HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
OAGB 2015/4. futam összefoglaló – Kart Farm

OAGB 2015/4. futam összefoglaló – Kart Farm

Ragyogó napsütés fogadta az MNASZ Országos Amatőr Gokart Bajnokság mezőnyét a csömöri Kart Farm gokart pályán, ahol 4. állomásához érkezett a 2015. évi bajnoki sorozat. Kétségtelenül voltak merész manőverek és izgalmas futamok, óvások, de hasonlóan a szombati HCK versenyeihez, vasárnap is elmaradt az előző futam után jósolt „csattanó”. A lenti sorokban megpróbáljuk visszaidézni a május 10-én megrendezésre került bajnoki forduló fontosabb eseményeit, melyet sorban haladva az 1-es kategóriával kezdünk.

 


 

 

I. kategória

agb1504-1Szabó Martin remek időt teljesítve futotta meg az időmérőedzés leggyorsabb körét, mellyel megszerezte az 1-es kategória pole pozícióját, mellőle, 8 százados hátránnyal Dudás Bence indulhatott. A második soron Balázs Dávid és Szetei Gergely osztoztak, majd Papp Dávid Róbert, Katona Kristóf Győző, Csernik Csaba, Góth Viktor, Körmöczi Balázs, Joó Botond, Délceg Máté, Kis Gábor és Körmöczi Gergő következtek. Annak ellenére, hogy a rajtot követően történtek helyezkedések, itt-ott oda-vissza előzések, az események igazán csak a verseny felétől kezdődően kezdtek felpörögni. Az ekkor 3 részre szakadt mezőny elején az addig Szabó Martint folyamatosan nyomás alatt tartó Dudás Bence támadásba lendült és sikeresen előzte meg riválisát. Ezt követően Dudás nemhogy nem tudott elszakadni Szabótól, de védekezni kényszerült, egészen a leintés pillanatáig – az nem derült ki, hogy Bence, esetleg korábban Martin védekezte túl magát, netán utóbbi tempójára volt jótékony hatással a tény, hogy megelőzték – mellyel továbbra is egyben tudták tartani a 7. helyig tartó fogatot, Csernik Csabával bezárólag. A mezőny végén a Körmöczi testvérek ölelésében sikerült megelőznie Kis Gábornak az előtte haladó Délceg Mátét és a 4 versenyző egészen az utolsó pillanatokig küzdött azért, hogy jobbnál jobb helyen fejezhessék be a megmérettetést. Ugyan a 9. helyen célba érő Joó Botond mindvégig árnyékként követte Góth Viktort, de nem tudta helycserére váltani tempófölényét – nem úgy, mint Papp Dávid Róbert, aki kihasználva a körülötte zajló csatározásokat, végül 1 hellyel feljebb lépve a negyedik helyen pillanthatta meg a kockászászlót. Az imént említett csatározások egyik kárvallottja kétségtelenül a negyedik helyről a hatodikig visszacsúszó Szetei Gergely volt, akit a hatodik helyről induló Katona Kristófnak is sikerült megcsípnie. Ugyan a verseny első fele inkább szólt arról, hogy a versenyzők felmérték egymás és saját képességeit, de a második félidő parádés előzései és csatái kárpótolták a nézőket a kezdeti egyhangúságért. A futamot ennek megfelelően Dudás Bence nyerte, Szabó Martin és a mindvégig remekül védekező, első OAGB-s dobogóját megszerző Balázs Dávid előtt. A további sorrend: Papp Dávid Róbert (4), Katona Kristóf Győző (5), Szetei Gergely (6), Csernik Csaba (7), Góth Viktor (8), Joó Botond (9), Kis Gábor (10), Körmöczi Balázs (11 – 1 helyes büntetés), Délceg Máté (12), Körmöczi Gergő (13). Annak ellenére, hogy a futamon nem úgy jött ki a lépés Szetei Gergely számára, ahogy szerette volna, a versenyen futott leggyorsabb kört már egészen biztosan nem veszi el tőle senki, melyet 23,710-es idővel a 2-es gokart volánja mögött teljesített.

