HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
OAGB összefoglaló 2016.04 – Kart Farm, Csömör

OAGB összefoglaló 2016.04 – Kart Farm, Csömör

Majális helyett május 1-jén Csömörön versenyzett az OAGB mezőnye. A Kart Farmon volt, aki folytatta a maximális pontszám begyűjtését, de akadtak olyan csaták is, amik a korábbi forma-1-es viadalokat idézték az izgalomfaktort tekintve. A szombati napsütésnek már nyoma sem volt, de a száraz aszfalt maradt.


I. kategória

Az 1-es kategóriában Csernik Csaba 4. alkalommal szerezte meg a pole pozíciót, ezúttal azonban Krémer Márk érte el a második legjobb eredményt, Nagy Marcell, Schmickl Balázs, Papp Dávid Róbert és Balázs Dávid előtt. A pozíciócserék sora azzal kezdődött, hogy Nagy Marcell próbálta megelőzni Krémer Márkot a bokszutca bejáratánál található hosszú balosban. Ez nem jött össze, több kanyaron keresztül mentek egymás mellett, aminek az lett a vége, hogy a pálya közepén található jobbosban Schmickl Balázs előzte meg Marcellt. Pár körrel később Balázs ugyanitt Márkot is megelőzte. Dávid az utolsó 5 percben tudott elmenni Márk mellett: a rajt-célegyenesben tudott mellé menni és később fékezni a 180 fokos bal visszafordítóban. Az első három helyen a sorrend nem változott. Dávid az utolsó körben a célegyenes ráfordító balosban beszúrt Marcell mellé, amitől belassult, majd az egyenesben beérte őt Márk, aki három kanyar múlva a jobbos belső ívén be tudott menni Dávid mellé. Dávid azonban nem vette el a gázt annak ellenére, hogy még a fűre is kikerült, tartotta az ívet, a következő kanyarban övé volt a belső ív, és így – néhány századmásodperccel megelőzve Márkot – a 4. helyen ért célba. Csernik Csaba továbbra is 100%-os teljesítménnyel vezeti a bajnokságot.

Nyilatkozatok:

Csernik Csaba – 1. hely:

oagb 1es kat“Csömörön nem egyszerű az elsők között időmérőzni. Ennek ellenére az időmérőn sikerült egy szuper kört összerakni ami elég volt a pole pozícióhoz. A verseny rajt –cél győzelemmel végződött, amivel nagyon elégedett vagyok, mert Csömört dobós futamként számoltam ebben az évben. Gratulálok Balázsnak és Marcinak.”

 

Nagy Marcell – 3. hely:

“Az időmérőn aránylag jó időt sikerült mennem így enyém lett a 3. hely. A futamra jó gépet sikerült húznom így bizakodva vártam a rajtot. Az első rajtom nagyon jól sikerült és át is vettem a 2. helyet de sajnos piros zászló miatt új rajt következett. Ezt a rajt már nem sikerült olyan jól de így is tartottam a pozícióm. Pár körrel később be tudtam bújni Márk mellé de az egyenest követő bal törésben nagyon a pálya szélére kényszerültem és egy bukkanó megdobta kicsit a gépem, ez által a fék pedál hosszabbító lehajlott, és mire vissza billentettem Balázs bebújt mellém és már nem tudtam visszavenni a pozícióm. A verseny felénél Márk nem vett észre és az első jobbos kanyarban helyet hagyott, így be tudtam mellé menni és megelőzni. A verseny hátra lévő részeben az előttem lévőkön tudtam maradni de sajnos eredményes előzést nem tudtam végre hajtani. Elégedett vagyok ezzel a helyezéssel. Gratulálok a többi versenyzőnek!”


