HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
HCK 2015/05. futam összefoglaló – Kulcs

HCK 2015/05. futam összefoglaló – Kulcs

Május utolsó szombatján került megrendezésre a Hobby Cart Kupa sorozat ötödik fordulója, melynek a napsütötte kulcsi gokart pálya adott otthont. A bajnoki sorozat új pályája a nyári hőség mellett izgalmas összecsapásokkal is szolgált, hiszen a technikás, kanyargós részek mellett egy kellően hosszú célegyenessel is rendelkezett, így előzési lehetőségekben egész biztosan nem szűkölködött a Duna-menti versenypálya. Hogy pontosan mi is történt ezen a szombati napon, azt a lenti sorokban próbáljuk meg összefoglalni.


 

Light kategória

 

hck1505-lightTóth Sándor kellő magabiztossággal szerezte meg a pole pozíciót riválisa és a bajnoki címvédő Schmickl Balázs elől, miközben a második soron Keceli Tivadar és Papp Dávid Róbert osztoztak. Kovács Bence az ötödik leggyorsabbnak bizonyult, majd az első versenyét teljesítő Vida Benedek következett, Polhammer Zoltán előtt. Nem a legmozgalmasabb versenyek közé tartozott szombaton a light kategória futama, ahol már az elején sor került az egyetlen előzésre: a mezőny végén Polhammer Zoltánnak sikerült megelőznie az előle induló, szemmel láthatóan technikai hibával küszködő Vida Benedeket. Eleinte úgy tűnt, hogy Tóth Sándorra melós futam vár, de néhány kör után sikerült felvennie az ütemet és körről körre szakadt le az őt üldözőktől, mígnem tetemes fölényt kigokartozva, magabiztosan nyerte meg a futamot. Az izgalmakat elsősorban a Schmickl, Keceli, Papp és Kovács négyese szállították, akik lényegében az egész futam alatt centikre haladtak egymástól és folyamatosan tesztelték egymás éberségét. A fair küzdelmet végül a már imént is említett Tóth Sándor nyerte, míg a dobogó második és harmadik fokára Schmickl Balázs és Keceli Tivadar állhatott fel. Kovács Bence a negyedik helyen pillanthatta meg a kockászászlót, majd Polhammer Zoltán és Vida Benedeket következett. A leggyorsabb körök is Tóth Sándor győzelmét hozták, aki a 3-as gokarttal versenyezve, 30,495-ös idővel futotta meg a kategória legjobb köridejét a futamon.

 

Nyilatkozatok

 

Tóth Sándor (1. hely):

„A bajnokság a kulcsi versenyhez érkezett, és én mint kezdő pilóta nagyon vártam már ezt a futamot, hiszen itt most jár először a bajnokság és tudtam, hogy egyenlő esélyekkel indulok a versenyzőtársaimmal. Az edzéseken nem volt túlzottan kiemelkedő eredményem, kicsit el is voltam keseredve. Majd megpróbáltam összeszedni magamat az időmérőre, és ez sikerült is, így behúztam két pole pozíciót! A verseny az első pár körben volt nagyon szoros majd mivel Dávid támadta folyamatosan Bazsit, így sikerült meglógnom egy pöppet majd tudtam növelni az előnyöm és végül sikerült egy rajt cél győzelmet behoznom.”


I. kategória

 

