HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
Endurance OAGB szabályváltozások 2024

Endurance OAGB szabályváltozások 2024

Hamarosan felkerül a 2024-es Endurance OAGB szabályzat az oldalra. Az alábbiakban azokat a pontokat találjátok, ahol változás történt az előző évhez képest. Ettől függetlenül mindenki számára a szabályzat teljes ismerete szükséges, így kérjük, hogy a futam előtt olvassátok át a teljes szabályzatot. Ha valakinek van bármilyen ötlete, ami bekerülhet a szabályzatba, vagy módosítást igényel, akkor írjon nyugodtan az info@amatorgokart.hu címre, az első futamig még tudunk rajta módosítani.

A változások:

1.  2023-ban átlagosan 17,6 %-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon. Ennek köszönhetően kénytelenek voltunk minimálisan, 5%-kal emelni a nevezési díjat, és 10%-kal a szabadedzések díját.

Költségek-díjak

Nevezési díj futamonként, csapatonként: 54.000 Ft.

Szabadedzés 1×8 perc 4.000 Ft
Szabadedzés 2×8 perc 7.000 Ft
Szabadedzés 3×8 perc 10.000 Ft

 

2. Az új lebonyolítási rendszernek köszönhetően maximum 14 csapat indulhat el egy versenyen

Résztvevők száma: a futamokon 14 csapatnak van indulási lehetősége.

3. Szeretnénk meggyorsítani a mérlegelés menetét, így irányt mutatunk, hogy hogyan kell megjelenni a mérlegelésen.

3.2 A mérlegelésnél abban a ruhában kell lenni, amelyikben a versenyző elindul az időmérőn és a versenyen, a zsebekből pedig ki kell pakolni azokat a tárgyakat, amelyeket nem visz magával (telefon, kulcs, stb). A sisakot ki kell venni a táskából, zsákból.

4. A legnagyobb változás idén a lebonyolítás menetében van. 9 csapatig változatlan a lebonyolítás az eddigiekhez képest, viszont 10 vagy annál több csapat esetén a csapatokat 2 csoportba osszuk, a csoportok külön gokartokat kapnak, és ezekkel a gokartokkal futják a versenyt és cserélik egymás között.

5. Csapatok csoportokba sorolása:

5.1 Amennyiben a versenyen 9 vagy kevesebb csapat indul, úgy a csapatok nem kerülnek szétosztásra, azok együtt versenyeznek.
Amennyiben a versenyen 10 és 14 közötti számú csapat indul, úgy a csapatok két csoportba lesznek osztva a bajnokság állása alapján. Az első csoportba a bajnokságban elől állók, a második csoportba az utánuk következők kerülnek.

5.2 Az év első versenyén az előző évi bajnokság végeredménye alapján alakul ki a sorrend úgy, hogy minden csapatban annak a versenyzőnek az eredménye van alapul véve, aki az előző évben a legelőkelőbb helyen végzett a bajnokságban.

5.3 Páratlan számú csapat esetén az első csoportba kerülnek többen, kivéve, ha a sorrendbe állított mezőny középső csapata (pl. 11 csapatnál a 6. helyezett) a GP2-es kategóriába van besorolva. Ebben az esetben a második csoportban lesz eggyel több csapat

6. Gokartok kiosztása a csoportoknak majd a versenyzőknek:

6.1 Az időmérő edzés előtt kiválasztásra kerülnek azok a gokartok, amelyek a versenyen és az időmérő edzésen is menni fognak.

6.2 Amennyiben az 5.1-es pont alapján nem lett kialakítva két csoport a versenyre, úgy a csapatok száma +1 (pl. 8 csapat esetén 9) gokart lesz kiválasztva.

