HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
OAGB összefoglaló 2016. 12 – Budaring

OAGB összefoglaló 2016. 12 – Budaring

Esős időjárás fogadta a 2016-os OAGB szezon utolsó futamának résztvevőit a Budaringen, ahol még egy kategóriában volt nyílt a bajnoki cím sorsa. A kettes kategóriában az év versenyét láthattuk.


I. kategória

14992071_1370987152913840_2432176398588994241_nAz egyes kategória pole pozícióját idén harmadik alkalommal Papp Dávid Róbert szerezte meg, Bozsik Benedek és Csernik Csaba előtt. A verseny elején Benedek megpróbálkozott egy előzéssel, a híd utáni jobb-bal kombinációban, de Dávid alulkormányzott gokartja nekisodorta őt a falnak. A versenyt változatlan sorrendben folytatták, majd néhány körrel később következett a dráma: Benedek a híd utáni jobbosban kiforgatta Dávidot. Az eset nem volt szándékos, Benedek túl sokáig nézett hátra a hídon, majd mire visszafordult, elkésett a fékezéssel. Dávid visszacsúszott a mezőny végére, ahonnan a 4. helyre tudott visszakapaszkodni, újra utolérve az élmezőnyt. A vezetést Csernik Csaba vette át, miután kikerülte az összeakadó gokartokat, majd Benedeket kellett maga mögött tartania, aki Papp Dávid Róbert kiforgatása miatt utólag 2 helyes büntetést kapott. Volt még valaki az élmezőnyben, aki mellett nem mehetünk el szó nélkül! A 11 éves Németh Bálint a 7. helyről rajtolt, elrontotta a rajtot, visszacsúszott a 8. helyre, majd innen tört fel a harmadikra úgy, hogy az első kettő is látótávolságon belül volt, majd végül Benedek büntetését követően ő lett a második. Ragyogóan ment a vizes pályán és képes volt megszorongatni idősebb és tapasztaltabb ellenfeleit. A futamot a bajnok Csernik Csaba nyerte, a második hely Németh Bálintnál, a büntetések miatt a harmadik Deák Gyöngyvérnél landolt. A bajnokságban második Papp Dávid Róbert, a harmadik Nagy Marcell lett.


II. kategória

15027813_1370986896247199_7296065496768479898_nA kettes kategóriában egyedül Dömötör Patriknak volt esélye megelőznie a bajnokságban vezető Fühl Zoltánt, amennyiben Patrik nyer és Zoltán nem végez a negyedik helynél előrébb. Az esőben Patrik szerezte meg a pole pozíciót Papp Dávid Róbert és Fühl Zoltán előtt a vizes pályán, így volt némi esély a kedvező befutóra. Patrik ünnepét Reich Balázs tette tönkre, aki az ötödik helyről indulva előzte sorra az ellenfeleit, akik közül Patrik sem volt kivétel – őt a híd utáni jobbosban hagyta le a külső íven. Fühl Zoltán pedig megtette azt a szívességet Patriknak, amire szüksége volt, Papp Dávid Róbert mögött haladva a híd utáni kanyarban beakadt a belső falba, és megpördült, így a 12. helyen ért célba. Patrik mögött Dávid lett a harmadik.  A bajnokságot 1 pont előnnyel nyerte Fühl Zoltán Dömötör Patrikkal szemben, a harmadik – a  most negyedik helyen befutó – Csernik Csaba lett Szabó Martint megelőzve.

Nyilatkozatok:

15128851_1370986962913859_1610340190292589265_oReich Balázs – 1. hely:

