HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
HCK összefoglaló 2016.08 – Battaring, Százhalombatta

HCK összefoglaló 2016.08 – Battaring, Százhalombatta

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság nyolcadik fordulója alkalmából Százhalombatta, a Battaring látta vendégül a versenyzőket július 30-án. Fordított menetirányban kellett bizonyítania a mezőnynek.

————————————————————————————————————————

Light kategória

A Light kategóriában Vida Benedek szerezte meg az első rajtkockát és a futamgyőzelmet is Németh Bálint előtt. Polhammer Zoltán indult a harmadik helyről, és sokáig tartotta is a pozícióját, ám a verseny végén a hídról levezető kanyarban falat fogott, miközben Monori Máté próbálta előzni. Mátét intették le a harmadik helyen, azonban több megkérdőjelezhető manőverbe is belefutott, így 4 helyes büntetést kapott utólag. A 4-5-6. helyeken Jóba Dávidot, Bauer Krisztiánt, és Rédling Tamást intették le, ám Dávid és Krisztián 7-7 helyes büntetést kaptak, így az utolsó két helyen végeztek.

Nyilatkozatok

lightVida Benedek – 1. hely:

Nagyon vártam ezt a versenyt, éreztem, hogy jó napom lesz. A szabadedzések jól mentek, próbáltam a top időket megközelíteni, ami sikerült is .Elérkezett az időmérő, amire fokozottan figyelnem kellett. A koncentrálás hatékony volt, mert pole lett belőle. A versenyen az első 3-4 körben védekeztem Bálinttal szemben, majd amikor biztonságos távolságra kerültem, elkezdtem a saját íveimet autózni, így el tudtam lépni a versenytársaktól. A verseny vége felé feltűnt előttem Zozó, amin meglepődtem. Gondoltam magamban, hogy jó nagy kalamajka volt mögöttem. A versenyt végül megnyertem, így tovább növeltem a bajnokságban az előnyömet. Gratulálok a többieknek.


I. kategória

Az egyes kategóriában a pole pozíciót pályafutása során először Kibédi Karesz szerezte meg, Hajdú Ottót és Kurfis Gergőt megelőzve. Karesz az első rajtkocka mellé az első győzelmét is behúzta, de a sikert nem adták ingyen, hiszen Hajdú Ottó végig szorosan a nyomában volt. Őket kissé lemaradva Kurfis Gergő követte, akinek Keceli Tivadar nehezítette meg a versenyét, de Gergőnek minden támadást sikerült visszaverni. Az ötödik helyen Rédling Tamást intették le, aki Mosonyí Márkkal vívott nagy csatát egészen a verseny végéig. Pár körrel a leintés előtt az egyes kanyar kijáratánál sikerült az előzés, Márk túlságosan a belső ívet védte a kanyar előtt, de a kijáratnál lecsúszott az ívről, és Tamás mellé tudott fordulni. Tóth Sándor 2 helyes büntetést kapott utólag egy incidensért.

Nyilatkozatok

egyesKibédi Karesz – 1. hely:

Az edzések jól mentek, magabiztosnak éreztem magam. Az időmérőn az utolsó körben teljesen a határon gokartoztam és szinte a maximumot kihoztam a gépből, így kereken 5 századdal megszereztem életem első HCK pole pozícióját. A Rajtom jól sikerült és megtartottam az első helyet. Volt pár meleg helyzet, de ezen kívül uraltam a versenyt. Ez volt az idei első (de nem az utolsó) győzelmem! Köszönök minden segítséget és támogatást!

Kurfis Gergő – 3. hely:

Tavaly jól mentem visszafelé, így reménykedtem, hogy idén is sikerül jó helyet elérnem. A szabadedzéseken végig jó időket mentem, viszont az időmérőre egy lomhább gépet kaptunk, ami nem feküdt annyira, így csak a 3. helyet sikerült megszereznem. A versenyre sikerült kihúznom egy kb. az időmérős géphez hasonlót. A verseny végig nagyon szoros volt, Ottóékkal tudtam menni, de előzési helyzetbe nem kerültem, hátrafelé folyamatosan figyelnem kellett Tivadar miatt. Végig mögöttem volt, nagyon kellett figyelnem hátrafelé, végig kellett védekeznem, ami kimerített, de nagyon élveztem. Összességben jó verseny volt és élveztem, a bajnokság még szorosabb lett. Gratulálok mindenkinek!


