HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
OAGB 2014/2. futam összefoglaló – G1 Kart Center

OAGB 2014/2. futam összefoglaló – G1 Kart Center

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság idei második állomásához érkezett, melynek a G1 Kart Center adott otthont, egy március 9-i vasárnapon. Az ország egyik legnépszerűbb teremgokart pályája ezúttal is sok versenyzőt vonzott, melynek eredményeként – hasonlóan a szombati HCK futamaihoz – izgalmas versenyeket láthattunk. A vasárnapi adok-kapok szöveges krónikáját a lenti sorokban olvashatjátok.

 


 

 

I. kategória

 

oagb-02-1A tizenkét indulóval büszkélkedő kategóriában Báldi Gergő bizonyult a leggyorsabbnak az időmérő során, és tudhatta magáénak a pole pozíciót, míg mellőle, a második rajtkockából a címvédő, Fühl Zoltán várhatta a verseny megkezdését. A kicsivel több, mint egy szezont kihagyó, 2012-es HCK light és 1-es kategória bajnoka, Balázs Gergő a harmadik legjobb időt futotta, majd Sebestyén Róbert következett a negyedik rajtkockában. A harmadik soron Naményi Gergely és Antal Dávid osztoztak, őket Szabó Martin, Délceg Máté, Kis Gábor, Zsigri Márton, Cziranku Dániel és Tóth István sorrendben követték a többiek. Az izgalmas rajtrács összetétel nem hozta meg a hozzáfűzött reményeket – legalábbis ami a helycseréket illeti. A versenyzők ugyan izgalmas csatákat produkáltak és előzési kísérletekre is sor kerül, de a leintés pillanatáig 0 előzés történt. A versenyt végül a magabiztos előnyt kigokartozó Báldi Gergő nyerte, akit az egymással nagy csatát vívó Fühl Zoltán valamint Balázs Gergő követtek a dobogó második és harmadik fokára. A további sorrend: Sebestyén Róbert (4), Naményi Gergely (5), Antal Dávid (6), Szabó Martin (7), Délceg Máté (8), Kis Gábor (9), Zsigri Márton (10), Cziranku Dániel (11) és Tóth István (12). A verseny leggyorsabb körét a 3-as gokarttal száguldó Sebestyén Róbert futotta meg, ideje 34,404 kett.

 

Nyilatkozatok

 

Báldi Gergő (1. hely):

„A futam előtti hetekben rengetegszer tudtam a G1 Kart Centerben körözni, így nagyon nagyon csalódott lettem volna, ha nem sikerült egy dobogót összehozni. Az időmérős körömben hagytam időt, de – ha csak egy hajszállal is – sikerült megszerezni a pole-t. A futamon különösebb gondok nem voltak, féltem a 4-es géptől, de az első pár körös akciók után sikerült elszakadni, és behozni a kartot a célba.”

 


 

 

II. kategória

 

oagb-02-2A vasárnapi OAGB legnépszerűbb kategóriájának a kettes kategória bizonyult, hiszen összesen 16 versenyző mérettette meg magát az időmérő során. Mindközül Naményi Gergely bizonyult a leggyorsabbnak és szerezte meg a pole pozíciót, a második helyről induló Szetei Gergely előtt. Gyuris Gábor és Boldizs Bence a második soron osztoztak, majd Molnár György, Balázs Gergő, Reich Balázs, Vincze András, Antal Dávid, Délceg Máté, Propszt Roland, Porcs-Makkay Ákos és Vitanov Tamás következtek. A „B” döntőből Katona Tamás, Bakó Zoltán és László Attila indulhattak. Izgalmas versenyt láthattunk a kettes kategória futamán, ahol már a rajtnál több helycsere is történt: elsőként Balázs Gergőt előzte meg Reich Balázs, majd egy balul sikerült előzési kísérlet következtében, Porcs-Makkay Ákost előzte meg Vitanov Tamás. A győzelemért Naményi és Szetei vívtak nagy csatát, ám helycserére a leintés pillanatáig nem került sor, nem úgy, mint a harmadik helyen, ahol Boldizs Bencének sikerült Gyuris Gábort maga mögé utasítania. A nehéz indulás ellenére, Balázs Gergő végül megrázta magát és először Reich Balázst előzte vissza, majd Molnár György mellett is sikerült elmennie, mellyel az 5. helyre jött fel. Hasonlóan szorgalmasnak bizonyult a szintén rossz kezdést maga mögött tudó Porcs-Makkay Ákos, aki Vitanov Tamást, Propszt Rolandot és Délceg Mátét előzve végül a 10. helyen ért célba. Délceg Máté számára rosszul jött ki a lépés az eseménydús versenyen és végül 3 helyet veszítve rajtpozíciójához képest, a 13. helyen láthatta meg a kockászászlót. Mindezek fényében, a versenyt Naményi Gergely nyerte, míg a dobogó második és harmadik fokára Szetei Gergely valamint Boldizs Bence állhattak fel. Az „A” döntő további sorrendje: Gyuris Gábor (4), Balázs Gergő (5), Molnár György (6), Reich Balázs (7), Vincze András (8), Antal Dávid (9), Porcs-Makkay Ákos (10), Propszt Roland (11), Vitanov Tamás (12) és Délceg Máté (13). A „B” döntőben nem történt változás a sorrendben, így azt végül Katona Tamás (14) nyerte, Bakó Zoltán (15) és László Attila (16) előtt. A verseny leggyorsabb körét Szetei Gergely jegyezte a 3-as gokarttal, ideje 34,470 lett.

