HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
OAGB összefoglaló 2016.05 – Kőbánya Ring

OAGB összefoglaló 2016.05 – Kőbánya Ring

Megizzadt a mezőny május 22-én, a Kőbánya Ringen, ahol a strandidőben kellett overallt és sisakot húznia a versenyzőknek. Az egykor szebb időket megélt, Kesjár Csaba nevével fémjelzett pályán szép számmal gyűltek össze a Országos Amatőr Gokart Bajnokság család tagjai. Vasárnap, az AGB-n volt kategória, ahol borult a papírforma, másikban ellenben visszaállt a megszokott sorrend.

I. kategória

Az egyes kategóriában idén először fordult elő, hogy az időmérő edzés és a verseny győztese nem Csernik Csaba lett. Papp Dávid Róbert volt az, aki megszakította ezt a szép és hosszú sorozatot. Dávid megszerezte a pole pozíciót Schickl Balázs és Csernik Csaba előtt. A versenyen Dávid olyan hibátlan védekezést mutatott be, amit Dömötör Patrik szokott a kettesben. Az izgalmak a verseny felénél kezdődtek, Nagy Marcell ekkor előzte meg Csernik Csabát a pálya leglassabb kanyarjában: a jobb visszafordítóban szúrt be mellé. Két kör múlva Marcell már Balázst is megelőzte ugyanott. Újabb két kör múlva Csaba is megelőzte Balázst, aki a hosszú balkanyarban csúszott le picit az ívről, majd Marcell csúszott neki egy kanyar múlva. Pár kör nyugalom után Marcell is támadásba lendült Dáviddal szemben, ennek eredményeképp viszont ő is helyet hagyott a balosban Csabának, aki ezzel át is vette a második helyet, még Balázs a harmadikat. Balázs a verseny végén egy kör alatt két pozíciót is vesztett, először Marcellel szemben, az utolsó kanyarban, majd a verseny nagy részében Deák Gyöngyvérrel csatázó Krémer Márk is megelőzte őt a hosszú balosban. Szóval Dávid győzött, majd következett Csaba, Marcell, Márk, akit azonban a mögötte befutó Balázs és Gyöngyvér is óvott.

Nyilatkozatok:

1es katPapp Dávid Róbert – 1. hely:

Bizakodva indultam neki a versenynek, mert szeretem ezt a pályát, és már a szabadedzéseken is látszott, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is jó időket megyek rajta. Adriánnal finomítottunk még néhány dolgon, amit az időmérőn jól tudtam hasznosítani, és már az időmérő alatt éreztem, hogy ez jól ment, és végre az 5. futamon megszereztem a pole pozíciót. A géphúzásnál éreztem, hogy elhúzni nem fogok tudni, mert egy átlagos gépet kaptam, és a mezőny mögöttem erős volt, így tudtam, a védekezésre kell majd összpontosítanom. Balázs a rajt pillanatától kezdve támadott, de ő is szorításban volt Csabitól, így mögöttem gyors egymásutánban cserélődött a mezőny, mindenki küzdött, bárki volt mögöttem, próbált az élre törni, nagy küzdelem volt. Mindenki jól ment, de ezen a napon mentálisan is jó formában voltam, ellenálltam a nyomásnak, nem hibáztam, sikerült a helyemet megtartani, és szoros küzdelemben megszereztem idei első futamgyőzelmemet. Gratulálok mindenkinek, jó verseny volt.


II. kategória

A kettes kategória versenye az elmúlt két versenyhez hasonló képet mutatott. Dömötör Patrik tartotta maga mögött a mezőnyt. Volt azonban valaki, aki előttük járt. Ezúttal Szabó Martin szerezte meg a pole pozíciót, és a versenyen senkitől nem zavartatva rajt-cél győzelmet aratott. Ha nagyon akarta volna, jó sok versenyzőnek kört adhatott volna, azonban sportszerűen nem kavart be a mezőnybeli csatározásokba. Patrik a második helyen zárta az íveket Fühl Zoltán előtt, aki a harmadik helyen ért célba. A negyedik Csernik Csaba lett, aki Zoltán mögött próbálkozott, sikertelenül. Ezek az eredmények biztosak, az ötödik helyen a nyolcadik helyről induló Dudás Bencét intették le, majd következett Papp Dávid Róbert, azonban az óvások miatt az ötödik helytől lefelé senki sem lehet biztos a megszerzett pozíciójában.

Nyilatkozatok:

2es katSzabó Martin – 1. hely:

Mindkét kategóriában a pole-ból indultam és nyertem, tehát elégedett és boldog vagyok. Gratulálok mindenkinek!

