HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2011/09. verseny – Hungaroring

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság kilencedik futamát a Hungaroringen rendezték, ahol a versenyzéshez tökéletes időjárás fogadta a résztvevőket.

Országos Amatőr Gokart Bajnokság  – Hungaroring

I-es kategória

Időmérő: A legkönnyebbeknél Mihály Krisztián folytatta Hangár utcai lendületét, megszerezte az első rajthelyet. Szabó Károly indulhatott mellőle a második helyről. A második sorból Lencsés Bálint és Túróczi Péter rajtoltak.

Futam: Krisztián, mintha puskából lőtték volna ki, úgy hagyta ott a többieket a rajtnál, majd néhány kör alatt megfelelő távolságot tudott kiépíteni magának. Ebben segített neki legfőbb riválisa, Lencsés Bálint, aki a második helyen haladó Szabó Károlyt kényszerítette védekező íveken való haladásra. Több részre szakadt a mezőny. Az élen Krisztián egyedül, nem sokkal mögötte Károly és Bálint. Kis szünet után magányosan gokartozva Túróczi Péter, majd egy újabb szakadékot követően Ádám Tamás fogta a mezőny többi részét. Ez így ment a verseny második feléig, amikor is Garamvölgyi Niki sikeres támadást indított Tamás ellen, aki kicsit meg is csúszott. A megcsúszása miatt a Niki mögött érkező Szetei Gergely is elhúzott mellette. Mihály Krisztián előnye közben apránként csökkeni látszódott, ami a verseny háromnegyedére teljesen elfogyott. Krisz valószínűleg izgalomra vágyott, mert amint utolérték, újra elkezdett gyorsabb köröket futni, és újra elszakadt Károlyéktól. A verseny további részében már nem változott a helyzet, Bálint sem talált előzési lehetőséget Károllyal szemben. A kockás zászlót elsőként Mihály Krisztián látta meg. Ezzel a győzelemmel kilenc pontos előnyt faragott ki magának a bajnokságban. A második helyet Szabó Károly szerezte meg, Lencsés Bálint (3) előtt, aki az egész futamon át támadta őt. A befutók a negyedik helytől: Túróczi Péter (4), Garamvölgyi Niki (5), Szetei Gergely (6), Ádám Tamás (7), Kiss Róbert (8). A leggyorsabb kört Lencsés Bálint futotta.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Mihály Krisztián

“Jó pálya, jó kvali, jó verseny, szar gép, győzelem. Egyebet nem tudok mondani, ez is csak egy állomás volt a bajnokságban, aminek mindjárt vége. A konklúziót a végén vonom le, Csömör visszát pedig nagyon várjuk.”

2. helyezett – Szabó Károly

„Idáig nem volt kiemelkedő eredményem ezen a pályán akárhogy változtatták a vonalvezetését, ezért nem tartozott a kedvenceim közé. Most valahogy jobban ment már az edzéseken is, vagyis 4 edzésből 3-ban bármelyik gokarttal mentem, a legjobb időt futottam. Igaz, figyeltem rá, hogy a jobbnak tűnő gépeket próbáljam ki sorban. Tehát az alap tempóm megvolt, mar csak az időmérőre kellett jól odafigyelni. Sikerült megszerezni a második rajtpozíciót és elég jó géphúzással a versenyen is sikerült megtartanom a második helyet. Örülök neki, második még nem voltam, tehát végre tudom milyen elsőnek lenni a vesztesek között, hogy (Ayrton) Sennat idézzem. Tartottam a rajttól, mert a II-es kategóriában is a pálya bal oldaláról rajtolva simán lerajtoltak. Itt végül sikerült elfordulnom másodiknak, de kicsin múlott. Ezen a vonalvezetésen nehéz volt elózni, úgyhogy majdnem versenytempóban tudtam végig menni úgy, hogy közben védekezni is kellett. Elég volt két helyen figyelni a szűkebb ívre. Amikor Krisztiánt utolértük, nem is gondoltam az előzésre, mert annyival nem voltam gyorsabb. Inkább a második helyre koncentráltam.”

