HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2010/6. futam – Kart Farm Csömör

2010. június. 19.-én és 20.-án, egy éves szünet után visszatért a Hobby Cart Kupa és az MNASZ – Országos Amatőr Gokart Bajnokság mezőnye a csömöri KartFarm gokartpályára. Az aszfaltcsík kuriózumnak számít a magyar bérgokart-sportban, sokak számára igazi kedvenc lendületes, széles nyomvonala miatt. Kiváló aszfaltminősége és jól kivitelezett rázókövei egy igazi versenypályára emlékeztetnek. A KartFarm az OAGB versenynaptárában egyedüliként azzal is büszkélkedhet, hogy számtalan háziállat megtalálható a pálya mellett, amelyek sok versenyzőnek és hozzátartozónak csaltak már mosolyt az arcára.

A versenynap egy 3 órás endurance futammal kezdődött, melynek végeztével az ott versenyző pilóták, az AGB versenyzői és a szervezők készítettek egy csoportképet. A kép a korábbi, remek eredményekkel rendelkező Benedek Viktor tiszteletére készült, aki szörnyű balesetet szenvedett a gyöngyösi gokartpályán egy K100-as géppel. Ezzel a fotóval kívánják bíztatni és támogatni a versenyzők Viktort a mihamarabbi gyógyulás és visszatérés felé. Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy jobbulást kívánjak és azt hiszem, Mindenki nevében beszélhetek:

Gyógyulj meg hamar Viktor, hisz visszavárunk mi is és az ország pályái is!

4. kategória

A kvalifikáció után a versenyek a 4. kategória futamával kezdődtek, ahol a mezőny legrutinosabb versenyzője Németh Attila indult az élről, hajszálhíján megverve az időmérő második Topor Kálmánt és az endurance bajnokságban vitézkedő LEMI GP másik oszlopos tagját, Nyuka Gábort. Attys a futam alatt is végig dominált, esélyt sem adott a többieknek. A jó rajt és a gyors első kör bebiztosította számára az unalmas futamot, mely végén ő láthatta meg elsőként a kockás zászlót. A másodikról startoló és helyét megőrző Topor hasonló magányba körözhetett, mint Attila, de a harmadik Nyuka Gábornak már igencsak izgalmas futam kerekedett ki. A rosszul sikerült géphúzás után szinte végig védekeznie kellett, de okos és higgadt versenyzéssel megtartotta idei második dobogós pozícióját. Somogyi Tamás ért célba a negyedik helyen, mindezt a hatodikról, szép és lendületes előzéseket bemutatva a nézőknek és versenytársainak. Az ötödik helyezett Csáki Zoltán veszített egy helyet kvalifikációs eredményéhez képest, mégsem lehet annyira elégedetlen, mert az eseménydús futamon a féltávnál az utolsók között is szerepelt már. Somogyihoz hasonlóan a hatodik Pribilinszky Zoltán is feljebb tudott jönni, de ő csak egy helyet. A mezőny két vesztese Sódar Zoltán és Vörös Imre lett. Míg előbbi az ötödik pozícióról gyenge gokarttal a hetedikre esett vissza, utóbbi kiállni kényszerült Csáki Zoli kérdéses előzése után. A verseny leggyorsabb köre Németh Attiláé volt. (25,038) A kategóriát összesen öt második helyezésének köszönhetően Topor Kálmán vezeti egypontos előnnyel a most középmezőnybe végző, de eddig három győzelemmel bíró Csáki Zoltán előtt. A harmadik Pribilinszky Zoltán már 33 pontos hátrányban van az éllovastól.

KartFarm – Végeredmény

1. Németh Attila 25

2. Topor Kálmán 20

3. Nyuka Gábor 16

4. Somogyi Tamás 13

5. Csáki Zoltán 11

6. Pribilinszky Zoltán 10

7. Sódar Zoltán 9

8. Vörös Imre 8

1. kategória

A legkönnyebbek időmérőjén a hazai pálya előnyét élvező Szetei Gergely diadalmaskodott, ezzel megállítva a 2009-es HCK első, Mihály Krisztián páratlan rekordját. (eddigi összes AGB futamán pole pozíciót szerzett.) Krisz lett a második, akit a kétszeres AGB bajnok, Gere Tamás követett a harmadik helyen. Ez a hármas rendkívül szoros időmérőt produkált, hisz az első és a harmadik helyezett között kevesebb, mint nyolc század volt a különbség. A futamon a 4. kategóriához hasonlóan az első három itt is elszakadt egymástól. Szete az egyik legjobb gépet kihúzva és a leggyorsabb kört elérve (24,525) nyert, Krisztián közepes gokarttal második, Gere Tomi gyenge géppel, de a mögötte lévő csatát kihasználva gondtalan versenyzéssel befutott a harmadik helyen. Az igazi harc a negyedik pozícióért zajlott, mely élén Bencze Tünde sikeresen hárította a követők támadásait és ezzel megismételte a tavalyi remek lacházi eredményét. Az idén már egy győzelmet begyűjtő Lencsés Bálint gyenge időmérőt produkált, de a versenyen már összeszedte magát és két pozíciót javítva Tünde mögött az ötödik lett. Az AGB-ben újonc, de a csömöri pályát jól ismerő Dömötör Patrik Bálint előzése miatt veszített egy helyet, de hatodikként meglátni a kockás zászlót első országos futamán így sem rossz teljesítmény, A mezőny másik hölgytagja, Garamvölgyi Nikolett szintén jól ismeri a pályát, de elrontotta az időmérőt, ami nagyjából meg is pecsételte a versenye sorsát. Egy pozíciót így is előre tudott jönni és hetedik lett Burghardt Ádám kárára. A sors furcsa fintora, hogy az 1. kategória sereghajtója pont aznap ünnepelte születésnapját, ami valószínűleg nem úgy alakult, ahogyan azt Ádám eltervezte. A bajnokságban a most győzedelmeskedő Szetei hétpontos előnyt harcolt ki legnagyobb riválisa, Gere Tamás előtt. A harmadik Lencsés Bálint 19 pontos hátrányban van az éllovashoz képest, ami még behozható, ha a hangár utcaihoz hasonló formáját át tudja menteni a következő futamokra.