Szárazon is kedvelem a Budaringet, de most, hogy esőre lehetett készülni, különösen vártam a szezonzárót. Ritkán megyünk esőben és ilyenkor mindig kicsit jobban kell koncentrálni, egyszerre kell gyorsnak és óvatosnak lenni és emiatt sokkal izgalmasabb a gokartozás. Két kategóriába is neveztem a hétvégén, hátha legalább az egyikben kifut valami jó eredmény. A szabadedzéseken jól éreztem magam, sikerült egyfajta magabiztosságot felépítenem az adott körülmények között, ha nem is éreztem magam a leggyorsabbnak. Mivel idén csak 6 futamon vettem részt azt hiszem utolsóként kvaliztam, és bevallom azt hittem, hogy ez nekem kedvez, mert addigra elállt az eső. A pálya azonban szél nélkül nem száradt fel és habár a körömet jónak éreztem, csak az ötödik rajtkockára volt elég, ami miatt kicsit csalódott voltam. De elkeseredve egyáltalán nem, hiszen tudtam, hogy ilyen körülmények között bármi megtörténhet. Patrik eszméletlen jó kört rakott össze, gratulálkok neki ehhez! A rajt utáni körökben előttem mindenki inkább az óvatosságra szavazott, nem igazán kockáztatott senki egy előzést, nehogy pozícióvesztés legyen belőle, így szépen vonatoztunk egymás után. Én is inkább ezt a taktikát választottam, eleinte csak a többieket figyeltem. A srácok mögöttem viszont nem így gondolták és előbb Martin, aztán még valaki megelőzött, így visszaestem a hetedik helyre a táv felénél, de a mezőny még nagyon egyben volt. Volt pár próbálkozásom a hátsó visszafordító külső ívén, de nagyon kicsi volt a tapadás, így inkább a hídra felvezető és az azt követő kanyarra koncentráltam, mert láttam, hogy a többiek más íven csinálják, én pedig ott elég jól tapadtam. Martint, ha jól emlékszem, kipöckölték előlem, majd egy a hídon végrehajtott előzéssel feljöttem az ötödik helyre, majd ugyanitt egyszerre hármat előzve a másodikra. A következő körben aztán Patrikot is ugyanitt előztem meg, ezzel átvettem a vezetést. Még hátravolt a táv fele, így nagyon kellett koncentrálnom, hogy ne hibázzak, mert a pálya sok helyen továbbra is nagyon csúszós volt és egy elrontott kigyorsítással akár egy másodpercet is lehetett veszíteni. Eleinte sikerült Patriktól egy lélegzetvételnyi előnyt szereznem, de a verseny végére már nagyon rossz volt a tapadásom, ezért kicsit óvatosabban is mentem, és csak arra koncentráltam, hogy ne hibázzak. Végül megnyertem a versenyt, de kellett egy kis idő míg ki tudtam engedni a feszültséget. Nagyon meg akartam nyerni ezt a futamot és minden erőmmel csak erre koncentráltam. Szerintem sokáig nem fogom elfelejteni.

Dömötör Patrik – 2. hely:

Az időmérő nagyon jól sikerült, megszereztem a pole-t. A versenyen már nem tudtam megtartani ezt a helyezésemet, és másodikként értem be. Gratula Zolinak a bajnoki címhez!


III. kategória

15032305_1370987356247153_2303973475188829381_nA hármas kategóriában Dergez Bertalan indult az első helyről, aki majdnem a táv feléig vezetett is a versenyben, és végül a saját hibájának köszönhetően nem nyert. A célegyenes utáni hosszú balosban állt keresztbe egy túl késő/túl erős fékezés miatt, amit kihasználva Reich Balázs épphogy át tudta venni a vezetést két kanyarral később. Lencsés Bálint borzolta a kedélyeket, aki szabadedzések nélkül állt neki a vizes pályás időmérő edzésnek, aminek köszönhetően a 9. rajthelyet szerezte meg a kategória bajnoka. Bálint nem kevesebb, mint 5+1 helyet nyert a leintésig. Ez nem egy új totóformáció, ötöt tudott előzni, a plusz egy pedig a következő: Gyuris Gábor egy felúszás miatt nekicsúszott Bálintnak és a falhoz szorította, gázelvételre kényszerítve ellenfelét, amiért 1 helyes hátrasorolást kapott, így Bálinté lett a harmadik hely Reich Balázs és Dergez Bertalan mögött. A bajnokságot Lencsés Bálint nyerte a mostani futamot kihagyó Molnár György és Kosztolányi Ádám előtt.

Nyilatkozatok:

15110419_1370987452913810_8646137031189155895_oReich Balázs – 1. hely:

Az időmérőn Berci mögött a második rajtkockát sikerült megszereznem, és a 2-es kategóriabeli győzelmem után teljesen nyugodtan álltam rajthoz. Csak élvezni akartam a gokartozást az esős pályán és versenyezni egy jót. A rajttól ugyanebben a sorrendben jöttünk el, Gabiék mögöttem nem lemaradva, de biztonságos távolban voltak. Próbáltam nyomást gyakorolni Bercire, viszonylag eredménytelenül, sőt egy kicsit meg is tudott lépni tőlem. Aztán a verseny felénél két körben is picit megcsúszott hátul és a másodiknál be is tudtam szúrni a résbe. Innentől szépen lassan képes voltam egy biztonságos előnyt kiépíteni és végül ezt a versenyt is megnyertem. Két futamból két győzelem, különleges nap versenyzői karrieremben. Kár, hogy vége a szezonnak.