 

Nyilatkozatok

 

Naményi Gergely (1. hely):

„Ez volt az első futamom a 2-es kategóriában, így nem voltak nagy elvárásaim. Azonban sikerült jó időket mennem, így az első helyről rajtolhattam. A versenyen nem tudtam elszakadni Szetétől, aki végig sportszerűen küzdött.Az utolsó körben hibáztam, de szerencsésen beértem elsőnek. A továbbiakban is maximumot fogok nyújtani, megpróbálok minél előrébb végezni.”

Szetei Gergely (2. hely):

Mivel kihagytam a szezonnyitót, így a kvalifikációt a végéről kezdhettem el, ami sokszor előnyös. Sikerült is az átmeneti első helyre kerülnöm, de nem nyugodhattam meg, mivel sokan voltak még mögöttem, akik megfoghattak. Meg is fogtak végül, így a 2. helyről indulhattam el, ami nem rossz. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy kaptam magam elé egy újoncot, aki véletlenül sem engedett el az utolsó körben. Dühös voltam miatta, de ha őszinte akarok lenni, azt mondanám, hogy a feltartás nélkül sem lett volna meg a pole. 1,5 tizeddel jobb kört ment a Naményi Geri, ami azért elég sok. Külön gratulálnék Gyuris Gabinak, aki a 3. helyet érte el úgy, hogy ő kezdte az időmérőt. Tekintve a mezőny erősségét, ez egy remek eredmény!

A versenyről nehezen tudnék érdekeset mesélni. Közepes gépet kaptam, amely a gyorsabb jobbos kanyarokban, a pálya előzési pontjainál rendszeresen bepattogott. Emiatt (hiába voltam egy kicsit gyorsabb Gerinél) esélytelen feladatnak bizonyult az előzés. Ráadásul Gergő nem hibázott, így csak annyit tehettem, hogy bekísérem a célegyenesbe. Jó lett volna győzni, de a 2. hellyel sincs semmi gond. Értékes pontokat gyűjtöttem a bajnokságban. Gratulálok a Gergőnek és Bencének! Nagyon kíváncsi leszek a Budaringre. Végre egy új pálya, új kihívásokkal, nagyon-nagyon várom!”

Boldizs Bence (3. hely):

„G1 a kedvencem, így nagyon vártam az első versenyemet idén. A kvali viszonylag szoros volt, tudtam volna jobb időt menni, nem voltam elégedett a leggyorsabb körömmel. A rajt után Gabi gépe nagyon rosszul fordult jobbra, és mivel egy nagyon jó géppel ment előttem tudtam, hogy nem ér rá később támadni, mert ha bemelegedik a gép, esélyem sem lesz. Támadtam de végül nem kellett különösebb manővert bevetnem ugyanis Gabi hibázott és sikerült megelőznöm, szerencsére még épp időben, ugyanis a gépe bemelegedett és elképesztően kellett védekeznem, de végül sikerült és 3. hellyel rajtolt a szezonom, gratulálok mindenkinek, és köszönöm Gabinak az élvezetes ám hihetetlenül fair csatát”

 


 

 