II. kategória

A kettes kategóriában Hajdú Ottó nyerte az időmérőt Cziranku Dániel, Kurfis Gergő, és Tóth Károly Karimo előtt. A verseny már az első körben eldőlt. Cziranku Dániel dűlőre vitte az előzést Hajdú Ottóval szemben, aki a kör felénél lecsúszott az ívről egy balkanyarban, aminek következtében Dániel mellé tudott menni a hosszú egyenesben. Egymás mellett fordultak fel a hídra, Dániel belül, ami a híd utáni kanyarban a külső ívet jelentette. Ottó ekkor még visszaszerezhette volna a vezetést, hiszen helyzeti előnyben volt. Dániel azonban nem futamodott meg, a hídról levezető kanyarban Ottó mellett a külső íven tartotta a gépét, elfordultak egymás mellett, nagyobb sebességet vitt át a kanyaron a külső íven, és átvette a vezetést, mielőtt véget ért volna az első kör. A negyedik helyről induló Tóth Károly Karimo már a rajtnál megelőzte a kissé beragadó Kurfis Gergőt. A győztes Cziranku Dániel lett, Hajdú Ottó és Tóth Károly Karimo előtt. A további sorrend Kurfis Gergő, Hidegföldi Zsolt és Somodi Ildikó.

Nyilatkozatok

kettesTóth Károly Karimo – 2. hely:

Elég furán kezdődött a reggeli edzés, hiszen a híd alatti jobbosnál az első körben taroltam a gumifalat. Először mentem ezen a pályán fordított irányban, így nekem ez a pálya is „új” volt. De mivel más sportokat is csinálok, így nem aggódom ezen, hiszen próbálom itt is a maximumot kihozni magamból. A nap folyamán kezdtem egyre jobban érezni a pályát, kivéve a hídról le, és a cél utáni jobbosban vesztettem mindig sokat. De hála ismét a jó tanácsoknak, a végére sikerült össze rakni a köröket. Egész nap 3-4 tizedekkel voltak tőlem gyorsabbak az élen, így nem igazán jósoltam magamnak olyan jó eredményt. Az időmérőn 1-2 helyen hibáztam, de meglepetésre a 4. helyre tudtam bejönni. Az egész napos idők alapján úgy voltam vele, hogy marad ez a hely, hiszen a többiek biztos minden körben tudják hozni a jobb időket. Ám a rajtom nagyon jól sikerült. Már a híd alatt sikerült elmenni Kurfis Gergő mellett, majd Hajdú Ottót kezdtem támadni. Hibázott, és ezt ki is tudtam használni belső íven. Picit el tudtam lépni tőlük, majd szorosan megérkeztek rám megint. Nagyon nehéz volt a támadásaikat védenem, hiszen ebben is van még mit fejlődnöm. De sikerült. Az utolsó körökben már a szám is ki volt száradva, annyira izgultam. Meg se mertem volna álmodni, hogy én dobóra kerülhetek, főleg nem a 2. helyre. Nagyon boldog voltam. Viszont készülök fejben a következő futamra, ahol már indultam tavaly, igaz még „B” döntős voltam. Most viszont jobbra törekedem. Köszönök mindent azoknak az embereknek, akik futamról futamra segítik fejlődésemet. Nélkülük nem jött volna létre. Itt meg is említeném Cziranku Danit, Farkas Gabit, Lind Zsoltit, TeCsát, és Bauer Krisst. Jó érzéssel tölt el, hogy a pályán kívül szurkolnak. Ez olyan fajta „dopping”. Gratulálok a dobogósoknak és minden versenyzőnek!