IV. kategória

15073480_1370987062913849_1611521771003861442_nA négyes kategória nyerte el a legeseménytelenebb verseny – korántsem megtisztelő – címet, ami azért sem tükrözi a valóságot, mert az esőben körbemenni hibátlanul nem könnyű feladat, mindemellett itt történt a legkevesebb helycsere. Gaál András idei szezonját remekül foglalta össze ez a verseny, ahogyan egész évben, most is dominált a futamon, toronymagasan nyerte az időmérőt és még inkább a versenyt. Csáki Zoltán mutatott be egy előzést a második körben a kör végén található, híd előtti balosban, ahol a féktávon Pataki Gábor elfékezte magát, Zoltán ezzel ragadta magához a hatodik helyet. Előzéseket ezen kívül a mezőny végén láthattunk. A második helyet Kővári Viktornak sikerült megtartania az őt szüntelenül támadó Dergez Bertalan előtt. A negyedik helyen Molnár Tibor hozta be a gokartját Kocsi Viktort megelőzve. A bajnoki címet Gaál András viheti haza, a második Kocsi Viktor, a harmadik Molnár György lett az év végi összesítésben.

Nyilatkozatok:

15094307_1370987066247182_8328563643173190965_nGaál András – 1. hely:

A verseny napja előtt egész éjjel esett az eső, így pontosan tudta mindenki, hogy holnap vizes pályás futam lesz. A víz napközben sem száradt fel, így az időmérő és a verseny is végig vizes pályán volt, és a körülmények sem igazán változtak. Az edzéseken ráéreztem az esős ívekre, féktávokra és kigyorsításokra. Így felkészülve vártam az időmérőt, amit meg is nyertem. A versenyen arra kellett figyelnem, hogy ne kerüljek rajtbalesetbe, és hogy ne hagyjak helyet magam mellett belül, a 4. kanyarban, mert ott nagyon lassan kellett menni esőben. A versenyt végül megnyertem és ez a nap egy nagyon jó esős gyakorlásnak is felfogható volt, mert az esős tapasztalat gyűjtése mindig fontos. Gratulálok mindenkinek!

Kővári Viktor – 2. hely:

Elég nagy kihívás elé állított mindannyiónkat az időjárás, hogy ilyen esős, szeles, hideg időnk volt az utolsó futamon. Budaringről szép emlékeim voltak korábbról, ezért is bizakodva vártam a záró hétvégét. Bár az időmérős géppel annyira nem éreztem összhangban magam, mégis összejött egy második rajtkocka. A versenyen András nagyon elhúzott az elejétől fogva, nem volt esélyem a győzelemre, a második hely megtartása volt a cél. Sajnos egy ponton kissé elbambultam és Berci szépen bebújt a hátsó visszafordítóban a verseny első felében, de úgy voltam vele, hogy egy életem, egy halálom, akkor is visszaszerzem. Nagyon jól védekezett, nem volt könnyű dolgom, de egyszer a hídról lefelé megcsúszott kigyorsításon, és mellé tudtam érni így visszaszereztem a pozíciót. A végéig nem engedte, hogy megnyugodjak, egyszer még volt egy oda-vissza helycsere, de szerencsére sikerült megőrizni az ezüstöt. Örülök, hogy dobogóval zártam az évet és, hogy a saját magam elé kitűzött TOP6-ba kerülési célomat elértem és ötödikként zártam az összetettet. Most kicsit fújok, aztán jön a felkészülés 2017-re.


SuperGP

15109435_1370987462913809_740279434590466846_nA SuperGP kategória versenye zárta a 2016-os OAGB bajnoki szezont. A pole pozíciót Lencsés Bálint szerezte meg, aki először indult ebben a kategóriában. Indulásának oka, hogy a bokszkiállást akarta gyakorolni, ami a KWC-nek is egy eleme, ahol a következő évben kíván részt venni. A második helyről Kosztolányi Ádám, a harmadikról Dergez Bertalan várta a rajtot. A bokszkiállásokkal tarkított esőversenyen kevés helycsere történ. Egyrészt a korai kiállást végrehajtó Deák Gyöngyvér jött be Csáki Zoltán elé, ami a végeredményben a 6.-7. helyeket eredményezte, miután Dergez Bertalant az utolsó helyre sorolták, mert túl késő hajtotta végre a kötelező kiállást, két körrel a leintés előtt, miközben a szabályzat szerint három kör a határ. Bertalan ezzel a 3. helyet bukta el és ajándékozta oda Szabó Martinnak. A futamot magabiztos vezetéssel Lencsés Bálint nyerte Kosztolányi Ádám és Szabó Martin előtt. A további sorrend Kocsi Viktor, Molnár Tibor, Deák Gyöngyvér. A bajnokságot Kocsi Viktor nyerte, Molnár György és Szabó Martin előtt.

Nyilatkozatok:

15073475_1370987509580471_120840823117490347_nLencsés Bálint – 1. hely:

A szabadedzés számomra a 3-as kategória időmérője volt, de így is pole pozícióba tudtam kerülni idei egyetlen futamomon. Ezzel a kategóriával kezdtem meg a felkeszülést a 2017-es madridi vb-re. A futam nem volt túlságosan érdekfeszítő, viszont egészen hamar eltelt. Szeretem a vizes pályát. Grat a többieknek.