II. kategória

A 2-es kategória időmérőjét a Hungaroringhez hasonlóan ismét Dömötör Patrik nyerte meg. Mögüle Szabó Martin, Dudás Bence, Marco Čambálik, Fühl Zoltán és Csernik Csaba várta a rajtot az első 6 helyen. Ezt a versenyt látni kell, annyi minden történt! Patrik ismét vonatoztatta a mezőnyt, ezt azonban ismét a legmagasabb szinten tette, hiszen senki nem tudta megelőzni. Ő és Szabó Martin tiszta versenyt futottak, Martin ért be a 2. helyen. Marco Čambálik ugyan harmadikként látta meg a kockás zászlót, de a verseny elején a hosszú, szűkülő balos kanyarban hátulról meglökte Dudás Bencét, és így ment el mellette, ezért az ő eredménye óvás alatt áll Bence által, aki a 6. helyen ért célba. Kegyes Róbert a 11. helyről rajtolva jött fel a negyedikre – volt egy eset, amikor 2 embert előzött meg egyszerre a 180 fokos bal visszafordító féktávján egy tömörülést kihasználva, valamint a verseny végén ugyanitt a kanyar kijáratánál egyszerre ment el Csernik Csaba, Dudás Bence és Nagy Marcell mellett. Róbert mögött az előbbi három versenyző ebben a sorrendben látta meg a kockás zászlót az 5-6-7. helyeken, de több versenyző eredménye is óvás alatt áll, Patrik és Martin első két helyén kívül még a dobogó sem mondható véglegesnek.

Nyilatkozatok:

Dömötör Patrik – 1. hely:

oagb 2es kat“Csömör a kedvenc pályám ezért reménykedtem egy dobogós helyben de arra nem számítottam, hogy így összeáll minden és pole-ból sikerült megnyernem a futamot. A versenyen nem igazan tortént korülöttem semmi csak a középmezőnyben voltak nagy csaták. Gratulálok mindenkinek!

 

 


III. kategória

A 3-as kategóriában Novák Bálinté lett a pole pozíció, Propszt Roland lett a második. Ők ketten lettek az elsők idén, akik az időmérőn meg tudták előzni Lencsés Bálintot. A negyedik helyről Kovács Alexander indult, majd Zsigri Marci és Molnár György volt az első 6 sorrendje. Lencsés Bálint az első 10-12 körben megelőzte Rolandot, míg Zsigri Marci a második körben Alexandert. Az élen a két Bálint haladt, mögöttük szorosan Roland és Marci, de további helycsere nem történ. Novák Bálint jól védte a pozícióját, és megnyerte a futamot. Események kicsit hátrébb történtek. Alexander mutatott be védekező versenyt, végül Molnár Györgynek és Berényi Ádámnak sikerült őt megelőznie, így ők szerezték meg az 5-6. helyeket, Alexander a 7. lett Lantosi Dániel előtt, akinek eredményét Kosztolányi Ádám és Gyuris Gábor is megóvta.

Nyilatkozatok:

Novák Bálint – 1. hely:

oagb 3as kat“Nagyon vártam már ezt a hétvégét a bajnokságban, hiszen (mondhatni hazai pályámon) a Kart Farmon versenyezhettünk. Erősnek éreztem a tempómat a szabadedzések alatt, bár nem vontam le ebből sok következtetést, mert tavaly is hasonlóan mentem az edzéseken mégis a 11. helyre kvaliztam. Szerencsére igaza lett Lencsinek, hogy tőlem tart igazán, mert sikerült megszereznem az első pole-omat. Tudtam jól, hogy ismerem eléggé ezt a pályát ahhoz, hogy le tudjam védekezni (természetesen ha csak bele nem hibázok). A verseny kb. 5. percében nem igazán voltam jó kedvemben, amikor Bálint már közvetlenül mögöttem jött. 15-20 perc kemény védekezés jött, de megérte, mert meg tudtam szerezni életem első OAGB-s győzelmét.

Köszönöm a jó kis versenyt és gratulálok mindenkinek!”