Nyilatkozatok

 

Balázs Dávid (3. hely):

„Tökéletes nap volt számomra mint újoncnak. A szabadedzéseim arra mentek, hogy megismerjem a pályát mivel még soha nem voltam rajta. Szerencsére sikerült hamar ráéreznem a pályára és éreztem, hogy ebből a mai napból még akármi lehet. Nagy izgalmak között zajlott le az időmérő, legalábbis nekem. 5-ént mentem és akkor a 3. helyre volt elég az időm de még sokan voltak utánam, szóval ment az izgulás, hogy mikor és ki tol lejjebb de szerencsére sikerült megtartani így a versenyt a 3. rajtkockából  várhattam. A verseny előtt úgy voltam vele, hogy próbálok egy jó rajtot fogni, próbálok nem leszakadni és ha lesz lehetőségem akkor még feljebb lépni. Ez egészen addig volt így amíg meg nem tudtam, hogy mögülem Szetei Gergő indul aki azért csak egy háromszoros bajnok és ráadásul a mezőny egyik legerősebb gépét húzta. Akkor döntöttem el, hogy védekező  taktikán leszek és foggal körömmel de megpróbálom megtartani a harmadik helyet. Elindultunk és az első pár körben még izgultam de utána annyira lefoglalt a védekezés, hogy elmúlt. Sikerült nem leszakadni az első kettőtől, sőt a nagy csatározásuknak köszönhetően még egy előzési lehetőségem is volt de nem sikerült. Idő közben Gergőt megelőzte Papp Dávid így másik ember támadási próbálkozásait is sikerült megtapasztalnom és visszavernem sikeresen. Itt azért megjegyezném, hogy mind a ketten nagyon sportszerűen támadtak és jó volt így csatázni, lökdösődés nélkül. A végére kicsit elfogytak a gumik a gépen de végül 3. lettem. Nagyon boldog voltam, 4. versenyem volt és sikerült a dobogót összehozni. Sokat jelentett nekem mert így adott egy kis önbizalmat a folytatáshoz, most érzem először úgy mióta a bajnokságban vagyok, hogy talán mégis van keresni valóm a srácok között. 🙂 Gratulálok minden versenyző társamnak az elért eredményekhez, várom a folytatást, remélem nem ez volt idén az utolsó dobogóm.”


II. kategória

agb1504-2Fühl Zoltán 87 ezreddel előzte meg a második helyre kvalifikáló Katona Kristóf Győzőt, mellyel magáénak tudhatta a 11 főt felvonultató 2-es kategória pole pozícióját. A harmadik és negyedik pozíciókban Csernik Csaba és Kacskovics Krisztián foglaltak helyet, akiket Reich Balázs, Kollár Attila, Marco Cambálik, Papp Dávid Róbert, Propszt Roland, Katona Tamás és Csernyánszki Mihály követtek. Az előzések számát és azok időbeli eloszlását tekintve úgy jártunk, mint az átlag mozizó a pattogatott kukoricával, aki a kukorica felét már a 15 perces reklámblokk során elfogyasztja a maradékot pedig kénytelen beosztani a 2 órás filmre. A rajtot rosszul elkapó Katona Kristófot először Csernik Csaba, majd Kacskovics Krisztián is megelőzte, aki ezt követően, a futam hátralévő részében Reich Balázst tartotta maga mögött – hibátlanul. Fühl Zoltán helyzeti előnye csak néhány kör erejéig tartott ki és hamarosan Csernik Csabára kellett odafigyelnie, akivel a győzelemért folytatott csatájuk egészen a verseny leintéséig kitartott. Papp Dávid Róbert egy hellyel lépett feljebb, majd a futam nagy részében Kollár Attilával csatázott, akit az utolsó körökben sikerült megelőznie, megszerezve ezzel a hatodik helyet, de a legparádésabb csaták kétségtelenül hátul zajlottak, Propszt, Cambálik, Katona és Csernyánszki részvételével. A 4 versenyző előszeretettel előzte oda-vissza egymást, Propszt Rolandnak még az is belefért, hogy a verseny utolsó harmadában egy balul elsült előzési próbálkozás után visszaessen az utolsó helyre, onnan visszajöjjön eredeti pozíciójába és sikerrel hajtsa végre előzését Marco Cambálik ellen, miközben a Katona-Csernyánszki rangadó Tamás győzelmével ért véget. A futamot végül szoros befutóval Fühl Zoltán nyerte, Csernik Csaba előtt, a dobogó harmadik fokára pedig Kacskovics Krisztián állhatott fel. A befutó további sorrendje: Katona Kristóf Győző (4), Reich Balázs (5), Papp Dávid Róbert (6), Kollár Attila (7), Propszt Roland (8), Marco Cambálik (9 – 1 helyes büntetés), Katona Tamás (10) és Csernyánszki Mihály (11). A verseny leggyorsabb körét a 11-es gokarttal versenyző Csernik Csaba teljesítette, 23,612-es idővel.