Dömötör Patrik – 2. hely:

A szabadedzések jól sikerültek és az időmérő is majdnem, de Martin hibátlan kört rakott össze, így csak 2. lehettem. Zoli nagyon támadott egész verseny alatt, de szerencsére nem tudott megelőzni. Gratula mindenkinek!

 

 


III. kategória

A hármas kategóriában Lencsés Bálint újbóli edzéselsőségével és győzelmével bizonyította, hogy a csömöri verseny csak egy apró botlás volt, amikor nem ő nyert. Kőbányán visszaállította a régi rendet, a nyomában Molnár Györggyel. A harmadik helyért nagy csata dúlt, először Zsigri Marci előzte meg Gyuris Gábort, aki óvást nyújtott be Marci ellen. Az egyenes végén Propszt Roland is bement mellé, majd ugyanitt előzött Fábián Zoltán, és a később előretörő Molnár Tibor. A versenybírók feladata lesz eldönteni, hogy az előzések előtt/alatt történt-e lökés. A verseny végén a tizedik helyről induló és előretörő Molnár Tibor szorongatta Marcit, már úgy tűnt, hogy sikerül neki az előzés, az utolsó előtti jobbosban, azonban Marci nem húzta rá a gokartját, inkább elfordultak egymás mellett, majd visszavágott a balkanyar belső ívén. Az első három helyezett tehát Lencsés Bálint, Molnár György, Zsigri Marci, majd következett Molnár Tibor, Propszt Roland, Fábián Zoltán és Gyuris Gábor, az óvások kivizsgálása előtt.

Nyilatkozatok:

3as katZsigri Marci – 3. hely:

Az edzéseken még nem éreztem annyira a pályát,de utána az edzőmmel átbeszéltük,és időmérőre már ment, 4. lettem egy nagyon erős mezőnyben.Futamra egy jó gépet fogtam ki, amivel picit agresszívan,de szerintem szabályosan előztem meg Gyuris Gabit(3 kanyarral az előzés előtt meglöktem).A futam második felére megérkezett mögém Molnár Tibi,akivel nagyon jót csatáztunk,egyenesben minden körben mellém ért, de mivel én voltam belső íven ezért meg tudtam őrizni a pozíciót.Nagyon örültem,mert ez volt az első Hangár utcai dobogóm.Köszönöm Janecskó Adriánnak a felkészítést, és gratula a dobogósoknak!


IV. kategória

A négyes kategóriában Kocsi Viktor 8 ezreddel múlta felül az előző két futamot megnyerő Gaál Andrást. Ez a nyolc ezred döntő fontosságúnak bizonyult a győzelem szempontjából. A versenyen ugyan András gyorsabbnak bizonyult, többször be is ment Viktor mellé a hosszú balos külső ívén, de Viktor nem adta át a győzelmet. Andrást eleinte Molnár György követte, majd a verseny második felében új játszótársat kapott. Csáki Zoltán az ötödik helyről indult, a verseny elején előzte meg Pataki Gábort, a pálya közepén található egyenes végén fékezte ki Gábort, és előzött belülről, majd a verseny felénél előzte Molnár Györgyöt, a jobb hajtűben, a pálya leglassabb kanyarjában ment be a nyitva maradt résen. Bár Zolit óvták, annak valószínűsége, hogy elvegyék a megérdemelt harmadik helyét nem túl nagy, így bátran állíthatjuk, a győzelmet Kocsi Viktor szerezte meg Gaál András és Csáki Zoltán előtt.

Nyilatkozatok:

4es katKocsi Viktor – 1. hely:

Nem szeretem ezt a pályát, nem is szoktam rajta jól menni. De most sikerült egy kis szerencsével behúzni a pole-t. Csak 8 ezreddel vertem meg Andrist. A versenyem nagyon szenvedős volt. A gépem sokkal lassabb volt a hátsó egyenesben, mint Andrisé, így ott mindig védekezésre kényszerültem. Többször már mellettem volt, de sikerült mindig visszaverni a támadásait. Leintésig csatáztunk, de végül nagy nehezen meg tudtam tartani az első helyet.

Gaál András – 2. hely:

Az időmérő jól sikerült, megszereztem a 2. helyet. A versenyre jó gépet húztam, jobbat mint Viktor előttem. Akármennyire is próbáltam megelőzni, belülről, kívülről, nem jött össze. Végig nagyon jól és korrekten védekezett, így meg is nyerte a futamot. Hátulról támadtak engem is, de szerencsére a helyemen maradtam. Összességében örülök ennek a 2. helynek, és igyekezni fogok, hogy legközelebb is hasonló eredményt érjék el. Jó verseny volt, gratulálok mindenkinek!