III. kategória

 

oagb-02-3A legtöbb eseménnyel szolgáló hármas kategóriában 13 versenyző állt rajthoz, és az időmérő edzés leggyorsabbjának Balogh Dávid bizonyult, aki szoros csatában utasította maga mögé Kovács Györgyöt, a címvédő Lencsés Bálintot, valamint Rátkai Jánost, akik a második, harmadik és negyedik legjobb időket futották a kvalifikáción. Schreiber Roland és Molnár György a harmadik soron osztoztak, majd Vincze András, Csáki Zoltán, Kocsi Viktor, Porcs-Makkay Ákos, Pribilinszky Zoltán, Molnár Tibor és Rácz Attila következtek. A versenyen a győzelemért elsősorban Balogh Dávid és Kovács György vívtak szoros csatát, ám végül helycserére nem került sor. A futam egyik leglátványosabb és legvitatottabb csatáját Lencsés Bálint, Rátkai János és Schreiber Roland vívták. A futam egészét magába ölelő hármas csatából végül Lencsés Bálint jött ki győztesen, akit a figyelmeztetésben részesített Rátkai János és az 1 helyes büntetéssel sújtott Schreiber Roland követtek. Vincze András és Csáki Zoltán ugyancsak nagy csatát vívtak, mely a pályán Csáki javára dőlt el, azonban Zoltán az előzés során nem hagyott elég helyet versenytársának, ezért a futamot követően 1 helyes büntetéssel, végül Vincze mögött ért célba. A Kocsi Viktor és Porcs-Makkay Ákos párharc végül az utóbbi győzelmével ért véget, Molnár Tibornak pedig Pribilinszky Zoltánt sikerült megelőznie. A futamot tehát Balogh Dávid nyerte, a dobogó második és harmadik fokára pedig Kovács György és Lencsés Bálint állhattak fel. Negyedik helytől kezdődően, a végleges sorrend: Rátkai János (4), Schreiber Roland (5), Molnár György (6), Vincze András (7), Csáki Zoltán (8), Porcs-Makkay Ákos (9), Kocsi Viktor (10), Molnár Tibor (11), Pribilinszky Zoltán (12) és Rácz Attila (13). A leggyorsabb kört a 10-es gokarttal Schreiber Roland futotta meg, 34,551-es idővel.

 

Nyilatkozatok

 

Lencsés Bálint (3. hely):

„A “material szívében található gokartpálya” és egyéb nagyon finom líraibbnál líraibb jelzőkkel fémjelzik a nevesebbnél nevesebb cikkek ezt a bűzbarlangot, a G1-et. Nagyon szeretem ezt a pályát, csak akkora a szmog, hogy az ember minden apró oxigénmolekulát díjazni tudna, No de akkor kicsit a versenyről: 2 szabadedzéssel a hátam mögött vágtam neki a kvalinak. Kovács Gyuri és Balogh Dávid is megfogott. Így csak a 3. helyről vártam a rajtot. Terveim közé tartozott, hogy majd én lerajtolom Gyurit. Ez a reményem pontban akkor szállt el, amikor kigyorsítottam a boxutcából a kettes “gépállattal”. Egyszer még félre is húzódtam rajtot gyakorolni.A rajtrácson mögöttem Jani, és Roli. 11-es és 10-es gép. Nem volt kétségem afelől, hogy le fogok izzadni. 20 perc tömény rémálom következett. Nem a legjobb dolog mozgó akadályként funkcionálni a versenyen, de nem tudtam mást tenni. Gyuri és Dávid csatáját VIP helyről nézhettem, ami érdekes volt, mivel akadtak olyan helyek, ahol én bevállaltam volna Dávid előzését. Egyébként nagyon fairek voltak egymással szemben. Én pedig páholyból vártam a lepattanó labdára,a mi aztán elmaradt:) Végül sikerült nekem is behoznom a 3. helyre a vasat. Nem vagyok a legboldogabb ezzel az eredménnyel, de most ebben ennyi volt. Gratulálok a két előttem végző srácnak!

 A kategóriát továbbra is vezetem. Még hátra van 10 futam. A következő az új helyszínnek számító Budaringen lesz megrendezve április 6-án!”