Nyilatkozatok

 

Fühl Zoltán (1. hely):

„A csömöri pálya finoman szólva nem a szívem csücske, kifejezetten nem szeretem a vonalvezetését. A futamra biztos előnnyel érkeztem, ennek megtartása volt a célom. Az idei év eddig nagyon jól ment,  másik nem kedvelt pályámon életemben először tudtam győzni, ezért gondoltam, hogy ez miért ne jöhetne össze? Reméltem a szabadok után egy top3-as rajthelyet, de tudtam, hogy hátrányt jelenthet, hogy korán kvalizok. A kvalit meg sikerült nyernem, itt viszonylag nagynak mondható 87 ezredes előnnyel. Reméltem, hogy nem lesz számomra egy izgalmas verseny, de mivel Csabi már az első körben előzött, majd utána zárkózott föl rám, emiatt picit az volt. Viszonylag nyugodtan megvolt az 1-2 gokartnyi különbség köztünk, de azért kellett nyomnom a gázt, amennyire tudtam, mivel nem akartam beállni védekezni, de ezzel együtt egy ilyen rövid pályán megvan az esély arra, hogy lekörözd a mezőny végén menőket. A verseny végén meg is történtek a lekörözések, bár volt egy elég érdekes szituáció, amikor az egyik csatázó nem igazán vette figyelembe a kék zászlót, nagyjából egy körön át tartott föl, és emiatt Csabi is rámesett, plusz kék zászló alatt előzte meg vetélytársát. Megértem én, hogy fontos volt az a csata, de azért a szabályokat ismerni kéne… Elég sok idő, pontosan négy év kellett ahhoz, hogy végre nyerjek egy futamot ezen a pályán, még HCK-ban sem sikerült anno.  Gratulálok mindenkinek!”


 

III. kategória

 