3. helyezett – Lencsés Bálint

„A Hungaroring nem tartozik a kedvenceim közé. Az edzések alatt próbálgattam pár dolgot, de nem jöttem rá igazán a „beállításokra” a hétvége során. A rajtrácson a 3. helyet foglaltam el. A rajtom az év rajtja volt! Új technikákat kifejlesztve majdnem sikerült átvennem a 2. helyet. Szabó Karesz végig védte az íveket. A pálya fele igencsak tempós volt, az én gépem egyenesbe mindig elmaradt Karesz gépétől, ám egyszer sikerült szélárnyékot fognom. Hihetetlen volt, átélni azt az egyenesbe, mint az F1-esek. Sajnos az 5öskén olyan volt a fék, hogy ha picit ráléptem már blokkolt, így nem tudtam beereszteni a gépet féktávon Karesz mellé. Krisz ismét nyert, gratula neki. Hogy ki lesz a bajnok?! Úgy gondolom, hogy a következő futamtól függ. „Amíg matematikai esélyeim vannak a bajnoki címre, küzdeni fogok.”

 

II-es kategória

Időmérő: Balogh Dávid nyerte a 75 kg-osak időmérő edzését, Bakonyi Ákos előtt. A bajnokság két éllovasa: Riba Krisztián és Szántó Tamás végeztek a harmadik és negyedik helyen.

Futam: Sima rajtot követően a második kanyar után Vitanov Tamás tudott egy helyet javítani az induláshoz képest. Az egyes kategóriához hasonlóan alakult a helyzet itt is, miszerint az élen Balogh Dávid lélegzetvételnyi előnyhöz jutott, mert Riba Krisztián támadta a második helyen haladó Bakonyi Ákost. Nem tartott sokáig ez a felállás, pár kör alatt újra utolérték Dávidot, aki szépen lassan összeszedte a mezőny első részét. A másik vonatot Reich Balázs vezette kicsit lemaradva az élbolytól. Balázs ügyesen védekezett egészen a verseny második feléig, amikor elkezdték őt erőteljesebben támadni, és sorban mentek is el mellette. Az élen közben Dávid néha kiépített magának egy kis előnyt, amit néhány kör alatt fel is faltak a mögötte haladók. Valamelyest könnyített a helyzetén, hogy nem egy szabadon autózó pilóta közelíti meg olykor, hanem egy olyan, akit szintén püfölnek hátulról. Lassan elfogytak a körök, majd Karesz lengette a kockás zászlót, amit Balogh Dávid pillantott meg elsőként, ezzel megnyerve a versenyt. Szorosan mögötte Bakonyi Ákos szerezte meg a második helyet, Riba Krisztián (3) előtt. A negyedik helyen Szántó Tamás végzett, az ötödik Csepregi Péter lett. A hatodik helyre Vitanov Tamás küzdötte fel magát a kilencedik rajtpozícióból. Az őt követő sorrend: Szabó Károly (7), Boldizs Bence (8), Reich Balázs (9), Szetei Gergely (10). A „B” döntő hat versenyzője közül Molnár Tibor (11) tudott győzedelmeskedni, Vincze András (12), Porcs-Makkay Ákos (13), Túróczi Máté (14), Lámer Zoltán (15) és Magyari Beck Szabolcs (16) előtt. A versenyben futott leggyorsabb kört Molnár Tibor futotta. A kettes kategória bajnoksága is teljesen nyitott maradt, az eldobásokat figyelembe véve Riba Krisztián 13 ponttal vezet Szántó Tomi előtt.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Balogh Dávid

„Sikerült megszereznem időmérőm az első helyet egy kis taktikával, túl voltlak melegedve a gumik és az első kört nagyon óvatosan tettem meg és utána is próbáltam óvatosan menni, hogy egy picit se csússzon meg. Nem hittem volna, hogy első leszek, mert már annyira óvatos voltam. A versenyen Ákos végig támadott kis szünetekkel, amik Riba Krisz miatt voltak, de sikerült megakadályoznom, hogy megelőzzön, így első helyen láttam meg Kareszt a kockás zászlóval!”