Propszt Roland – 3. hely:

“Egyik kedvenc pályámhoz érkezett a sorozat, bár inkább a fordított irányba voltam az eddigiek során eredményesebb. Szabadedzések jól mentek, így bíztam benne hogy az időmérő köröket is jól össze tudom rakni. Várakozáson felül sikerült, így a második helyről indulhattam. Célomat végül elértem, mert a dobogón maradhattam. A tempómmal sem volt gond, a versenyben futott leggyorsabb kör a nevemhez fűződött. Gratulálok a dobogósoknak!”

 

 

 

 


IV. kategória

A 4-es kategóriában Gaál Andris nyerte az időmérő edzést Priblinszky Zoltán előtt. A futamon aztán ők ketten el tudtak szakadni a többiektől, Zoli végig ott volt Andris sarkában, az ifjú versenyző azonban nem követett el hibát és a Hungaroring után újabb futamgyőzelmet ünnepelhetett. Mögöttük Kocsi Viktor, Csáki Zoltán, Molnár György volt a rajtsorrend. A verseny elején Zoli a pálya közepén lévő jobbosból szűkebben jött ki, Viktor mellé ért, de a külső oldalon. Viktor még egy kicsit jobbra kormányozta a gokartját, hogy jó alapról kezdhesse a hosszú balost, de ezzel helyet csinált Molnár Györgynek, aki megelőzte Csáki Zoltánt. A verseny végén újabb esemény történt közöttük. Molnár Gyuri a célegyenes előtt támadta Kocsi Viktort, szűken fordult rá az egyenesre, Zoli pedig a külső oldalán, a pálya jobb szélét foglalta el. Kívülről ment Gyuri mellett, összeértek, Zoli a pálya szélén, Lindt Zsolt pedig megelőzte. Hasonlóan peches szituáció, mint a verseny elején. Murvai Tamás a 10.-ről a 7.-helyre jött fel a versenyen, Zoli mögött ért célba. Viktor, Gyuri és Zsolt 3-4-5. helyezéseit Zoli óvta.

Nyilatkozatok:

Gaál András – 1. hely:

oagb 4es kat“Az időmérő nagyon szoros volt de három századmásodperc előnnyel az élen végeztem. A verseny előtt a géphúzás egész jól sikerült mert hasonló gépet kaptam, mint a mögülem rajtoló. A versenyen egy körig sem lehettem nyugodt mivel végig közel voltak hozzám. Egy hiba kellett volna és elbukom az első helyet. De szerencsére olyan hatalmas hibát nem vétettem és így első helyen értem célba. “

 

Kocsi Viktor – 3. hely:

“Edzéseken jó időket mentem. A pálya sajátossága, hogy aki kezd időmérőn az itt nagyobb hátrányban van, mint a többi pályán. SGP-n kezdtem, nem is sikerült jó időt menni, 4. hely jött össze. A 4-es kategóriában másodikként indultam az időmérőn, jobban is sikerült, 34 ezredre maradtam le az elsőtől, 3. lettem. Nagyon szoros lett az eleje, a 6. is 69 ezredre volt az elsőtől. Ez a pálya másik sajátossága, sokan tudunk egy tizeden belül qualizni. A versenyen nem történt helycsere, rosszabb gépet húztam. Az előttem lévők eltávolodtak, én a verseny végéig szinte majdnem minden körben védekezésre kényszerütem.”