III. kategória

A hármas kategória időmérőjét Pataki Gábor nyerte Kovács Péter és Barna Krisztián előtt. Pár körrel a rajt után Barna Krisztián próbálta megelőzni Kovács Pétert a híd utáni jobbkanyarban, azonban a bukkanó után a fékezés alatt blokkoltak a hátsó kerekek, Krisztián pedig próbálta menteni a menthetőt, és nem kiütni az előtte lévőket, így azonban keresztbe állt és többen elmentek mellette. Ezután az ötödik helyről induló Temesvári Csaba lendült támadásba, Krisztián hibájával nyert egy helyet, majd az első kanyarban Nagy Milánt is megelőzte, méghozzá a belső íven egy rövidebb féktávval. Utolérte a vezető kettőst is, előbb Kovács Pétert hagyta le a pálya hátsó részén, majd ugyanúgy előzte meg Pataki Gábort az első helyért, mint korábban Nagy Milánt. A verseny vége előtt nem sokkal azonban ugyanabban a kanyarban veszítette el a vezetést, ahol megszerezte, ám ezúttal Kovács Péter ellen, aki követte őt Pataki Gábor előzésénél, majd a verseny végén megszerezte a vezetést Csabától, amit nem engedett ki a kezei közül. A futamot Kovács Péter nyerte Temesvári Csaba és Pataki Gábor előtt, majd következett Cziranku Dániel, Németh Viktor és Farkas Gábor.

Nyilatkozatok

harmasTemesvári Csaba – 2. hely:

Az időmérő az edzésekhez képest nem sikerült túl erősre. Sajnos csak az 5. pozicóba sikerült magam kvalifikálni. A versenyen hamar kiderült, hogy versenyképes leszek. Ennek megfelelően próbáltam támadást indítani az előttem haladók felé. Sikerült is több előzést bemutatni, még az első helyen is haladtam a futam során. Sajnos 5 körrel a vége előtt rosszul mértem fel a mögöttem haladó versenyzőtársam távolságát, így helyet hagytam a támadásra, amit ki is használt. Így a második helyen futottam be, ami miatt nagyon csalódott vagyok, hiszen egy jó versenyt rontottam el egy apró figyelmetlenséggel.

Pataki Gábor – 3. hely:

Nagyon örülök a dupla pole-nak, kezd beérni az eddig befektetett energia, hiszen ez volt az idei legjobb időmérős teljesítményem. Szorosan alakult, Pétertől 1 ezreddel, illetve Krisztiántól is csak 11 ezreddel voltam gyorsabb. Össze kellett szednem magam, mivel tudtam, hogy Péter komoly sikereket ért el verseny gokarttal, semmiképp sem akartam tálcán nyújtani az első helyet. A verseny során sokszor kellett védekeznem, jó volt a tempója a közvetlenül mögöttem haladóknak. Ezt hosszú ideig sikeresen végrehajtottam, majd a 11. perc környékén a célegyenes végén váratlanul beszúrt az akkor már a második helyen haladó Tecsa. Ennek következtében tempót veszítettem, így Tecsa után Péter is el tudott mellettem jönni a híd alatti sikán után. Úgy érzem, jobb védekezéssel lett volna esélyem az első hely megtartására, de a harmadik pozícióval is elégedett vagyok, a lényeg, hogy folyamatosan fejlődöm, minden versenyhétvégén tanulok valami újat és ez az eredményeimen is meglátszik. Gratulálok a dobogósoknak!


IV. kategória

A négyes kategóriában Pataki Gábor, Kovács Péter és Temesvári Csaba volt a rajtsorrend. Az ötödik körben a sikánban Kovács Péter próbálta előzni Pataki Gábort, ám a híd alatti kanyarban a külső ívre szorult, így Temesvári Csaba előzte meg őt, átvéve a második helyet. Egy kör múlva Murvai Tamás is megelőzte a hármas kategória győztesét, Kovács Pétert: a pálya hátsó egyenesére rávezető első jobbos bejáratánál tette be a gépet a levédetlen belső ívre. Cziranku Dániel szórakoztatta a közönséget azzal, ahogyan a hetedik helyről indulva jött előre, egészen a negyedik helyig, megelőzve előbb Gáncsos Józsefet (hídról le kívülről), majd Németh Viktort és Kovács Pétert (első kanyar belülről). Pataki Gábor végig állva Temesvári Csaba támadásait nyerte a futamot, a harmadik Murvai Tamás lett. A további sorrend, Cziranku Dániel, Kovács Péter, Németh Viktor.