 


 

 

IV. kategória

 

oagb-02-4A 10 indulót felvonultató, „nehézfiúk” kategóriában Kocsi Viktor bizonyult a leggyorsabbnak és szerezte meg a pole pozíciót, miközben a második rajtkockát Kovács György foglalhatta el. Mögöttük, a második sorból Porcs-Makkay Ákos és Márton Balázs indulhattak, akiket Csáki Zoltán, Somogyi Tamás, Murvai Tamás, Molnár Tibor, Juhász Csaba és Ujfalusi Ákos követtek. A kategória izgalmas csatákat és versenyt hozott, hiszen több helyen is láthattunk előzést. Molnár Tibornak, Murvai Tamást sikerült megelőznie, egy rosszul sikerült előzési kísérlet eredményeként pedig Márton Balázs egy helyet veszített Csáki Zoltánnal szemben, amit az utolsó körben vett vissza, ám előzését szabálytalannak ítélték, ezért a futamot követően visszasorolták Csáki mögé. Porcs-Makkay Ákosnak a Kocsi Viktorral küzdő Kovács Györgyöt sikerült megelőznie. Kettejük csatája itt még nem ért véget és odáig fajult, hogy György végül az utolsó körben szabálytalanul előzte vissza versenytársát. Kovács Györgyöt a boxutcában mutatott, sportemberhez nem méltó viselkedése miatt kizárták a versenyről. Az esetet kivizsgálva, sem Porcs-Makkay előzését, sem pedig későbbi védekezését nem találták szabálytalannak a Szervezők, így Ákos megtarthatta pozícióját. A futamot végül magabiztos előnnyel nyerte Kocsi Viktor, a döntéseket követően pedig a második és harmadik helyeket Porcs-Makkay Ákos és Csáki Zoltán szerezték meg. A további sorrend: Márton Balázs (4), Somogyi Tamás (5), Molnár Tibor (6), Murvai Tamás (7), Juhász Csaba (8), Ujfalusi Ákos (9) és Kovács György (-). A leggyorsabb kört Kovács György futotta meg a 12-es gokarttal, ideje 34,630 lett.

 

Nyilatkozatok

 

Csáki Zoltán (3. hely):

„Az időmérőm nem sikerült valami jól! Az ötödik helyről indultam, próbáltam támadni Balázst, de a kigyorsításai is jobbak voltak, és az egyenesekben is erősebbnek tűnt a gépe. Ezért inkább kicsit lemaradtam, hogy ne rám figyeljen és mindketten tudjunk normális íveken menni. A számításom bejött, utolértük a mezőnyt és az előttem lévő hármas kakaskodásból én jöttem ki szerencsésen, sikerült megelőznöm Balázst. Aki a leintés előtti második kanyarban villogó kék jelzés alatt visszaelőzött. Így végül is ötödikként gurultam be, de a visszasorolás és Gyuri akciója után mégis felkerültem a képzeletbeli dobogóra! ;)”

 


 

 

Super GP kategória

 

oagb-02-sgoHasonlóan a 4-es kategóriához, a Super GP-n is 10 versenyző mérte össze tudását, az időmérőedzést pedig a címvédő, Lencsés Bálint nyerte, aki szoros csatában Rátkai Jánost, Schreiber Rolandot és Balogh Dávidot előzte meg. Nyuka Gábor és Kovács György a harmadik soron osztoztak, majd Vincze András, Pribilinszky Zoltán, Somogyi Tamás és Juhász Csaba következtek. A Super GP versenyén ezúttal elmaradtak a helycserés támadások, és a végleges beérkezési sorrend kialakításában elsősorban a boxkiállásoké volt a főszerep. A kiállások közül érdemes kiemelni Rátkai János és Balogh Dávid boxutca látogatását, hiszen mindezt egyszerre tették, amivel kétségtelenül a hátul haladó, Balogh veszített a legtöbbet. Nyuka Gábor remek tempót gokartozva és egy hibátlanul kivitelezett boxkiállással az ötödik helyről egészen a győzelemig lépdelt előre, de ugyancsak remek versenyzéssel és taktikával, Kovács György a hatodik helyről a dobogó legalsó fokáig küzdötte fel magát. A második és harmadik helyről rajtoló Rátkai János és Schreiber Roland végül leszorulni kényszerültek a dobogóról és előbbi az ötödik, míg utóbbi a negyedik helyen ért célba. A pole-ból induló Lencsés Bálint egy helyet veszítve, a dobogó második fokára állhatott fel, Balogh Dávid pedig két helyet veszítve a hatodik helyen láthatta meg a kockászászlót. Somogyi Tamásnak sikerült Pribilinszky Zoltán elé kerülnie és a nyolcadik helyen célba érnie, miközben a futamon két versenyző ért célba ugyanott, ahol elindultak: a hetedik helyen Vincze András, a tízediken pedig Juhász Csaba. Összefoglalva tehát az eseményeket, a futamot Nyuka Gábor nyerte, a dobogó második és harmadik fokára pedig Lencsés Bálint és Kovács György állhattak fel. A további sorrend: Schreiber Roland (4), Rátkai János (5), Balogh Dávid (6), Vincze András (7), Somogyi Tamás (8), Pribilinszky Zoltán (9) és Juhász Csaba (10). A verseny leggyorsabb körét Nyuka Gábor futotta meg a 10-es gokarttal, ideje 34,069 lett.

