HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
HCK összefoglaló 2016.05 – Kőbánya Ring

HCK összefoglaló 2016.05 – Kőbánya Ring

Megizzadt a mezőny május 21-én, a Kőbánya Ringen, ahol a strandidőben kellett overallt és sisakot húznia a versenyzőknek. Az egykor szebb időket megélt, Kesjár Csaba nevével fémjelzett pályán szép számmal gyűltek össze a Országos Amatőr Gokart Bajnokság család tagjai. Szombaton, a HCK-n nagy balesetet ugyanúgy láttunk, mint három kategóriában is diadalmaskodó versenyzőt.

Light kategória

A Light kategóriában Vida Benedek szerezte meg az első rajtpozíciót Polhammer Zoltán, Jóba Dávid és Bauer Krisztián előtt. Az első három helyen a sorrend a versenyen sem változott, mögöttük azonban zajlottak az események. Kovács Bence a 8. helyről tört előre. Az ötödik helyről induló Rédling Tamás megelőzte Bauer Krisztiánt, de az előzés előtt meglökte ellenfelét, így az eset óvás alatt áll. Később Németh Bálint és az időközben előretörő Kovács Bence is elmentek Krisztián mellett és a verseny végéig csatáztak egymással. Csupán néhány kör volt hátra a versenyből, amikor a két gokart a pálya közepén található egyenesének végén összeért egymással, pontosabban Bence ért hozzá Bálinthoz, aki szélesebb ívre kényszerült a kanyarkijáratnál, majd egy kanyar múlva Bence be is tudott szúrni Bálint mellé, és átvette az 5. helyet. Az eset szintén óvás tárgyát képezi, így gyelőre csak az első három helyezett kilétében lehetünk biztosak: Benedek nyert, Zoltán a második, Dávid a harmadik – utóbbi először állhatott a dobogóra.

Nyilatkozatok:

lightVida Benedek – 1. hely:

Izgalommal vártam ezt a hétvégét, mert a Kőbánya Ringen még sosem jártam. Egyfajta nyomás is volt rajtam, mert az előző versenyem nem hozott túl sok pontot, ezért mindenképp jól akartam teljesíteni. A szabadedzéseken ismerkedtem a pályával, és egyre jobban ment a körözés. Elérkezett az időmérő edzés, amire próbáltam a legjobban összpontosítani, és így sikerült a pole pozíciót megszerezni. A versenyen nem volt túl jó a rajtom, de sikerült megtartanom az első helyet. A futam első felében nagyon csúszkáltam, és Zozó is közel volt, de egy pár kör elteltével alkalmazkodni tudtam a géphez, így megnyugtató előnyöm lett. Innen már tudtam,h ogy ha nem hibázom, megnyerhetem a versenyt. Sikerült!!! Nagyon örülök ennek az eredménynek, mert fontos volt számomra a farmi verseny után. Pozitívan várom a következő versenyt. Mindenkinek gratulálok!

Polhammer Zoltán – 2. hely:

Mint minden futamot, ezt is nagy izgalommal vártam. A pénteki edzésen 1-2. időket sikerült mennem, ez engem is meglepett. Ezt a lendületet sikerült átvinnem a szombati napra, úgyhogy bizakodva vártam az időmérőt, ahol a második helyet sikerült megszereznem. Szoros csatában Benedekkel és Jóba Dáviddal. A verseny rajtjánál megtartottam a második helyet, de védekeznem kellett a mögöttem haladó Dáviddal szemben, ezért Beni meg tudott lépni. A lekörözéseknél azonban nekem is sikerült ellépnem. Nagyon örülök a második helynek ,és külön köszönttel tartozom Lencsés Bálintnak, hogy sokat segített a felkészülésemben. Gratulálok a versenyzőtársaimnak, nagyon várom a következő futamot.

Jóba Dávid – 3. hely:

Nekem szinte ez a pálya hazai is lehetett volna, mert a környéken laktam, de erről a pályáról nem is hallottam, úgyhogy vadidegen volt számomra. Szerencsére jó idő volt, kb. a harmadik szabadedzésre éreztem, hogy megy a nyomvonal. Az időmérőm nagyon jól sikerült. A versenyre jó gépet húztam, tartottam is az előttem lévők tempóját, de jöttek a lekörözöttek, akik picit összezavartak, ezért leszakadtam. Így is egy biztos harmadik helyet ünnepelhettük.