Nyilatkozatok

negyesPataki Gábor – 1. hely:

Az időmérő a hármas kategóriához hasonlóan itt is szoros eredményeket produkált, Péter 21 ezred, Tecsa 44 ezred, Tomi 79 ezred különbséggel végzett hozzám képest. Elhatároztam, hogy a hármas kategóriás tapasztalataimra alapozva még határozottabban fogok védekezni a mögöttem haladókkal szemben, ha ez szükséges. Péter előzési kísérlete az első körökben nem jött össze, sőt, Tecsa el tudott menni mellette, innentől kezdve végig őt kellett figyelnem. Nem volt eseménytelen kettőnk párharca, folyamatosan ment az adok-kapok. Több próbálkozását is hárítanom kellett, ezek között volt olyan, amiért jelenleg óvás alatt állok, hamarosan kiderül, Attys hogy látja a felvételek alapján. Végül szoros csatában az első helyen futottam be, bár az utolsó kanyarban volt egy messziről indított kifékezési kísérlete Tecsának. Akárhogy is alakul a hivatalos végeredmény, a dobogóval maximálisan elégedett vagyok, sokat sikerült fejlődnöm védekezésben is, az ilyen futamok felvérteznek a szezon következő megmérettetéseihez. Grat Tecsának és Tominak!

Temesvári Csaba – 2. hely:

A 3. rajthelyről vártam a startot. Nyugodtabb versenynek ígérkezett mint a korábbi versenyem a mögöttem haladókat sikerült leszakítani az előttem haladókkal eleinte közel azonos tempót autóztunk. Az előttem haladó Kovács Péter rossz helyen kezdett el előzni ami miatt külső ívre szorult és be tudtam mellé bújni. Ezzel megszerezni a 2. helyet. Utána rengeteg támadást indítottam az első pozíció megszerzéséért de ezek eredménytelenül zárultak így a 2. helyen futottam be.

Murvai Tamás – 3. hely:

Hűha, nehéz mit mondani erről az eredményről. Az edzések után felhagytam minden reménnyel. Néztem Pataki Gabi eredményeit és úgy voltam vele, ha ő így megy, hogy mennek a többiek. Aztán kiderült, hogy Pataki Gabi mindenkit ver, így nem is olyan szörnyű a helyzet. Az időmérőt Gabi nyerte, majd jött a fekete ló személyében Kovács Péterrel, aztán TeCsa, én, majd Németh Viktor… TeCsával „megegyeztünk”, hogy inkább az élen álló kettőt üssük, mint egymást. Elég gyorsan sikerült megelőznünk Kovács Pétert. Mondhatnám, hogy elképesztő agresszivitásomnak és helyzetfelismerésemnek köszönhetően előztem meg, az amúgy gyorsabb Petit, de igazából elbambult, így bújtam be mellé. Utána tolt is rendesen, hiszen gyorsabb volt. Picit később láttam, hogy már Cziranku Dani is ott tolakszik Péter mögött, így megpróbáltam arra játszani, hogy ők harcoljanak kicsit egymással. Elég egy hiba Péternél, Dani agresszivitását ismerve, tuti bepróbálkozik és ha kis szerencsém van kapok egy kis egérutat, amit felhasználva nyugodtabban körözhetek. Be is jött, kaptam egérutat. A futam végére utolértem a csatázó Pataki-Temesvári párost. Gabi védekezése többször is a szabályosság határát súrolta, vagy talán át is lépte azt. Ennek eredményeképp a végén 20 cmmel maradtam le a 2. helyről.

 

A bajnokságot a Light kategóriában Vida Benedek, az I-esben Hajdú Ottó, a II-esben, a III-asban és a IV-esben Cziranku Dániel vezeti.

Szerző: Sárdi Barbara