KartFarm – Végeredmény

1. Szetei Gergely 25

2. Mihály Krisztián 20

3. Gere Tamás 16

4. Bencze Tünde 13

5. Lencsés Bálint 11

6. Dömötör Patrik 10

7. Garamvölgyi Niki 9

8. Burghardt Ádám 8

2. kategória

A középsúlyúak kvalifikációját, Riba Krisztián nyerte meg, aki roppantul gyors, de súlyhátrányát ismerve mégis kicsit meglepetés az eredménye. Az I. kategóriában is induló Szetei Gergely indult a második rajtkockából, a harmadik legjobb a listavezető Szántó Tamás lett. Riba ugyan kisebb – mint az előző két futamon az elsők – előnnyel, de ő is könnyedén győzedelmeskedett. A második Szeteinek viszont már meggyűlt a baja gyenge gépével és Szántó Tamással, aki gyakorlatilag a verseny végéig kitartóan, de nagyon korrektül támadta az előtte lévőt. Tomi csak egyszer kényszerült visszavonulóra, amikor a negyedik helyről startoló Boldizs Bence bebújt mellé, de hamar visszaelőzte. A sorrend az első három helyen végül nem változott, de a negyediktől már igen, ahova Molnár Tibor ért fel. Tibi a HCK-ban igen erős szezont produkál eddig, de valamiért az AGB-ben még nem jött ki neki a lépés. Az előbb említett Boldizs Bence negyedik versenyén az ötödik helyen ért célba, aki mögött a tapasztaltabb, de ezen a futamon gyengébben teljesítő Reich Balázs futott be. Berta Krisztián hetedikről lett hetedik, mögötte Szetei Ernő és Farkas Károly talán a nap legélvezetesebb és legizgalmasabb csatáját bemutatva értek be ebben a sorrendben. A kategória leggyorsabb körét itt végre nem az élen álló futotta meg, hanem a harmadik helyen célba érő Szántó Tomi. (24,651) A bajnokságot itt is Szetei vezeti kétpontos előnnyel Szántó és 15 ponttal Riba előtt, bár Krisztián kihagyott egy futamot.

KartFarm – Végeredmény

1. Riba Krisztián 25

2. Szetei Gergely 20

3. Szántó Tamás 16

4. Molnár Tibor 13

5. Boldizs Bence 11

6. Reich Balázs 10

7. Berta Krisztián 9

8. Szetei Ernő 8

9. Farkas Károly 7

3. kategória

A nap zárófutamát a 85 kilogramm felettiek teljesítették, mely időmérőjén Csáki Zoltán bizonyult a leggyorsabbnak a 4. kategóriához hasonlóan ugyancsak második Topor Kálmán és az előző futamot megnyerő Riba Krisztián előtt. A legizgalmasabb „vonatozás” ebben a kategóriában alakult ki Chucky vezetésével, aki remek védekező ívekkel, ügyesen tartotta a rá nehezedő nyomást és haladt át elsőként a célvonalon. Riba jól rajtolt el és megelőzte a lassú gépben komótosan induló Kálmánt, akinek a leintésig nem volt válasza, így az első három a Csáki-Riba-Topor sorrendben alakult. A 95 kilogramm felettiek győztese, Németh Attila majdnem itt is dobogóra ért, de most be kellett érnie a negyedik hellyel. Az ötödik és hatodik helyen a reggeli endurance versenyen is induló páros, Pribilinszky Zoltán és Gál Péter ért célba. Előbbi érte el a verseny leggyorsabb körét 25,075-ös idővel és az ötös számú karttal. A bajnokság állása megegyezik a futam végeredményével, vagyis az első Csáki Zoltán 109 ponttal, a második Riba Krisztián 103 ponttal és egy kihagyott versennyel, míg a harmadik Topor Kálmán 99 ponttal. Itt is rendkívül szoros a táblázat, a hátralévő futamokon még bármi történhet.

KartFarm – Végeredmény

1. Csáki Zoltán 25

2. Riba Krisztián 20

3. Topor Kálmán 16

4. Németh Attila 13

5. Pribilinszky Zoltán 11

6. Gál Péter 10

A Hobby Cart Kupa és az Országos Amatőr Gokart Bajnokság soron következő futama Kiskunlacházán kerül megrendezése, amely a versenyzők között talán a legnépszerűbb gyors és élvezetes nyomvonala miatt. Ezen a helyszínen az időmérő szinte másodlagos. A versenyekhez való jó szerepléshez a géphúzást kell először megnyerni, mert a lacházi aszfaltcsík rengeteg előzési ponttal rendelkezik. Egy biztos, izgalmas és fordulatos futamokat láthat a közönség július 17.-én és 18.-án.

Fotó: Bencze Tünde

Szerző: Szete