6.3 Amennyiben az 5.1-es pont alapján a csapatok két csoportra lettek osztva, úgy a népesebb csoport csapatainak száma +1 gokartot kap mindkét csoport. (11 csapat esetén 7-7 gokartot, 10 csapat esetén 6-6 gokartot kap mindkét csoport)

6.4 A szervezők a versenyzők segítségével kiválasztják a 6.3 pontban meghatározott számú gokartot, és azt a legjobb tudásuk szerint két csoportba osztják úgy, hogy a két csoport gokartjainak erősorrendje közel azonos legyen.

6.5 Az, hogy a két csoportba osztott gokartok közül melyik csoportot melyik versenyzői csoport kapja, sorsolással dől el.

6.6 Az időmérő edzésre a sorsolást az adott csoportnak a 6.2-es pont alapján kiválasztott vagy a 6.3-6.5 pontok alapján kisorsolt gokartok közül kell megtenni.

6.7 A versenyre a gokartokat csoportonként választják a versenyzők az időmérő edzés végeredménye alapján úgy, hogy az időmérő edzés nyertese választ először, utána a második, és így tovább.

8. Etapok:

8.1 Az etapok száma a résztvevő csapatok számától függ. 9 vagy kevesebb csapat esetén a csapatok száma+1=etapok számával.
10 vagy több csapat esetén a következő etapszámokkal kell számolni:
10 csapat esetén 6 etap, 11 vagy 12 csapat esetén 7 etap, 13 vagy 14 csapat esetén 8 etap van

5. Megszabjuk, hogy a csapaton belül egy futamon ki, hány etapot teljesíthet

9. Etapok korlátozása a csapaton belül

9.1 Egy adott futamon minden versenyzőnek közel ugyanannyi etapot kell teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy csapaton belül a legkevesebb és a legtöbb etapot teljesítő versenyzők etapszámainak különbsége nem lehet több 1-nél.

6. A verseny hossza a csapatoktól függetlenül mindig 3 óra

11. A verseny hossza:

11.1 A futam hossza a résztvevő csapatok számától függetlenül 3 óra

7. A versenyeken marad az a rendszer, hogy a csapatok maguknak mérik a boxkiállás és csere idejét, de belekerült az a lehetőség, hogy indokolt esetben vissza lehet térni ahhoz a megoldáshoz, hogy a csere idejét a bírók mérik.

13.3 A boxban töltött időt vagy a sportbírók mérik (ebben az esetben ők határozzák meg, hogy mikor indulhat el a csapat a boxból), vagy a csapatok saját maguknak mérik a bent töltött időt. Erről információ a versenykiírásban található vagy legkésőbb az eligazításon kerül kihirdetésre.

8. Az év végi értékelésbe annak a versenyzőnek az eredménye számít bele, aki az év folyamán legalább 4 futamon elindult.

16.4 Az év végi értékelésben a dobogós csapatoknál csak azok a csapattagok lesznek díjazva, akik az év folyamán legalább 4 versenyen elindultak. Egy versenyző csak egy csapatban lehet díjazva.

9. A GP2-es kategória résztvevőivel kapcsolatban adtunk néhány támpontot, de mivel ez annyira összetett, hogy nem igazán lehet pontosabban megfogalmazni, így továbbra is mi döntjük el, hogy melyik csapat indulhat GP2-ben, és melyik nem

20. Endurance GP2 kategória korlátozása

Nem indulhat a GP2-es kategóriában az a csapat amelynek:

  • bármely tagja az előző évben a GP2 kategória év végi 1. helyén végzett
  • bármely tagja az előző 2 évben az Endurance OAGB év végi első 3 helyén végzett
  • bármely tagja bajnoki címmel rendelkezik a HCK bajnokságban
  • bármely tagja dobogós helyen végzett év végén az OAGB bajnokságban
  • bármely tagjának 3 vagy több OAGB egyéni győzelme van

A fenti felsorolás egy irányadás, a szervezők egyedileg is dönthetnek úgy a fentieken túl vagy ellenére, hogy egy csapatot engednek vagy nem engednek indulni a GP2 értékelésben.