2. helyezett – Bakonyi Ákos

„A teremgokart világbajnokság (július vége) óta nem ültem gokartban, már hiányzott egy jó kis verseny. Pont kapóra jött a tegnapi futam, és majd két évvel az után, hogy utoljára AGB-ben indultam, úgy döntöttem megnézem hová fejlődött a sorozat. Miután tavaly augusztus óta 18 kilót fogytam, így életemben először elindultam a kettes kategóriában a hármas mellett. Balogh Dávid mögül indultam a második helyről, és bár gyorsabb lettem volna (valószínűleg a gokartom is jobb volt), de nem hagyott lehetőséget az előzésre. A verseny azzal telt, hogy Dávidot próbáltam támadni, ő elkezdett védekező íveken menni, így utolért Riba Krisz, emiatt én védekeztem, ekkor Dávid meglógott, és kezdődött az egész elölről.”

3. helyezett – Riba Krisztián – Hamarosan…

III-as kategória

Időmérő: Bakonyi Ákos volt a leggyorsabb a hármas kategória időmérő edzésén, megelőzve a legfőbb bajnoki esélyest, Riba Krisztiánt. A második sort Lencsés Bálint és Topor Kálmán bérelték ki.

Futam: Nem történt változás a sorrendben a rajt után, Bakonyi Ákos vezetésével versenyeztek a pilóták körökön át egymással. A pálya vonalvezetéséből adódóan nem túl könnyű az előzés, viszont nem is lehetetlen, hiszen ezt már bebizonyították az előző kategóriákban. Elsőként Vitanov Tamás volt az, aki előrébb tudott ugrani a mezőnyben, Dergez Bercit tudta maga mögé utasítani. A verseny feléhez közeledve Lámer Zoltán találkozott a gumifallal testközelből, természetesen a sárga zászlót lengették a versenybírók. Riba Krisztián pont ekkorra tudott közel férkőzni Bakonyi Ákoshoz, de szerencséjére a pálya másik szakaszán történt az eset, így szabad volt számára az út egy előzési kísérletre. A négyes kanyarban előnyösebben fordult, így a következő kanyar előtt már meg is tudta előzni Ákost, aki a futam végéig próbálkozott a visszatámadással, de nem volt elég a tempója ehhez. A mezőny többi részétől biztonságos tempóban autózva érkeztek a célba. Riba Krisztián megnyerte a versenyt Bakonyi Ákos előtt, és mivel Lencsés Bálint „csak” harmadik lett, komoly esélyei vannak elhódítani a bajnoki trófeát. A Bálint mögött szorosan autózók befutási sorrendje: Topor Kálmán (4), Pribilinszky Zoltán (5), Csáki Zoltán (6), Dergez Bertalan (7), Vitanov Tamás (8), Fényes Tibor (9) és Lámer Zoltán (10). A verseny legjobb körét Bakonyi Ákos futotta. A „B” döntőt Ittzés Zsigmond (11) nyerte, Bernula István (12), Lipták Tamás (13), Erős Gábor (14) és Bechtel Richárd (15) előtt.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Riba Krisztián – Hamarosan…

2. helyezett – Bakonyi Ákos

„A hármas kategóriában pole-ból indultam Krisztián előtt, és bár az elején sikerült kis előnyt összehoznom, sőt azt hiszem a verseny leggyorsabb köre is az enyém volt, a negyedik körömben, de utána kezdtek elmelegedni a gumik (a verseny végére 4 tizeddel lassabb köröket tudtam menni), Krisztián pedig utolért majd (sajnos túl könnyen) megelőzött. Kicsit sajnálom, hogy ilyen könnyen adtam a helyet, figyeltem hátra és láttam, hogy jön, de nem számítottam arra, hogy ott már annyira közel van. Azt hiszem ez sose volt az erősségem, korábban is előztek meg így, valószínűleg kifizetődőbb lenne hamarabb felvenni a védekező íveket. De a lényeg, hogy kellemes, jó hangulatú verseny volt. Bár idén nem tervezek több AGB-s indulást, szerintem lesz még, hogy harcba szállok a híres nevezetes kupákért.”