agb1504-3Rátkai János egy rendkívül erős időmérőt teljesítve, magabiztos előnnyel szerezte meg a 3-as kategória pole pozícióját, mellyel többek közt a második helyre kvalifikáló címvédő Lencsés Bálintot előzte meg. Kacskovics Krisztiánnak ezúttal sem panaszkodhatott időmérős teljesítményére, hiszen a harmadik legjobbnak bizonyult, majd Csáki Zoltán, Molnár Tibor, Molnár György, Porcs-Makkay Ákos, Délceg Máté, Katona Tamás, Vincze András, Horváth Norbert, Novák Bálint és Ujfalusi Ákos következtek. Remek összecsapásokat hozott a 3-as kategória versenye, ahol a kezdeti helyezkedések után az első négyes végigcsatázta a versenytávot: Rátkai, Lencsés, Csáki és Molnár részvételével. A harmadik helyről induló Kacskovics Krisztiánnak továbbra sem akar összeállni egy verseny, hiszen eleinte 1-2 pozíciót veszített, míg végül a 6. helyen védekezve fejezte be a futamot, de a szabálytalanul leparkolt gokartja miatt kizárták a Szervezők. A legintenzívebb csaták természetesen ezúttal is a mezőny végén zajlottak, ahol érdemes kiemelni a 12. helyről rajtoló Novák Bálint teljesítményét, aki kevesebb, mint 4 perc leforgása alatt 6 helyet tudott javítani, egy kanyar alatt pl 2 versenyzőt is maga mögé utasított. A Porcs-Makkay, Katona, Délceg, Ujfalusi, Vincze és Horváth fogat kis túlzással szinte minden körben itt-ott helyet cseréltek, egyedül Porcs-Makkay Ákos helyezése bizonyult stabilnak, de őt végül Katona Tamásnak sikerült megelőznie. A nagy adok-kapokban Vincze András elment füvet nyírni, amivel az utolsó helyre száműzte magát, a nehéz kezdés ellenére pedig Horváth Norbertnek sikerült megelőznie Ujfalusi Ákost és Délceg Mátét. A mindvégig izgalmas és kiélezett csatákat hozó összecsapást végül a hibátlan védekezést bemutató Rátkai János nyerte, akit Lencsés Bálint és Csáki Zoltán követtek a dobogó második és harmadik fokán. A befutó további sorrendje: Molnár Tibor (4), Molnár György (5), Novák Bálint (6), Katona Tamás (7), Porcs-Makkay Ákos (8), Horváth Norbert (9), Délceg Máté (10), Ujfalusi Ákos (11), Vincze András (12) és Kacskovics Krisztián (kizárva). A verseny leggyorsabb körét a 12-es gokarttal Csáki Zoltán futotta meg, ideje 23,950 lett.

Nyilatkozatok

 

Rátkai János (1. hely):

„A szabadedzéseken nem éreztem annyira jónak a teljesítményemet, kerestem az íveket még, majd jött az időmérő és kicsit meglepődtem az eredményen. Több mint 2 tizeddel sikerült megnyerni az időmérőt, ami Csömörön soknak mondható. Belül tudtam, hogy megvan az első hely kvalin, akkor a verseny sem lesz nehéz feladat. Beállni belső ívre es védekezni. Végül futamon csak pár tiszta köröm volt, ezeken kívül végig vonatoztunk. Nem volt egy nagyon izgalmas verseny, de a lényeg megvan egy számomra gyenge pályán, a 25 pont! Gratulálok a többieknek!”

Lencsés Bálint (2. hely):

„KartFarm… nem a kedvenc pályám, de nem is mondom azt, hogy nem bírom, egy teljesen átlagos pálya számomra. Az igazság az az, hogy az időmérőt nem kicsit néztem be, ezért csak a 2. helyről várhattam a futam rajtját. Előttem Jani, mögöttem Krisz foglalta el a helyét. A rajtot remekül kaptam el, ebben az évben jöttem rá a rajtok igazi trükkjére. A futamon a hátulról érkező támadásokat úgy kellett, hogy kezeljem, hogy minél kiegyensúlyozottabb legyen mögöttünk (Janival) a bajnokság. Ilyen mentalitásba terelgettem a lapokat, mindezt úgy, hogy közbe támadnom is kellett Janit, aki ismét remekül védekezett.

Kellően felszívtam magam a következő futamokra, így már várom a következő kihívást.

A tapsvihar ismét jár mindenkinek!

“Néha jobb egy biztos 2., mint egy nagyon kockázatos első” Ez most a kevés néha közül egy volt.”


