HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
HCK szabályváltozások 2023

HCK szabályváltozások 2023

Hamarosan felkerül a 2023-as HCK szabályzat az oldalra. Az alábbiakban azokat a pontokat találjátok, ahol változás történt az előző évhez képest. Ettől függetlenül mindenki számára a szabályzat teljes ismerete szükséges, így kérjük, hogy a futam előtt olvassátok át a teljes szabályzatot. Ha valakinek van bármilyen ötlete, ami bekerülhet a szabályzatba, vagy módosítást igényel, akkor írjon nyugodtan az info@amatorgokart.hu címre, az első futamig még tudunk rajta módosítani.

A változások:

1.  Manapság nem meglepetés, hogy emelkednek az árak, sajnos ezt mi sem tudtuk kivédeni.

Költségek-díjak

Nevezési díj 1 kategóriába: 13.000Ft
Nevezési díj 2 kategóriába: 25.000 Ft
Nevezési díj minden további kategóriába, kategóriánként: 13.000 Ft

Regisztrációs díj 1 versenynapra: 1.500 Ft
Regisztrációs díj egész évre: 4.500 Ft

30 perces edzőfutam: 9.000 Ft
Szabadedzés 1×8 perc 3.500 Ft
Szabadedzés 2×8 perc 6.000 Ft
Szabadedzés 3×8 perc 9.000 Ft
Szabadedzés 4×8 perc 11.500 Ft
Szabadedzés 5×8 perc 13.500 Ft
Szabadedzés 6×8 perc 16.500 Ft
Szabadedzés 7×8 perc 19.500 Ft
Szabadedzés 8×8 perc 22.000 Ft

A nevezési díjon felül fizetendő, amennyiben nem volt előzetes nevezés: 3.000 Ft/kategória
(akik először indulnak a bajnokságban, és nem neveztek előre, azoknak nem kell kifizetni az 3.000 Ft-ot).

2. MNASZ versenyzői igazolvány

Jelen állás szerint idén nem kell MNASZ igazolványt igényelni ahhoz, hogy el tudjatok indulni a versenyeken. Ez ugyan változhat még az év folyamán, de jelenleg semmilyen teendőtök nincs ezzel kapcsolatban. Bármilyen változás van, mindenkit személyesen értesítünk erről.

3. Felemeltük a Junior kategória súlyhatárát. Tavaly a legtöbb futamon már senkinek sem kellett súlyozni a 45 kilóhoz, és sok 12-14 éves versenyző van, akik már közelebb vannak az 55 kg-os határhoz.

Junior kategória: minimum 55 kg, 2008.12.31 után született versenyzőknek

4. Változott az előzetes nevezés határideje, a futamot 1 héttel megelőző pénteken estig van lehetőség az előzetes nevezésre úgy, hogy ne kelljen megfizetni a +3.000 Ft-os költséget. Tavaly is nagyon sokan segítettek azzal, hogy időben neveztek, de sajnos sokan voltak akik nem tették meg, ezzel rengeteg plusz munkát okozva. Az időtervet kiírni, és a pályának leadni, hogy meddig leszünk ott a verseny napján csak akkor tudjuk, ha mindenki leadta az előzetes nevezését, és a tervezett szabadedzéseinek számát.

2.1. Előzetesen nevezni a futamot megelőző 8. nap éjfélig lehet e-mailen keresztül.
2.2. Az előzetes nevezésnek tartalmaznia kell a nevet, a választott kategóriá(ka)t és az aznapi 8
perces edzések tervezett számát.

5. A 8 perces szabadedzéseket nem lehet megosztani, azt csak egy versenyző futhatja le. Szintén tavalyi tapasztalat, hogy az egyik futam utolsó szabadedzésén lett versenyző cserélve, a gokart időmérős gokart volt, aki pedig beleült az edzés közben, annak fogalma sem volt, hogy hol kell megállni, vagy mit kell csinálni, mert mi a másik versenyzőnek mondtuk el, aki az edzést kezdte. A másik probléma, hogy egészen extrém helyeken szokott csere történni, mindez az idő szűke miatt kapkodva és balesetveszélyesen.