 

Nyilatkozatok

 

Lencsés Bálint (2. hely):

„Polepolepole. Az utolsó pillanatokban neveztem csak be ebbe a kategóriába és az utolsó pillanatban sikerült csak feltennem a pontot az i-re-ami az időmérőt illeti-. 9-es gépet kaptam, és megint Janit magam mögé, a 13-as géppel.A Super Gp-n elfelejtheti az ember a rajtrácsot és az időmérőn megszerzett előnyt, mivel a verseny 30 perces és taktikai elemet is tartalmaz (boxkiállást). Az első pár körben folyamatosan szakadtam le Janiról, aztán Jani és Roli is kiállt, eltűntek a hátam mögül. Sajna. Pillanatok alatt Gaba tűnt fel a visszapillantónak tekinthető periférikus látásomba. 10-es gép. hm. Közben néztem Roli tempóját, volt egy pont, ahol viszonyítani tudtam, hogy melyikőnk a gyorsabb.Körökkel később néztem egy különbséget és láttam, hogy gyorsul. Miközben Gaba a gépem hátsó felén kezdett cuppogni, közben Roli jött felfelé. 2 opció volt:

 A) Kint maradok, és Roli átveszi az első helyet, én pedig Gabát kivédekezem és bejövök 2.nak

 B) Kijövök, még éppen Roli elé és Gaba nyer és 2. leszek.

 Egyik sem tűnt valami jó megoldásnak, de ha beállok Gaba elé védekezni, az über nagy bukta lett volna. Szóval inkább szépen kiálltam, mérnöki pontossággal kiszámolva, pont vissza Roli elé. Nem nagyon védekeztem ellene, inkabb csak nyomtam, ahogy tudtam. Sajnos Gaba tempóját nem nagyon tudtam hozni. Láttam a kijelzőn is, hogy 1-2 tizedeket mindig odaver körönként az időmre. Bosszantó, amikor már megőrülsz a gépbe minden kört odateszel és még az sem elég. Minden esetre nagyon jól éreztem magam a 9-es gépbe…. amíg nem jött az öt kör van hátra című tábla. Ugyanis ebben a körben a visszafordítónál nagyon furcsán kezdett el viselkedni a gépem. Kicsit ütött is a bal hátulja és egyre rosszabb volt. Mint kiderült bal hátsó defekttel köröztem az utolsó körökbe. Mindezt tettem úgy, hogy az utolsó körömben futottam egy egyéni leggyorsabb kört (kisebb Vettel beütés 😀 )

 Grat. Gabának, tényleg nagyot ment! Gyuri pedig jól taktikázott, így a 3. helyre jött fel.

 Jó volt ismét ilyen mezőnybe, ilyen fair versenyzőkkel küzdeni a legjobb helyezésekért.

 Gratula mégegyszer mindenkinek!”

 


 

 

A G1 hű maradt hírnevéhez, és a gumifalak közelsége ellenére izgalmas versenyekkel szolgált, a versenyzők és a nézők legnagyobb örömére. A sorozat következő állomása a Budaringen lesz, mely pályán utoljára 2002-ben rendezett versenyt a sorozat, igaz, akkor még Amatőr Gokart Bajnokság néven futott. A pálya az egyik leghosszabb hazai bérgokart pálya, hol szélesebb, hol kicsit szűkebb vonalvezetéssel, így egész biztosan izgalmas összecsapásokat láthatunk a 2014. évi 3. forduló alkalmával is.

 

Szerző: Vincze András