Super GP

A SuperGP pole ismét Szabó Martiné lett, őt Csáki Zoltán követte, majd Molnár György, Kocsi Viktor, Priblinszky Zoltán és Zsigri Márton következett. Az élről induló hármas a rajt utáni körökben együtt maradt, csupán néhány méteres távolságok alakultak ki köztük. A negyedik helyről Kocsi Viktor a 3. körben állt ki a bokszba. Az első három közül Molnár György a 3. helyről kezdte a kiállások sorát 3 perccel a rajt után. Négy perccel később Csáki Zoltán, aki addig is nyomást tudott gyakorolni Martinra, a rajt-célegyenes utáni 180 fokos bal visszafordítóban belülről megelőzte Martint. Martin ezt a pillanatnyi kizökkenést kihasználva azonnal a bokszba hajtott, hogy kötelező kiállását teljesítse. A bokszból épp Molnár György mögé jött vissza, mindössze pár méter hiányzott, amit akár elveszíthetett azzal, hogy Csáki Zoltán megelőzte. Martin Mögött Priblinszky Zoli is a bokszba hajtott, aki a rajtnál vette át a 4. helyet Kocsi Viktortól. A kijáratnál Viktor majdnem megelőzte a bokszból kihajtó Zolit, már félig mellette volt, csak mivel Zoli gépe előbb egyenesbe került a bokszkijárat jellegzetessége miatt, ezért le tudta gyorsulni Viktort és így megvédte a 4. pozíciót. Csáki Zoli 3 perccel a verseny leintése előtt állt ki, ám ő a köztes időben egy picit lassabb köröket futott Gyurinál és Martinnál, így egy fél célegyenesnyi hátránnyal a 3. helyre tudott visszaállni. Szabó Martin végig üldözte Molnár Gyurit, de megelőzni nem tudta, nagyon hasonló tempót futottak. A versenyt Gyuri nyerte Martin előtt, a 3. Csáki Zoltán, 4. Priblinszky Zoltán, 5. Kocsi Viktor, 6. Kosztolányi Ádám lett.

Nyilatkozatok:

Szabó Martin – 2. hely:

oagb sgp“A rajtom jól sikerült és az első néhány kör is, de aztán a mezőny szépen lassan utol ért és Csáki Zoltán néhány körrel   később meg is előzött. Ezután nem lett volna értelme egymás mögött vonatozni tovább ezért letöltöttem a kötelező box kiállásomat.Miután visszatértem a pályára láttam hogy még egy pozíciót buktam hiszen amíg mi Zolival csatáztunk azalatt  Molnár Gyuri már kint volt a boxban és a saját köreit futhatta így elém tudott kerülni. Mögötte autózva láthattam hogy a tempónk nagyjából egyforma így semmi értelme sem lett volna megtámadnom.Ezután a verseny végéig egymás mögött autóztunk  és lehetett látni hogy a tempónk jobb mint   Csáki Zoltáné hiszen a köztünk lévő távolság minden körben egy nagyon picivel csökkent.Amikor ő is kiállt a boxba, Gyurival elé kerültünk  és a sorrend a verseny végéig nem változott.(Utólag végig gondolva,figyelembe véve a bajnokság állását; lehet,hogy okosabb dolog lett volna inkább megpróbálni Gyurit megelőzni a pályán és Csáki Zoli mögött másodiknak lenni).Egyébként jó futam volt,és Gratula mindenkinek!”

Csáki Zoltán – 3. hely:

“Sgp időmérőn az első körös időmmel sikerült a 2. Helyre kerülni. Sajnálom hogy nem mehettem 5. Mért kört, elég dühös is voltam emiatt. A verseny elején elég jó volt a tempóm, sikerült Martin, utolérni, nyomás alá helyezni, majd megelőzni. Próbáltam kiautózni egy kis előnyt, talán sikerült is. Nem akartam az elején kimenni, mert tiszta köröket futottam. Nem tudtam mekkora az előnyöm, amikor megláttam az 5 körös táblát, kijöttem én is. Nem gondoltam, hogy ilyen távolról mindkét üldözőm bejön elém. Én rosszul mértem fel a helyzetet, ők pedig remekül csinálták, hogy nem egymással csatoltam hanem szépen faragták a tizedeket. Talán ha a verseny felénél kijövök, ha esetleg valaki jelez még az első helyet is megtarthatom! Sebaj ez így sikerült, gratulálok nekik okosan csinálták, és a dobogóval így is elégedett vagyok.

Az I. kategóriát maximális pontszámmal vezeti Csernik Csaba, a II.-ban Dömötör Patrik áll az élen, míg a III.-ban Lencsés Bálint, a IV.-ben Kocsi Viktor. A Super GP éllovasa Molnár György. A következő futamnak a Kőbánya Ring ad otthont, május 22-én.

Szerző: Sárdi Barbara