hck1505-1Akárcsak a light kategóriában, úgy a min. 60 kg-os csoportban is Tóth Sándor és Schmickl Balázs foglalhatták el az első sort, változatlan sorrendben. Őket Papp Dávid Róbert és Kurfis Gergő követtek a második sorból, majd Nagy Marcell és Lutz Barnabás következett. A hetedik pozícióból Hajdú Ottó várhatta a rajtjelzést, majd Bencze Tünde, Deák Gyöngyvér, Böjtös Géza és Mártai Cintia következtek. A rajtnál Tóth Sándor ragadt be egy pillanatra és sodorta ezzel veszélybe vezető pozícióját, de végül sikeresen hárította Schmickl Balázs támadását. A történet itt még nem ért véget, hiszen Tóth nem tudta hozni azt a tempót, amit a light kategóriában sikerült, így az elkövetkezendő körökben folyamatosan védekezni kényszerült az őt támadó Schmickllel szemben. Végül egy váratlan fordulat történt az ötödik percben: a célegyenest követő jobbosban Schmickl Balázs megpróbálta kamatoztatni erőfölényét és a külső ívről támadta Tóthot. A két gokart azonban összeért és Balázs lesodródott az ívről, mellyel több pozíciót is veszített. Mikor megpróbálta visszaelőzni Kurfis Gergőt, akkor a gumifalnak ütközve nagyot bukott és feladni kényszerült a futamot, akárcsak Kurfis, aki rendkívül sportszerűen azonnal félreállt és versenytársa segítségére sietett – az esetben senki sem sérült meg. Tóth Sándor ezt követően Papp Dáviddal szemben kényszerült védekező szerepbe, aki végül a hetedik percben vette át a vezetést és őrizte meg egészen a leintés pillanatáig. A kitartóan védekező Tóth Sándornak sikerült egyben tartania a mezőnyt, így mögötte izgalmas párharcok bontakoztak ki: a hatodik helyről induló Lutz Barnabás egészen a harmadik helyig küzdötte fel magát, miközben Nagy Marcell kalandos utat bejárva végül a negyedik helyen zárta a megmérettetést. Parázs csata alakult ki a mezőny végén, a hölgyek között, ami nem véletlen: Kulcson nem indult külön lány kategória és a három induló végül az 1-es kategóriában állt rajthoz, azonban őket külön is pontozták, igaz, ezúttal csak fél pontot kaptak a lányok értékelésében. Ezt a derbit végül Bencze Tünde nyerte, akit az egymással nagyot csatázó Mártai Cintia és Deák Gyöngyvér követett – a lányok összesítettben az ötödik, hatodik és hetedik helyeket szerezték meg. Böjtös Géza a biztató indulás és több előzés ellenére a futam végére visszaesett, előtte pedig Hajdú Ottó ért célba. Az izgalmas és fordulatos futamot végül magabiztos előnnyel nyerte Papp Dávid Róbert, Tóth Sándor (óvás alatt) és Lutz Barnabás előtt. A befutó további sorrendje: Nagy Marcell (4), Bencze Tünde (5), Mártai Cintia (6), Deák Gyöngyvér (7), Hajdú Ottó (8), Böjtös Géza (9), majd a futamot idejekorán feladni kényszerülő Kurfis Gergő (10) és Schmickl Balázs (11). A verseny leggyorsabb körét a 7-es gokarttal versenyző Lutz Barnabás futotta meg, 31,340-es idővel.

 

Nyilatkozatok

 

Tóth Sándor (2. hely):

„A bajnokság a kulcsi versenyhez érkezett, és én mint kezdő pilóta nagyon vártam már ezt a futamot, hiszen itt most jár először a bajnokság, és tudtam, hogy egyenlő esélyekkel indulok a versenyzőtársaimmal. Az edzéseken nem volt túlzottan kiemelkedő eredményem, kicsit el is voltam keseredve. Majd megpróbáltam összeszedni magamat az időmérőre, és ez sikerült is, így behúztam két pole pozíciót! Az első helyről indultam a 8-as géppel, és ismét Bazsival kellett, hogy csatázzak. Szinte minden körben sikerült mellém kerülnie a hosszú egyenes végére, ezzel hatalmas nyomást fejtett ki rám. Egyszer olyannyira sikerült mellém kerülnie, hogy a két gokart egy kicsit össze is ért, majd Bazsi le került a poros ívre, és ez után neki vége is lett a versenyének. Engem kicsit sokkolt, hogy a versenyzőtársam kiesett a csatából, és amíg én azzal voltam elfoglalva, hogy mi is van Bazsival, a sárga zászlós résznél rá kerültem a pályára kiömlött homokra. Ezt persze a mögöttem haladó PDR azonnal észrevette, majd be is próbálkozott, de mellette tudtam tartani egészen a hosszú egyenesig viszont ott már nem volt esélyem, állva hagyott. Azért örültem a 2. helynek is, főleg úgy, hogy az eddigi 1.katos versenyeim nem sikerültek valami fényesre. Köszönöm a versenyzőtársaimnak és a szervezőknek a színvonalas hétvégét.”