3. helyezett – Lencsés Bálint

„Bakonyi Ákos futotta a pole-t, aminek félig örültem, hisz végre nem a Riba. Persze ő volt előttem, én pedig a 3. helyen. A gépem nagyon nem akart húzni, olyan monotonnak tűnt. Rajt a szokásos volt. Az első pár körben támadtam Kriszt, de tudtam, hogy nincs sok esélyem, vagy most, vagy soha. Jól védte az íveket, miközben én intenzíven támadtam elmelegedtek az első gumik, így ez határozta meg a futamom további részét. Kálmánék rám estek, és én vezettem az 5-6 fős vonatot. Védtem az íveket így a 3. helyen értem célba. Nem túl jó hír számomra (a bajnokság szempontjából), hogy Riba Krisz nyert. Persze szép győzelem volt, gratula neki, és persze Ákosnak is .”

IV-es kategória

Időmérő: Topor Kálmán indulhatott az élről a legnehezebbek versenyén. Csáki Zoltán, a bajnokság éllovasa a harmadik helyet tudta megszerezni. Közéjük Nyuka Gábor tudott beférkőzni. Kiváló bajnoki harcot ígérő sorrend alakult ki.

Futam: A verseny első köreiben az első négyes körről-körre távolodott a többiektől. A mezőny másik fele Bernula István mögött sorakozott. Somogyi Tamás a rajt után meg tudta előzni Pribilinszky Zoltánt, ezért Tamás volt az, aki elsőként támadta Bernula Istvánt. A verseny egyharmadánál egy nem teljesen tiszta előzéssel el is ment mellette a hármas kanyarban. Az élen közben továbbra is folyt a küzdelem, talán Topor Kálmán volt az, aki egy másodpercnél nagyobb előnyt tudott kiépíteni. A harmadik helyen versenyző Csáki Zoltánt Dergez Berci támadta. Miután Somogyi Tamás utolérte őt, hátrafelé kellett figyelnie, ezért szem elől veszítette Csáki Zolit. Zoli közben Nyuka Gabit üldözte a második helyért, ezért az élen Kálmi tudott meglógni. Kálmi higgadt versenyzéssel megnyerte a futamot, a második helyre pedig Nyuka Gabi érkezett. Csáki Zoltán (3) állhatott fel melléjük a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. A negyedik Dergez Berci lett, az ötödik Somogyi Tamás, de az előzése óvás alatt van, ezért az ő és a hatodik helyen érkező Bernula István pozíciója még nem végleges. A további sorrend: Pribilinszky Zoltán (7), Ittzés Zsigmond (8), Lovassy Árpád (9), Németh Attila (10). A verseny leggyorsabb körét Somogyi Tamás futotta. Topor Kálmán ezzel a győzelemmel, ha csak egy ponttal is, de átvette a vezetést a bajnoki tabellán. A végső címre még öt versenyző is esélyes.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Topor Kálmán – Hamarosan…

2. helyezett – Nyuka Gábor

“Nagyon vártam a hungaroringi megmérettetést, mivel igazán szoros a 4es kategória állása idén és minden verseny egy igazi harc. A mostani sajnos triplán harc volt számomra, hiszen betegen vágtam neki, úgy gondoltam, hogy elég jól vagyok már ahhoz, hogy felvegyem a harcot a többiekkel a 35 fokos melegben, de persze tévedtem. (Ma derült ki, hogy tüdőgyulladásom volt és van, nem lehetett észrevenni csak röntgennel és másfél hétig nem volt megfelelő gyógyszerem.) Tulajdonképpen nem nagyon figyeltem most a többieket, magammal harcoltam, próbáltam hűteni magamat egész nap csakhogy kibírjam a versenyt, mert természetesen a gokart láz magasabb volt, szóval nem igazán szerettem volna kihagyni a versenyt. Aztán jött az időmérő és sikerült az 5-ből 3-4 jó kört menni, de Kálmán űridejét nem sikerült megcsípni (nem is értem néha ezt az Hombre-t.) Nagy örömömre a többieket viszont én csippentettem meg, így a rajtrács második helyére kerültem. A versenyre a 7es gépet húztam, ami jó gép volt, de gondoltam, hogy nem lesz esélyem támadni Kálmánt főleg egy Chucky, Berci párossal a nyakamon. A verseny szerintem nagyon király volt, nagyot csatáztunk. Várható volt, hogy védekeznem kell majd előbb-utóbb, hiszen nagy tempót jött Csáki Úr mögöttem. Korrekt csata volt, talán egyszer lökött meg, de akkor nagyon! Nagyon örülök a második helynek és várom a következő versenyt, matematikailag 5-en lehetünk még bajnokok és ez fantasztikus 9 verseny után.”