I. kategória

Az egyes kategóriában Hajdú Ottó bizonyult az időmérő edzés legjobbjának, mögötte Kurfis Gergő, majd Tóth Sándor végzett, akiket két lány, Tasnády Csilla és Mártai Cintia követtek. Az élen álló hármas elhúzott a többiektől, Ottó védekezett, Gergő támadott, Sándor lesben állt. Már a verseny felén is túl voltak, amikor az utolsó kanyarból kijövet Gergő a pálya jobb szélét foglalta el, hogy rá tudjon gyorsítani az első kanyar után a szélesebb ívről Ottóra, aki a belső oldalon haladt. Igen ám, de Sándor elég közel tudott maradni ekkor Gergőhöz, és amikor Gergő észrevette, hogy ellenfele a belső íven mellé fog érni, már késő volt, az első kanyar rövidebb ívén Sándor tört előre. A befutóig folytatták a csatát, Ottó a célig megőrizte elsőségét Sándor és Gergő előtt. Csilla és Cintia is behozták gokartjaikat Mosonyi Márk előtt.

Nyilatkozatok:

1es katHajdú Ottó – 1. hely:

Először is, köszönöm Istennek, hisz övé a dicsőség, a csapatnak, mert nagyon jó munkát végeztek – napokig éjszakákon keresztül dolgoztak és meg is lett az eredménye. Különleges élmény hazai pályán nyerni… Várjunk csak, az összes pálya hazai! Na mindegy. A szurkolóknak külön köszönet, nélkülük nem lenne, aki szurkolna nekem. Az edzéseken sikerül jó időket elérnem, így bíztam a sikeres időmérőben. A verseny nagyon jól sikerült, Gergőnek és Sancinak külön köszönet a tisztességes, példaértékű és korrekt versenyzésért. A bajnokság nagyon szoros lett, ami külön izgalommal tölt el. Összesítve nagyon jó hétvége volt, gratulálok a dobogósoknak!‎

Tóth Sándor – 2. hely:

A szabadedzéseken rendkívül magabiztosan mentem, jó időket sikerült futni. Általában sikerült megfutnom a leggyorsabb köröket, de az időmérőn sokat belehibáztam a körökbe, így csak a harmadik helyet tudtam megszerezni, 2 ezredmásodpercre lemaradva a másodiktól. A rajt jól sikerült, de Gergő zárni tudta az ívet, így nem sikerült ott még előznöm. A rajt után kicsit el tudtunk húzni a többiektől, és lehetőségem volt támadásokat indítani az első és második helyért. Gergőt egy nagyon korrekt, ízig-vérig kemény küzdelemben megelőztem, feljöttem a második helyre. Itt harapófogóba kerültem, Én támadtam Ottót, de közben védekeznem is kellett Gergő ellen. Volt egy komoly kísérletem, de Gergő is támadott, aminek következtében időlegesen visszaestem a harmadik helyre, majd egy visszatámadással előre jöttem a másodikra. Összességében egy remek versenynapon vagyok túl, gratulálok a dobogósoknak!

Kurfis Gergő – 3. hely:

Az időmérőt nem éreztem túl jónak, nem sikerült megfutni a napi legjobbam, de így is a második helyről tudtam indulni. Nagyon kemény versenyre számítottam Ottó mögött és Sanyci előtt. A rajt jól sikerült, igyekeztem Ottó után menni, de figyelnem kellett hátra is. Egy elrontott kigyorsítás után Sanyci el tudott menni mellettem. Ottó nagyon jól védekezett végig, így nem sok lehetőséget hagyott. Amikor Sanyci az egyik kanyarban külső ívről próbálta megelőzni, kigyorsításnál be tudtam szúrni mellé, és ez első nyújtott jobbosban ideiglenesen visszavettem a második helyet, a hosszú egyenesben túl sok helyet hagytam és Sanyci vissza tudott előzni. Nagyon kemény meccs volt végig. Gratulálok Ottónak az első győzelméhez, és a többieknek is.


II. kategória

A kettes kategóriában Cziranku Dánielé lett a pole, őt Ungvári Tamás, majd Simon Péter követte. A verseny első harmadában Kurfis Gergő borzolta a kedélyeket, aki a negyedik helyről indult és Simon Pétert üldözte. Az utolsó előtti kanyarban Péter elfékezte magát, a pálya bal oldalára került a kanyar kijáratánál, és emiatt szűk ívről kellett kezdenie az utolsó balos kanyart. Gergő kihasználva Péter hibáját a pálya jobb oldalát foglalta el a bal kanyar előtt, és jól rákészülve az előzésre, egy klasszikus alávágást mutatott be – azaz a kanyar kijáratánál a külső ívről indulva Péter mellé fordult, a következő bal kanyarban pedig övé volt a belső ív, és a harmadik pozíció is. Gergő fel is zárkózott a vezető kettősre, de helycsere nem történt, Cziranku Dániel Ungvári Tamás és Kurfis Gergő előtt nyerte a futamot. Bencze Tünde jött be negyediknek, aki a verseny végén mutatott be egy a Gergőére kísértetiesen emlékeztető előzést Simon Péter ellen. A hatodik helyet Hidegföldi Zsolt szerezte meg annak köszönhetően, hogy már a rajtnál megelőzte Kovács Kristófot.