Lutz Barnabás (3. hely):

„Jól kezdődött a napom, az edzéseken egész jó időket mentem, és bizakodó voltam, hogy most be tudok húzni egy jó eredményt. Ez meghiúsulni látszott az időmérő után, 6. helyről indultam. A verseny eléggé kaotikusra sikeredett. A verseny eleje felé megtudtam előzni Nagy Marcit, ezután felzárkóztam az előttem lévőkhöz és Balázs balesetét követően óriási szerencsével feljöttem a 3. helyre. Utolértem az előttem lévő Sancit, próbáltam támadni de nagyon jól védekezett. Amikor megláttam, hogy 5 kör van hátra, akkor már inkább a biztosra mentem és ezért inkább beálltam vonatozni és végül is behúztam a 3. helyre. Nagyon nagy szerencsém volt, nagyon boldog vagyok, hogy a dobogón tudtam állni!”


 

II. kategória

 

hck1505-2Berényi Ádám kirobbanó formában érkezett a kulcsi pályára, hiszen nagyon magabiztos időelőnnyel szerezte meg a kategória pole pozícióját, de a második helyet megszerező, pont egy futammal ezelőtt első dobogóját ünneplő Temesvári Csabának sem lehetett oka a panaszra. Szabó Martin és Krémer Márk a rajtrács második sorát bérelték ki és itt érdemes megemlíteni, hogy a második és negyedik hely között az időkülönbség mindössze 3 ezred volt. Kurfis Gergő ezúttal az ötödik helyet szerezte meg, majd Nagy Marcell, Zsigri Márton, Papp Dávid Róbert, Farkas Pál Bendegúz, Hajdú Ottó, Szabó Gábor Borivoj, Nagy Roland és Tóth Csaba következett a tizenhárom fős rajtrácson. Az álomszerű időmérő után rémálomszerű folytatás a versenyen: foglalhatta össze magában a rajtot Berényi Ádám, aki az élről rajtolva beragadt a rajt pillanatában és több pozíciót is veszített, miközben a lendületből érkező riválisok rendre maguk mögé utasították a fiatal versenyzőt. A vezetést Temesvári Csaba vette át, akit Szabó Martin és Krémer Márk követtek. A helyzet innentől kezdve egyáltalán nem volt egyértelmű, hiszen miközben Berényi próbálta magát tartani, addig mögötte komoly csaták bontakoztak ki, többször láthattunk oda-vissza előzéseket. Az élen eleinte komoly csata bontakozott ki Temesvári és Szabó között, ám a futam felénél megérkezett Krémer Márk és „megszabította” Temesvári Csabát Martin társaságától. Ugyan nem sokkal később Szabó Martinnak sikerült elszakadnia Krémer Márktól, és körről körre közelített Temesvári Csabára, de a leintés pillanatáig már nem tudott lőtávolságon belülre kerülni. Miközben Krémer Márk mögött összejött a mezőny, addig Berényi Ádám lendült támadásba, ám eközben védtelenül hagyta a belső ívet és a jobb kigyorsítást szerző Nagy Marcell könnyedén előzte meg ellenfelét. Az izgalmas összecsapást végül Temesvári Csaba nyerte, aki ezzel megszerezte első HCK-s győzelmét is. A második helyen Szabó Martin, a harmadikon pedig Krémer Márk láthatta meg a kockászászlót. A befutó további sorrendje: Nagy Marcell (4), Berényi Ádám (5), Kurfis Gergő (6), Zsigri Márton (7), Papp Dávid Róbert (8), Farkas Pál Bendegúz (9), Hajdú Ottó (10), Szabó Gábor Borivoj (11), Nagy Roland (12) és Tóth Csaba (13). A verseny leggyorsabb körét a 10-es gokarttal versenyző Kurfis Gergő teljesítette, ideje 30,780 lett.