3. helyezett – Csáki Zoltán

„A négyesben ismét elsőként időmérőztem. Szokás szerin olyan gépet kaptunk, amivel egy centit se mentem. Nem éreztem tökéletesnek az utolsó körömet se, de mintha addigra sikerült volna egy értelmesebb kört összeraknom. Mivel jó messze lakok, ezért hazaugrottam ebédelni Visszaérve láttam, hogy csak ketten mentek jobbat nálam. Sajnos Kálmán indult az élről és sejthető volt, hogy meg is nyeri a futamot. Gaba végig jól védekezett, talán csak a rajt után lett volna egy kis esélyem, de úgy éreztem, hogy nem vagyok bent eléggé és ezért inkább elvettem a gázt. A biztos pontszerzés most fontosabb volt az előző három futamon elbukott pontok miatt. A második futamtól vezettem a bajnokságot és most a Kálmán egy ponttal átvette a vezetést, végre a 10. futamon nem én kezdem az időmérőt.”

 

GS kategória

Időmérő: Neudert Norbert futotta meg a pole-pozíciós időt a GS kategóriában. Balogh Zoltán tudta megközelíteni őt, ő szerezte a második rajthelyet. A harmadik helyről több mint három tizedes lemaradással Vincze Balázs rajtolhatott.

Futam: A rajtot követően néhány kör elteltével Virágh Péter megelőzte a harmadik helyen autózó Vincze Balázst, aki természetesen nem sokáig várt a visszatámadással. Ebből sajnos ütközés lett, mivel nem maradt neki elég hely. Ezzel mindketten pozíciót buktak, de folytatni tudták a versenyt. Az élen közben Neudert Norbert kényelmes előnyt autózott magának Balogh Zoltán előtt. A következő körökben Virágh Péter és Vincze Balázs utolérték a harmadik helyen haladó Keceli Tivadart, majd Peti azonnal meg is előzte. Egy körrel később Balázs ugyanígy tett. Továbbra is izgalmas körök következtek, mert a közöttük kialakult párharc előzési kísérleteket eredményezett. Néhány kör elteltével Vincze Balázs újra Peti elé tudott kerülni, majd a verseny végére már nem volt távol a második helyezett sem. A futamot Neudert Norbert megnyerte, Balogh Zoltán lett a második. A harmadik helyet Vincze Balázs csípte végül el. A negyedik Keceli Tivadar, az ötödik Al Makswsi Zeid Ruben, a hatodik Erős Tomaj lett. Virágh Péter a verseny levezető körében történt messze nem sportszerű magatartásáért kizárásos büntetést kapott. A verseny legjobb köre a győztes nevéhez fűződik.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Neudert Norbert

„Izgatott voltam a hétvége előtt, mivel még soha sem voltam a pályán. 5 szabadedzésre neveztem, de már az elsőben egy nagyon jó időt mentem. Nagyon feküdt a pálya és ez látszott is a köridőimen. Annak ellenére, hogy sok szabadedzést mentem, abban a 2 gépben nem mentem, amivel időmérőztünk, és amivel a versenyt futottam. Nem sokkal a szabadedzések után következett az időmérő, amit másodikként kezdtem meg, és bő 3 tizeddel nyertem meg. A versenyre egy közepes gépet kaptam, méghozzá a kilencest. Nagyon nehéz volt megszokni a gépet 2 kör alatt, úgyhogy az átlagos rajtom után egyből rám esett az egész mezőny, aminek eredményeképpen, majdnem beleálltam a falba, de sikerült megfogni a gépet. Majd ezután sikerült meglépnem a mezőnytől és már nem értek utol, de közben mögöttem ment a csata, amiből a végén lett egy jó nagy konfliktus. Végül egy nagyon jó napot zártam! Csömörön tervezem, hogy az 1es kategóriában is induljak. Gratulálok mindenkinek!”

2. helyezett – Balogh Zoltán – Hamarosan…

3. helyezett – Vincze Balázs – Hamarosan…

 

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság négy hetes szünetét követő állomása a csömöri Kart Farm.

Szerző: Molnár György