Nyilatkozatok:

2es katCziranku Dániel – 1. hely:

A kőbányai pálya a szezon legnagyobb fizikai megpróbáltatásai közé tartozik: a hosszú kanyarokat rövid féktávok és lendületes rövid kombinációk követik, árnyékban is meleg van, és ehhez a sokáig magas fordulaton pörgő motorok, vagy a nagy oldalirányú terhelést szenvedő gumik is hozzáadnak egy kicsit. A vonalvezetés egyszerűsége a fentiek irányába dönti a mérleg karját, így ezen a versenyen döntő többségben a fizikailag legfelkészültebbek érik el a legjobb eredményeket. Egy csipetnyi szerencsével megáldva, így sikerült mindhárom súlycsoportban nekem is rajt-cél győzelmet aratnom. Rövid pihenő után ott folytatódik az edzés, ahol abbahagytam, ugyanis hamarosan átlépünk a szezon fordított irányos szakaszába, ahol egy pillanatnyi figyelmetlenség is átrendezheti a bajnoki tabellát. Gratulálok a hétvége dobogósainak!

Ungvári Tamás – 2. hely:

Az időmérő szoros volt, mindössze 0,016 másodperccel kellett volna gyorsabbnak lennem, hogy az élről induljak… De majd legközelebb! A versenyen szerencsésnek éreztem magam, amiért volt egy kis lemaradás mögöttem a rajt után. Egészen addig, amíg Gergő fel nem zárkózott, szabadon támadhattam Danit, ami élvezetes volt, de végeredményben sikertelen. Gratulálok a srácoknak, különösen Otinak az első győzelméhez!

Kurfis Gergő – 3. hely:

Az időmérőt jobbnak éreztem, mint az I-es kat. időmérőjét, de így is csak a 4. helyről tudtam indulni. A verseny első felében Dani és Tomi el tudtak húzni, így hamar meg kellett előznöm Petit, amit az utolsó kanyar után beszúrva, az első nyújtott balosban sikerült megcsinálom. Pár kör múlva utolértem őket. Tomit többször próbáltam a hosszú egyenes utáni balosban külső ívről megfogni, de sajnos nem jártam sikerrel. Nagyon jó verseny volt, gratulálok mindenkinek.


III. kategória

A hármas kategóriában szintén Cziranku Dániel szerezte meg az első rajtkockát, a további sorrend: Pataki Gábor, Siska Dávid, Barna Krisztián, Gáncsos József és Farkas Gábor, már ami az első hat helyet illeti. Barna Krisztián a rajt utáni hosszú bal kanyarban Siska Dávid jobb oldalán haladt. Amikor a kanyar „beélesedett”, még mindig ott volt Dávid jobbján, de most kicsit lemaradt. Azonban annyira nem, hogy kihasználva a következő jobbosban, hogy ő került a belső oldalra, ne tudta volna megelőzni Dávidot. Dávid számára annyira rosszul jött ki az eset, hogy Gáncsos József és Farkas Gábor is el tudtak menni mellette, mielőtt véget ért volna az első kör. Pár kör elteltével Krisztián hibázott, az utolsó kanyar kijáratánál nekicsúszott a gumifalnak, ami pont annyira vetette vissza a lendületét, hogy József a belső íven meg tudta őt előzni az időmérő vonal utáni első kanyarban. Az első hat helyezett sorrendje ezek után nem változott, Cziranku Dániel nyert, mögötte szorosan Pataki Gábor, majd Gáncsos József futott be a 2-3. helyeket, Barna Krisztián, Farkas Gábor és a rajt után sokat vesztő Siska Dávid előtt. A mezőny hátsó részében ment az adok-kapok, a versenyzők eredményei vizsgálat alatt állnak.