IV. kategória

agb1504-4Hasonlóan a szombati naphoz, vasárnap is a 4-es kategória bizonyult a legnépszerűbb választásnak az indulók körében, a maga 15 indulójával. Az időmérő legjobbjának Topor Kálmán bizonyult, akit a címvédő Kocsi Viktor követett a második rajtkockából. A második sorból Márton Balázs és Molnár György indulhattak, majd Pribilinszky Zoltán, Ujfalusi Ákos, Porcs-Makkay Ákos, Csáki Zoltán, Gyuris Gábor, Nagy Koppány, Murvai Tamás, Molnár Tibor és Kocsi Zsolt következtek. A „B” döntőből Pataki Gábor és Szatory József indulhatott. A futam első fele nagyjából arról szólt, hogy a versenyzők párokba rendeződve küzdöttek egymással, amibe beletartozott az élen robogó Topor-Kocsi párosa is. Toporék egyébként mindenkitől biztonságos távolságra kerültek, és senkitől sem zavartatva tudták lefolytatni az egész versenyt átölelő párharcukat. Márton Balázs védelme ugyan sokáig kitartott, de végül a fél távhoz közeledve megroppant Molnár György támadásaitól, majd rövidesen Csáki Zoltán is elment Márton mellett. Csáki Zoltán teljesítményét mindenképp érdemes kiemelni, aki a nyolcadik helyről rajtolva küzdötte fel magát a negyedik pozícióba. A második félidőre sikerült összeverődnie egy nagyobb vonatnak, melyet a 3. helyezett Molnár György vezetett fel, és egészen a 9. helyig tartott, ahol Nagy Koppány próbált utat törni magának. A 9. helyről rajtoló Gyuris Gábor számára egész biztosan nem lesz kellemes emlék a csömöri futam, hiszen végül az utolsó, 13. helyen pillanthatta meg a kockászászlót, ugyanakkor a 12. helyről rajtoló és 8. helyen célba érő Molnár Tibor minden bizonnyal nem fogja osztani Gyuris véleményét. A fogatban történő csatározások miatt a nézők csak a futam leintésének a pillanatában kaphattak tiszta képet arról, hogy ki hol áll. A futamot szoros befutóval Topor Kálmán nyerte, Kocsi Viktor előtt, miközben már javában megkezdték a már említett vonat lekörözését. Molnár György sikeresen védekezte ki a negyedik helyezett Csáki Zoltán támadásait a hátralévő 1 körben és szerezte meg a dobogó legalsó fokát. A befutó további sorrendje: Márton Balázs (5), Pribilinszky Zoltán (6), Porcs-Makkay Ákos (7), Molnár Tibor (8), Nagy Koppány (9), Ujfalusi Ákos (10), Kocsi Zsolt (11), Murvai Tamás (12) és Gyuris Gábor (13). A „B” döntőben nem történt változás a rajthoz képest, így azt Pataki Gábor (14) nyerte, Szatory József (15) előtt. A kategória versenyének leggyorsabb körét a „B” döntő győztese, Pataki Gábor futotta meg a 2-es gokarttal, ideje 24,072 lett.


 

Super GP kategória

 