 

Nyilatkozatok

 

Temesvári Csaba (1. hely):

„Az időmérőn nagyon szoros közdelemben sikerült megszerezni a második rajthelyet, 2 ezredmásodperccel megelőzve a harmadi helyre kvalifikáló Szabó Martint. Versenyre 5-ös gépet húztam, ami elsőre nem sok jóval kecsegtetett. Elindítani is alig sikerült a felvezető körön pedig dadogott, így elég idegesen álltam fel a rajtrácsra. Rajtot sikerült jól elkapnom és szerencsének köszönhetően az első kanyarban már elsőnek tudtam elfordulni. Pár körrel később már elég előnyöm volt ahoz, hogy ne kelljen a határon autózni így tudtam kicsit spórolni, hogy biztosan kibírja a gép a futam végéig. Így sikerült elsőként meglátnom a kockás zászlót megszerezve ezzel az első győzelmem. Gratulálok a dobogósoknak és minden versenytársaimnak.”

Krémer Márk (3. hely):

„Most először versenyeztem a kulcsi pályán, és hamar megtetszett, így bizakodva vártam az időmérőt. Ádámot megint nem lehetett megfogni, viszont a 2. helytől 2, a 3. helytől csak 1 ezredre voltam. Kellemetlen, de előfordul az ilyen… Végül a győzelmem múlt a 2 ezreden, mert Ádám nem rajtolt jól, és 3-an is el tudtunk jönni mellette fél kör alatt. Ezután a dobogós hely megtartására koncentráltam, ami sikerült is. Külön szeretnék gratulálni Csabinak az első győzelméhez, aminek köszönhetően eddig mind az 5 futamot más nyerte :)”


 

III. kategória

 

hck1505-3A tizenhárom főt felvonultató hármas kategóriában Kosztolányi Ádám Tamás bizonyult a leggyorsabbnak és 91 ezreddel előzve meg a második helyről rajtoló Temesvári Csabát, indulhatott a csoport legelőkelőbb rajtpozíciójából. Lind Zsolt és Kővári Viktor a harmadik valamint negyedik helyről várhatták a verseny megkezdését, majd Harsányi Zoltán, Lantosi Dániel, Zsigri Márton, Tóth Csaba, Schmidt Norbert, Pásztor Péter, Dinnyés Péter, Zolnai András és Pásztor Attila következett. A verseny rajtjára eggyel kevesebben indultak, hiszen a 4. helyről rajtoló Kővári Viktor nem vett részt az összecsapáson. Láttunk már izgalmasabb futamot is a hármas kategóriában, de azért panaszra nem lehetett okunk. Ugyan a pole-ból rajtoló Kosztolányi Ádám már az elején elhúzott a többiektől és folyamatosan növelte előnyét. A második helyért Temesvári Csaba és Lind Zsolt küzdöttek egymással, de előzésre nem került sor, a negyedik helyről rajtoló és ugyanitt célba érő Harsányi Zoltán pedig csak a verseny első felében vívott izgalmas csatát a többiekkel. Mindamellett, hogy a mezőny végén izgalmas csaták zajlottak, kicsit előrébb is láthattunk előzést, ekkor Zsigri Márton utasította maga mögé Lantosi Dánielt, tette ezt akkora elánnal, hogy még Tóth Csaba is könnyedén ment el Dániel mellett. A hátul zajló csatákból a tizenkettedik helyről rajtoló Zolnai András jött ki a legjobban, akinek összesen 4 helyet sikerült javítania. A futamot végül az azt mindvégig irányítása alatt tartó Kosztolányi Ádám Tamás nyerte, majd Temesvári Csaba és Lind Zsolt következtek, akik a dobogó ezüst- és bronzfokára állhattak fel. A befutó további sorrendje: Harsányi Zoltán (4), Zsigri Márton (5 – óvás alatt), Tóth Csaba (6), Lantosi Dániel (7), Zolnai András (8), Dinnyés Péter (9 – óvás alatt), Pásztor Attila (10), Schmidt Norbert (11) és Pásztor Péter (12). Kosztolányi Ádám mesterhármassal zárta a kategória versenyét, hiszen a pole pozíció és futamgyőzelem mellett megfutotta a verseny leggyorsabb körét is, melyet stílszerűen az 1-es gokarttal teljesített, 31,005-ös idővel.