10.4. A szabadedzés nem megosztható, a 8 perces edzést csak egy versenyző teljesítheti. Amelyik gokartban versenyzőcsere történt, úgy a bírok kiintik a gokartban ülő versenyzőt az adott szabadedzésről, és nem fejezheti be azt.
10.5. Amennyiben az utolsó szabadedzésen versenyzőcsere történik egy gokartban, úgy a cserében résztvevő összes versenyző 1 másodperces büntetést kap az időmérő edzésen.

6. Tavaly is fordult elő olyan hiba, hogy a 3 körös időmérő edzés a 4. körben lett leintve. Ha az időmérő edzés 3 körös, akkor az első 3 kör ideje számít bele az értékelésbe, a 4. köré már nem. 

12.13. Amennyiben az időmérő rendszer hibája, vagy egyéb hiba miatt a versenyzők több kört tesznek meg, mint amennyi az eligazításon elhangzott, úgy a plusz körök nem számítanak bele az időmérő edzés végeredményébe.

7. Az eligazításokon mindig elmondtuk, most a szabályzatba is bekerült a rajtprocedúra azon része, amikor valaki elveszti a pozícióját a felvezető kör alatt.

13.1. A versenyzők az eligazításon elhangzott számú (általában 2) felvezető kört tesznek meg. A
felvezető kör alatt az előzés tilos. Aki a felvezető körben előz, az a futam végén eggyel több helyes büntetést kap, mint ahány versenyzőt megelőzött.
13.2. Ha egy versenyző más hibájából elveszíti a pozícióját a felvezető kör alatt, akkor visszaveheti azt. Ha nem tudja visszavenni a rajt kezdetéig, akkor kézfeltartással kell jeleznie a vezető bíró részére, hogy nem a megfelelő pozícióban van. A vezető bíró ekkor új rajtot rendel el. Ha valaki a saját hibájából kerül más pozícióba, akkor nem jelezhet a bírónak az új rajt miatt. Aki ezt mégis megteszi, az a futam végén kettővel több pozíciós büntetést kap, mint ahány helyet nyert az új rajt miatt.

8. Szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy ne az első körben akarja megnyerni a versenyt egy meggondolatlan manőverrel. Akinek az egyértelmű szabálytalansága miatt új rajtot kell elrendelni, az a futam végén automatikusan 2 helyes büntetést kap.

13.9. Ha az új rajt valamelyik versenyző egyértelmű szabálytalansága miatt van, akkor a szabálytalan versenyző a futam végén 2 helyes büntetést kap.

9. Többször előfordult, hogy amikor a védő hibázott, és lecsúszott az ideális ívről, úgy akart visszazárni, hogy a támadó már előzési manőverbe kezdett, és ebből volt leszorítás vagy vitás helyzet. Az az elvárás, hogy ha valaki egyértelműen hibázik, akkor vegye figyelembe a körülötte lévő gokartok helyzetét, és ezt figyelembevéve folytassa a versenyét.

Ha a védő egyértelműen hibázik, a támadó pedig ennek köszönhetően előzési manőverbe kezd, a védőnek figyelembe kell vennie a támadó megkezdett előzését, és akkor sem húzhat rá, ha az még nincs bent fél gokarttal.

10. Ha a védő egyértelműen hibázik, és a támadótól nem elvárható, hogy ezt le tudja reagálni, meglöki, és így előzi meg, akkor mentesülhet a büntetés alól. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ha a védő hibázik, akkor meg lehet őt lökni, és úgy lehet őt megelőzni. Itt azon van a hangsúly, hogy le tudta volna reagálni a támadó a hibázást vagy nem.

Tilos a védő sorozatos lökdösése. Ha a lökésből vagy tolásból a támadónak előnye származik, az egyértelműen szabálytalan, de a sorozatos lökések, amelyek nem járnak pozícióvesztéssel a védő részéről, azok is büntetést vonhatnak maguk után. Kivétel lehet ez alól, ha a védő egyértelmű hibáját a támadónak nem volt lehetősége lereagálni, és emiatt történik a lökés.