Csáki Zoltán – 3. hely:

A négyes kategóriában nem sikerült az elég jól az időmérőm, ezért csak az 5.helyről indulhattam. Most is, mint mindig, a dobogó volt a cél. Ahogy Pataki Gabi a gyengébb géppel beállt védekező üzemmódba, az első három jól elhúzott. Tudtam, hol fogok előzni, csak vártam a megfelelő alkalomra. Gábor egy kanyarra nem figyelt, így amikor úgy éreztem, elég közel vagyok, beszúrtam, és meg is előztem. Nem igazán tudtam, hogy ennyi van a futamból, de láttam, hogy fel tudok zárkózni. Szerencsére Gyuri nem számított rám, és épp, amikor utolértem őket, külső ívről kezdett támadásba. Sikerült 3. helyre feljönni, próbáltam még előrébb tornázni magam, de Gaál Andris nem igazán akart helyet hagyni, mikor mellette fordultam. Ha jobban erőltetem a támadást, tuti hátrébb találtam volna magam!


Super GP

A SuperGP-ben a kettes kategóriához hasonlóan Szabó Martin indult az első helyről, akárcsak az elmúlt két futamon. Zsinórban szerzett harmadik pole-ját azonban sikerült is győzelemre váltania Martinnak, aki apránként növelte előnyét a versenyen. Martin mögött Csáki Zoltán, Molnár György, Kocsi Viktor, Pribilinszky Zoltán volt a rajtsorrend. A bokszkiállások sorát a nyolcadik helyről induló Kosztolányi Ádám kezdte, akinek remekül bevált ez a taktika, ugyanis átugrotta a pár kör múlva „bokszoló” Tóth Lászlót és Zsigri Mártont is. Deák Gyöngyvér Ádám után egy körrel hajtotta végre kiállását, és Ádámmal együtt ő is megelőzte az egy kör múlva a bokszba látogató Tóth Lászlót. A hatodik helytől kezdődően a verseny elejei bokszkiállásokat követően így rendeződött a sorrend: Kosztolányi Ádám, Zsigri Márton, Deák Gyöngyvér, Tóth László. A mezőny első feléből Kocsi Viktor kezdte a kiállásokat a negyedik helyről, majd Molnár György következett, mielőtt a verseny feléhez értünk volna. Ők a 4.-5. helyeken folytatták a versenyt. Martin tized- és századmásodpercekkel növelte előnyét körönként, majd jött Csáki Zoltán és a Molnár-Kocsi duó kiállását követően a harmadik helyet megöröklő Pribilinszky Zoltán. Ez a trió a verseny vége előtt pár körrel kezdte a kiállásokat Martin, Pribilinszky Zoltán, Csáki Zoltán sorrendben, és ugyan ebben a sorrendben értek célba, vagyis Pribilinszky Zoltán két helyet nyert a rajthoz képest. Sajnos nem sokáig örülhetett a harmadik helynek, mert a mérlegelésnél pár dekával elmaradt a súlya a 90 kilótól, így a mezőny végére sorolták, a harmadik helyet Szabó Martin és Csáki Zoltán mögött így Molnár György örökölte meg.

Nyilatkozatok:

sgpCsáki Zoltán – 2. hely:

Sgp-n ismét a 2. helyre sikerült bejönni az időmérőn, csak később néztem, hogy az első hatos ugyanaz volt, mint Csömörön. Az első két körben egyértelmű volt, hogy Martin gépe jobb a kigyorsításokon. Egy darabig távolodott, majd állandósult az előnye. Cserék után Pribli került mögém és közeledett, ezért próbáltam kicsit pontosabban, gyorsabban menni. Amikor megláttam a 3 körös táblát, kijöttem, és kényelmesen visszajöttem a 2. helyre. Nagyon örültem a dupla dobogós helyezésnek, utoljára 2014-be sikerült ilyet összehoznom…
Molnár György – 3. hely:
A 3. helyre kvalifikáltam magam, majd húztam egy közepes gépet. Tudtam, hogy Martin most meg fogja csinálni, ezert őt el is engedtem lélekben. Arra figyeltem, hogy Viktort magam mögött tartsam, így a taktikámat hozza kellett igazítanom. Ez sikerült. A tempónk azonos volt, de mivel hibáztam néhányat, veszítettem 1-2 másodpercet, mellesleg védekező íveket is kellett néha használnom. Ez elveszített idő volt, ami arra pont elegendőnek bizonyult, hogy Csákit ne tudjam megfogni. Gratulálok Martinnak a győzelméhez!
Összetettben nem történt változás a kategóriák éllovasai közt. Az I. kategóriát továbbra is vezeti Csernik Csaba, a II.-ban Dömötör Patrik áll az élen, míg a III.-ban Lencsés Bálint, a IV.-ben Kocsi Viktor. A Super GP-ben Molnár Györgyé a legtöbb pont. A következő futamnak a Batta Ring ad otthont, június 12-én.

Szerző: Sárdi Barbara