 

Nyilatkozatok

 

Temesvári Csaba (2. hely):

„Minden edzésen komfortosan éreztem magam a gokartban, bár a tempóm nem volt a legerősebb. Az időmérőre összeszedtem magam és sikerült a második pozíciót megszerezni. Versenyen az első körben látszott, hogy nem fogok tudni csatázni az első helyért, és azt hittem kényelmesen tudok majd a második helyen menni, mert Lind Zsolti kicsit lemarad mögöttem. Aztán pár körrel később megérkezett rám, és végig csatáztuk a futamot. Sportszerű küzdelem volt végig, sikerült megtartani a második helyet, aminek nagyon örültem. Gratulálok mindenkinek, kiváló verseny volt.”

Lind Zsolt (3. hely):

„Nagyon vártam ezt a kulcsi versenyt! A mezőny nagy részének új kihívást jelentett ez a pálya és reménykedtem egy újabb jó eredményben. 3-as kategóriában 2 nagy riválisom is kihagyni kényszerült ezt a futamot így nagy lehetőség állt előttem! Az időmérőt egész jól eltaláltam és a 3. helyről rajtolhattam. Kosztolányi es Temesvári indult az első sorból. Ádám mar a futam elején meglógott tőlünk, de Temesvári Csabival jót csatáztuk és végül ebben a sorrendben értünk célba. Boldog vagyok, mert 1 helyet javítva feljöttem a bajnokság 2. helyére es ismét egy gyönyörű kupával térhettem haza. Gratulálok a többieknek! Folytatás Kőbányán!”


IV. kategória

 

hck1505-4Az összes kategória közül a „nehézfiúknál” alakult ki a legszorosabb csata a pole pozícióért, hiszen az azt megszerző Neudert Károly mindössze két ezreddel előzte meg a második helyről induló Kővári Viktort, de a harmadik pozícióból rajtoló Harsányi Zoltán lemaradása is mindössze 5 ezred volt Károly idejéhez képest. Őket a negyedik helyen Kosztolányi Ádám Tamás követett, majd Murvai Tamás, Géczi Márton, Lind Zsolt, Pataki Gábor, Mórocz László, Lengyel Gábor, Rozvadszky Csaba, Sándor Balázs, Balogh János és Harsányi „Hari” Zoltán következett. Miközben a mezőny elején nem került sor előzésre és leginkább beálltak egy azonos tempóra a versenyzők, addig a mezőny közepén és végén parádés versenyzést láthattunk. Neudert Károly győzelme csak a rajt pillanatában került veszélybe, hiszen a második helyről rajtoló Kővári Viktornak majdnem sikerült ő lerajtolnia – azonban hárítva riválisa támadását, Károly körről körre tudta növelni előnyét, kétséget sem hagyva afelől, hogy ő lesz a szombati nap 4-es kategóriájának győztese. Kővári ezt követően inkább azzal volt elfoglalva, hogy Harsányi Zoltánt maga mögött tudja. Kosztolányi Ádám Tamás, Murvai Tamás és Géczi Márton gyakran tették próbára egymás idegeit, de végül ugyanúgy haladtak át a célvonalon, ahogy elindultak a rajtrácsról. A változások a hetedik helytől kezdődően indultak el a mezőnyben, itt azonban olyan gyakran voltan csaták és oda-vissza előzések, hogy csak az utolsó körökre kaptunk tiszta képet arról, hogy ki hol áll. A hetedik helyről rajtoló Lind Zsolt sokáig tudta tartani a lépést az előtte haladókkal, később azonban Géczi Mártonnal akadtak össze, ahol is Zsolt 2 helyet is veszített, Pataki Gáborral és Mórocz Lászlóval szemben. A futamot végül fölényesen nyerte Neudert Károly, majd Kővári Viktor és Harsányi Zoltán következtek a második és harmadik helyen. A további sorrend: Kosztolányi Ádám Tamás (4), Murvai Tamás (5), Géczi Márton (6 – óvás alatt), Pataki Gábor (7), Mórocz László (8), Lind Zsolt (9), Rozvadszky Csaba (10), Balogh János (11), Lengyel Gábor (12), Sándor Balázs (13) és Harsányi „Hari” Zoltán (14). Neudert Károly hibátlan hétvégét maga mögött tudva térhetett haza a kulcsi versenypályáról, hiszen a rajt-cél győzelem mellé megfutotta a verseny leggyorsabb körét is, melyet a 9-es gokarttal teljesített, 30,987-es idővel.