agb1504-sgpSzemmel láthatóan fekszik a csömöri aszfaltcsík Rátkai Jánosnak, aki a hármas kategória után az SGP pole-ját is besöpörte, igaz, itt már jóval kisebb, mindössze 18 ezredes előnnyel bizonyult gyorsabbnak a második helyezett Topor Kálmánhoz képest. Nem volt oka szégyenkeznie a harmadik helyről induló Porcs-Makkay Ákosnak és az őt követő Molnár Györgynek valamint Pribilinszky Zoltánnak sem, hiszen mindhárman 1 tizeden belül tudtak maradni Rátkai idejéhez képest. Kocsi Viktor ezúttal a 6. legjobb időt futotta meg, majd Nagy Koppány, Márton Balázs, Horváth Norbert, Kacskovics Krisztián, Kocsi Zsolt, Lind Zsolt és az időmérőt nem teljesítő Szántó Tamás következett. Taktika, gyorsaság és szerencse. Nagyjából ez az a 3 tényező, ami ha egy versenyzőnél összejön, akkor egész biztosan előkelő helyet foglalhat el a Super GP versenyének a végén. A terempályákon már megszokhattuk, hogy elsősorban az okos taktikával próbálnak győzedelmeskedni a versenyzők, azonban a kültéri pályákon, jó versenyzőhöz illően, sok esetben szeretik a pályán lejátszani a dolgot, test-test elleni küzdelem keretein belül. Az élről induló Rátkai Jánosnak rosszul jött ki a lépés a rajt pillanatában, így Topor Kálmán már az első kanyar után elsőként tudott elfordulni, mely pozícióhoz a verseny végéig ragaszkodott. Rátkai, látva Topor magabiztos vezetését, megpróbált egy gyors boxkiállással taktikai előnyre szert tenni, de szerencsétlenségére forgalomba ért vissza és az ott, csatázással eltöltött időt komoly veszteséget jelentett számára a végelszámolásban. Kacskovics Krisztián szabálytalan előzések miatt végül 3 helyes büntetéssel sújtották, így Rátkai megszerezhette a dobogó ezüst fokát. A harmadik helyről induló Porcs-Makkay Ákos sokáig tudta tartani a lépést az élmenőkkel, feljött a második helyre, de a későbbiek során Kacskovics Krisztián szabálytalanul előzte meg, amivel két helyet is veszített, majd a boxba hajtva feladta a küzdelmet. A negyedik helyről induló és harmadik helyen célba érő Molnár Györgynek nem lehetett oka a panaszra, de a 9. helyről induló, a futamot végül feladó Horváth Norbert egész biztosan a lehető leghamarabb el akarja majd felejteni a csömöri hétvégét. A Super GP idei 4. futamát végül biztos előnnyel nyerte Topor Kálmán, míg a dobogó második és harmadik fokára Rátkai János és Molnár György állhattak fel. A hivatalos befutó további sorrendje: Nagy Koppány (4), Kacskovics Krisztián (5 – 3 helyes büntetés), Kocsi Viktor (6), Pribilinszky Zoltán (7), Márton Balázs (8), Lind Zsolt (9), Szántó Tamás (10), Kocsi Zsolt (11), Porcs-Makkay Ákos (12) és Horváth Norbert (13). A verseny leggyorsabb köre Márton Balázs nevéhez fűződik, melyet a 11-es gokarttal teljesített és ideje 23,911 lett.

Nyilatkozatok

 

Rátkai János (2. hely):

„Úgy gondoltam három kihagyott verseny után próbáljuk meg megvédeni a tavalyi bajnoki címet. Bizony ilyen terveim vannak erre az évre a Super GP kategóriával, azonban nem igazan éreztem jónak a gépemet illetve volt 1-2 gép is talán amik túlságosan is jók voltak. Talán pár gép nem úgy van összelőve ahogy kellene de hát a szerelők is emberből vannak. Mindenesetre így is egy harmadik helyet tudtam hozni. Az előttem végző Kacskovics úr ellen meg folynak a vizsgálatok. Később okosabbak leszünk, hogy maradok e 3. vagy előrelépek egyet. Gratulálok Kálmánnak a győzelemhez!!”

A csömöri hétvége hozta a már tőle évek óta megszokott izgalmas összecsapásokat. A következő helyszín a kulcsi gokart pálya lesz az OAGB naptárában. Anélkül, hogy nagyon belemennék a település nevéhez köthető elcsépelt, klisés szófordulatokba, egész biztosan meghatározó szerepe lesz a versenynaptár 5. fordulójának, melyre ezúton is várunk szeretettel minden kedves versenyezni vágyót és érdeklődőt.

Szerző: Vincze András