Nyilatkozatok:

3as katPataki Gábor – 2. hely:

Tavaly sikerült nyernem a Kőbánya Ringen, úgyhogy nagy várakozással, ugyanakkor sok kérdőjellel tekintettem a mostani hétvége elé. Az edzések alatt sikerült ráéreznem a pálya ritmusára, az időmérőn hármas kategóriában a 3., a négyesben a 2. helyen zártam, ezzel a legjobb idei időmérős egyéni összetett teljesítményemet produkáltam. A 3-as kategóriában végül egy hellyel kedvezőbb pozícióból, a második helyről indulhattam Viktor visszalépése miatt, ami ugyan jobb pontszerzési esélyeket teremtett, viszont sajnáltam, hogy így alakult, hiszen a pályán, tiszta versenyben szeretnék felülkerekedni az ellenfeleken, nem a körülmények kedvezményezettjeként. A rajt jól sikerült, szorosan követtem szinte a teljes verseny alatt Danit, de komoly előzési kísérletet nem tudtam indítani. Ezt az is nehezítette, hogy Józsi rövid idén belül átvette a harmadik helyet, ahonnan a verseny nagy részében nyomást helyezett rám, ezért nem akartam feleslegesen kockáztatni. A köztünk kialakult sorrend a verseny végéig nem változott, szorosan egymás után futottunk be hárman. Daninak gratulálok a stabil teljesítményhez, Józsinak pedig az idei első dobogós helyezéshez!

Gáncsos József – 3. hely:

Nagyon örülök ennek a 3. helyezésnek, kiváltképpen azért, mert az elmúlt 7 év alatt csak egy-két alkalommal ültem gokartban. Az idei év első futamán eléggé elszomorító volt a teljesítményem, mert nagy volt a lemaradásom az élmezőnyhöz képest. El is gondolkodtam rajta, hogy van-e egyáltalán esélyem a mezőnnyel szemben. De mivel nagyon szeretem az autósportot és imádom a sebességet, elhatároztam, hogy nem adom fel. Nekiláttam a fizikai edzéseknek, aminek meg is lett az eredménye. Az időmérők eredményei alapján egyre világosabb lett számomra, hogy tudok még fejlődni. Versenyről versenyre csökkenteni tudtam a lemaradásomat, mígnem eljutottunk a mostani, 5. futamhoz. Sikerült megszereznem a 6. helyet, de mivel a 2. helyezett Németh Viktor nem tudott indulni a versenyen, egy hellyel előrébb kerültünk. Neki köszönhetően az 5. helyről várhattam az indulást. A rajtot jól sikerült elkapnom, és már az első kanyarban észrevettem, hogy a 3. helyről rajtoló Siska Dávidot támadja az előttem haladó Barna Krisztián – oly annyira, hogy a harmadik (jobbos) kanyarban már belső ívre került és sikerült is megelőznie. Igyekeztem követni Krisztiánt, és ennek köszönhetően a kanyar végére már én is Dávid mellett voltam, így a következő jobbosban már nem volt esélye, nekem is sikerült megelőzni őt. Ekkor jobbról betámadtak, de a balos visszafordító miatt én voltam jobb helyzetben, így sikerült megtartanom a frissen szerzett 4. helyet. Ezt követően üldözőbe vettem Krisztiánt, akit sikerült is utolérnem, és kihasználva az ő megcsúszását, a 2. kör végre már a 3. helyen folytattam a versenyt. Ledolgozva a lemaradásomat, utolértem az élen egymással csatázó Pataki Gábort és Cziranku Dánielt, de a sok próbálkozásom ellenére nem sikerült előrébb kerülnöm. Úgy érzem, lett volna lehetőségem, de akkor épp nem voltam rá készen, amit egyáltalán nem bánok, mert a mostani verseny alatt (is) rengeteget tanultam.

Nagy örömmel és jó érzéssel térek haza, mert a versenyen futott leggyorsabb kör az én nevemhez fűződik. Már nagyon várom a következő versenyt.