 

Nyilatkozatok

 

Kővári Viktor (2. hely):

„Új helyszín volt számomra a kulcsi pálya, csak, úgy ahogy sok versenyzőtársamnak egyaránt. A pályával már pénteken megismerkedtem és jó tapasztalatokat szereztem, amiket szombaton délelőtt sikerült kicsit tovább csiszolnom. Gondoltam, hogy szoros lesz a mezőny, de azt nem, hogy ennyire. Sokáig vezettem az időmérőt, de aztán a Karcsi beelőzött 2 ezreddel, míg mögöttem Harsányi Zoli pedig 3 ezreddel maradt el. Futamon jobban kaptam el a rajtot egy kicsivel a Karcsinál, de nem tudtam teljesen mellé érni a kanyarig, kétes szituációba pedig nem akartam belemenni az első kanyarban. Pár körig még tudtam tartani, de aztán folyamatosan elszakadt tőlem, Zoli pedig megérkezett rám. Végig támadott, nyomás alatt tartott, de sikerült megőriznem a második helyem. Összességében elégedett vagyok a második hellyel, mert előzetesen a dobogót tűztem ki célul, most így sikerült, ez is jó. Legközelebb kicsit gyorsulnom kell, hogy javítsak egy helyet. Örülök, hogy újra vezetem a kategóriát, amit szeretnék is megtartani, de nem lesz azért egyszerű. Igen kiegyensúlyozott a 4-es kategória, ezt mutatja az is, hogy Hungit, Zoli, Ádám, Karcsi és én is tudtam már idén versenyt nyerni.”

Harsányi Zoltán (3. hely):

„A reggeli edzéseken úgy éreztem, hogy nem megy ez a palya nekem. Az első edzéseken nagyon le voltam maradva időben, de az utolsó szabadedzésen sikerült egy jó időt futnom. Az időmérőre így nagyon bizakodva mentem be. De sajnos 5 ezreddel lemaradtam az első helyről így csak 3. helyre sikerült kvalifikálnom magam. A döntőben nagyon féltem, hogy nem tudom megtartani a 3. helyet, hiszen Kosztolányi Ádám jött mögöttem! A döntő felénél láttam, hogy leszakadnak az engem üldözők így tudtam támadni Kővári Viktort. De ez a pálya nem hagyott sok lehetőséget az előzésre.

Gratulálok mindenkinek!”

 


 

 

Izgalmas versenyekkel mutatkozott be a kulcsi gokart pálya a HCK versenynaptárában, a bajnokság következő állomása pedig egy igazi klasszikusra invitálja a versenyezni vágyókat: Budapest X. kerületébe, a régi Kesjár pályára, melyet ma már csak úgy hívunk, hogy Kőbánya Ring. A Hangár utcában található versenypályán május 27-én rendezik a soron következő, a szezon első felét „lezáró” megmérettetést, melyre a nevezéseket a szokott módon az info@amatorgokart.hu címre kell leadni, az induló nevével és a választott kategória/kategóriák megadásával.

 

Szerző: Vincze András