HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2011/01. futam – Eurocenter

Február 12-én és 13-án elrajtolt az Országos Amatőr Gokart Bajnokság és a Hobby Cart Kupa 2011-es idénye. Ezúttal az Eurocenter gokart pályája fogadta a mezőnyt az idei első nagy összecsapás alkalmára. A pálya néhány versenyző számára új kihívást jelentett, ezért az edzéseken időt kellett szentelni a pálya megismerésére is. A vonalvezetés elég trükkösnek mondható, hiszen nagyon sok viszonylag lassú kanyar van, ahol fontos odafigyelni a kigyorsításra, de persze azért akadnak lendületes szakaszok is az aszfaltcsíkon.

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság első futamainak eredményei

Az első kategóriában Mihály Krisztián várhatta a rajtot az első kockából, mögüle Lencsés Bálint és a tavalyi bajnok, Szetei Gergely vághatott neki a 28 körös futamnak. Krisztián egy jó rajtot követően remek tempót autózva teljesen magabiztosan vezette a versenyt. Az élmezőnyben autózók némileg elszakadtak egymástól, ezért nagy izgalmak nem voltak a dobogós helyezésekért. A verseny vége felé közeledve Túróczi Máté nyomás alatt tartotta a harmadik helyen versenyző Gergőt, de komoly előzési lehetőség nem alakult ki. A mezőny második felében kisvonatszerűen követték egymást a pilóták. A győzelmet Mihály Krisztián magabiztosan learatta, a második Lencsés Bálint lett. Mögöttük a Szetei Gergely-Túróczi Péter duó, a további sorrend pedig: Gyuris Gábor, Ádám Tamás, Vörös Orsolya, Garamvölgyi Niki, Polyák Gergő, Sas Szilvia, Miklósi Tibor és Balázs Benjamin. A versenyben futott leggyorsabb kör is a győztes nevéhez fűződik, 27,802 másodperces eredménnyel, amely a nap legjobb körének számít.

A második kategóriában Szántó Tamás indult az élről, őt Szetei Gergely és Túróczi Máté követték. A remek rajt után páros csaták alakultak ki. Tamást Gergely üldözte, Mátét pedig Riba Krisztián, aki a negyedik helyről vágott neki a megmérettetésnek. Ezt a négyest Boldizs Bence követte, aki néhány kör alatt légüres térben autózhatott az ötödik helyen. A 3. helyért folyó csatából Krisztián jött ki győztesen, aki kihasználta Máté talán egyetlen komolyabb hibáját, és elment mellette. Eközben az első helyért még mindig küzdött Gergő, de egy lekörözésnél apró hátrányba került, ami elég is volt ahhoz, hogy Szántó Tamás behúzza idei első győzelmét, rögtön az első futamon. Még édesebbé tette a sikert, hogy a leggyorsabb kört is megfutotta a versenyen. A harmadik helyen Riba Krisztián, majd utána Túróczi Máté futott be. A befutók sorrendje az ötödik helytől: Boldizs Bence, Reich Balázs, Molnár Tibor, Joss Alcantara. Azonban a végleges sorrendet a mérlegelés módosította; Szetei Gergely sajnos nem érte el a 75 kg-os minimum súlyhatárt, ezért az utolsó helyre sorolták. A győztest kivéve, mindenki egy hellyel előrébb ugrott emiatt, tehát Riba Krisztián második lett és Túróczi Máté megszerezte első dobogós helyezését!

A 85 kilogrammosak között Riba Krisztián szerezte meg az első rajtkockát. Mögötte Lencsés Bálint, aki még ebben a kategóriában nem versenyzett, majd a harmadik helyről pedig Vitanov Tamás indulhatott. A rajtnál Tamás támadta Bálintot, de ő jó reflexszel reagált erre és levédte az ívet. A középmezőnyben és hátul is komoly csaták alakultak ki. A mezőny több kör elteltével sem szakadt szét nagyon. Topor Kálmán a nyolcadik helyről feljött a hatodikra, Mihály Krisztián a 10. helyről rajtolva követte őt a 7. helyen. Az első öt versenyző pozíciója nem változott, azaz Riba Krisztián bezsebelte az aranyat, Lencsés Bálint az ezüstöt, Vitanov Tamás pedig a dobogó harmadik fokáig jutott. Az őket követők sorrendje: Csáki Zoltán, Nyuka Gábor, Topor Kálmán, Mihály Krisztián, Pinkert György, Nagy Attila. A verseny leggyorsabb köre itt is a győztes nevéhez fűződik.

A legnehezebbek közül Oros Ferenc bizonyult a leggyorsabbnak az időmérőn, bő tizedmásodperccel verte meg a mögüle induló Nyuka Gábort. A mezőny simán eljött a rajtnál, ezután a futam nagy részén egy hosszú vonatot láthattunk közlekedni. Nem történtek nagy pozícióváltások, mindenki kivárásra autózott. Meglepően a versenyzők befutó sorrendje teljesen megegyezik a rajtsorrenddel. Ez talán annak is köszönhető, hogy nem könnyű előzni ezen a pályán, de annak is betudható, hogy nagyon erős lett a IV-es kategória és kiválóan védekeztek a versenyzők. Oros Ferenc megnyerte a versenyt, Nyuka Gábor a második, Csáki Zoltán harmadik. Negyedik helyen Pinkert György ért célba, őt Topor Kálmán, Sódar Zoltán, Fényes Tibor és Németh Attila követték. A leggyorsabb kör ebben a kategóriában nem a győztes nevéhez fűződik, a második helyen befutó Nyuka Gábor futotta meg azt.

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság idei második futama a Hungarokartnál kerül megrendezésre 2011. március 6-án. Ezen a pályán viszonylag nehéz az előzés, emiatt biztosan komoly párharcok alakulnak ki, és kiélezett küzdelem várható a jó rajtpozíciókért!

Szerző: Molnár György