IV. kategória

A négyes kategóriában Cziranku Dániel pole pozíciót futott, Pataki Gábor második, Németh Vitkor harmadik helyen végzett az időmérőn. A harmadik körben az ötödik helyről induló György Péter lesodródott a pálya leggyorsabb kanyarjának, a hosszú egyenes utáni balosnak a külső ívére, és amint a gokart hátulja elcsípte a füvet, meg is pördült, méghozzá a belső ív felé. Pleizer Ferencnek szerencséje volt, nem találta el őt Péter gokartja, de nem volt ilyen szerencsés Gáncsos József, aki nem tudta elkerülni az ütközést. Mindketten a mezőny végére estek vissza a látványos és ijesztő baleset következményeként. Még ugyanebben, a harmadik körben Németh Viktor az utolsó előtti kanyarban próbálta előzni Pataki Gábort. A jobbos kanyar kijáratánál a két gokart egymás mellé ért, Gábor a bal (belső) oldalon, Viktor kívül. Mórocz László elég közel volt az esethez ahhoz, hogy kihasználva a két versenyző lelassulását megelőzze Viktort azzal, hogy Gábor gokartja mögé sorolt be a belső oldalra, az utolsó kanyarnál. Lászlónak ez az előzése dobogót ért, Cziranku Dániel és Pataki Gábor mögött ugyanis harmadikként intették le. A negyedik helyre Rozvadszky Csaba kapaszkodott fel, aki egy szép előzést mutatott be ezért a pozícióért Németh Viktorral szemben a pálya leglassabb kanyarjában. Csaba a 8. helyről tört előre. Németh Viktor lett az 5. Kovács „Koko” Gábor a 6., de mindkettejük eredménye óvás alatt áll Pleizer Ferenc által.

Nyilatkozatok:

4es katPataki Gábor – 2. hely:

A 4-es kategóriában a második helyre sikerült kvalifikálnom magam, előlem Dani, mögülem Viktor indult. A rajt rendben lezajlott, az első körök egyikében Viktor mellém került két kanyarral a célegyenes előtt, de volt ahhoz elegendő előnyöm, hogy magam mögött tartsam. Viktor előzési kísérletének következtében azonban Laci el tudott menni mellette. Innentől kezdve annyi volt a feladatom, hogy Lacit magam mögött tartsam, amit természetesen nem könnyített meg. Ebből adódóan többnyire nem is tudtam ideális íven autózni, így biztonságos előnyt építhetett ki magának Dani. Hármunk között nem változott a sorrend a verseny végéig, a második helyen haladtam át a célvonalon. Gratulálok Lacinak élete első dobogós HCK helyezéséhez, az onboard videó sokat elárul arról, mit érez ilyenkor egy pilóta. Daninak pedig gratula az újabb első helyezéshez.

Mórocz László – 3. hely:
A csömöri hétvége után végre sikerült megszereznem első dobogós eredményem a bajnokságban, aminek rendkívül örülök. 3 hete nagyon közel jártam hozzá, mikor is az utolsó pillanatban csúszott ki a kezemből a kívánt pozíció. Akkor a futam után nagyon csalódott voltam, de próbáltam a pozitív pillanatokat átvinni erre a hétvégére, ami sikerült is. Az időmérőn a 4. rajtkockát csíptem meg. A szabadedzések alapján szoros időket jósoltam, ami beigazolódott. A gyors köreim nem voltak túl tiszták, de ez a többiek köreire is elmondható. Az egyenetlen aszfalt megtréfálta párszor a gépet, kigyorsításkor leestem az ívről. A rajt utáni első körökben láttam, Viktor folyamatos nyomást helyez Gáborra, és megpróbálja megelőzni. A visszafordító előtt szinte fej-fej mellett haladtak, de a jobb kigyorsításom miatt kedvezőbb pozícióba kerültem, és bebújtam Viktor mellé. Sikerült megelőznöm, és Gábor nyomába eredtem. Innentől kezdve gyakorlatilag a futam befejezéséig támadni tudtam, de Gábor nem sok esélyt adott, végig zárta az íveket. A tempómat bár jobbnak éreztem, nem tudtam

érvényesíteni vele szemben, az OAGB-s rutin nem hazudott az ő esetében. A leintés előtt természetesen oda-vissza kellett figyelnem, mert Csaba is folyamatosan a nyakamban lihegett.  Nem szerettem volna a csömöri hibámat újra elkövetni, a kockás zászlónál rendesen fellélegeztem. Nagy megkönnyebbülés volt, bátran elmondhatom, és remek érzés igazolást nyernem a versenyzéssel kapcsolatban. Köszönöm a családomnak és a barátaimnak, akik végig támogattak a cél elérése érdekében. Gratulálok Daninak az újabb győzelméhez, rendkívül erős teljesítményt nyújtott mindhárom kategóriában, valamint Gábornak a 2. pozíció eléréséhez.

A Light kategóriában Vida Benedek, az I-esben Hajdú Ottó vette át a vezetést, a II-esben, a III-asban és a IV-esben Cziranku Dániel vezet. Június 11-én, a Batta Ringen folytatódik a küzdelem.
Szerző: Sárdi Barbara