HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
OAGB 11. futam összefoglaló – Kart Farm rev.

OAGB 11. futam összefoglaló – Kart Farm rev.

Utolsó előtti, 11. állomásához érkezett az MNASZ Országos Amatőr Gokart Bajnokság mezőnye, melynek a csömöri Kart Farm adott otthont és ellentétben a szombati HCK versenyeivel, vasárnap már a nap is kisütött a hűvös időben. A klasszikusan sok előzést szállító pálya ezúttal sem hazudtolta meg magát, és mind az 5 kategóriában egy rendkívül izgalmas és látványos versenyzést láthattunk, a nap végén pedig a 2-es és a Super GP kategóriákban is bajnokot avattunk. A vasárnapi nap eseményeinek kulcsmomentumai a lenti sorokban találhatóak.

 


 

 

I. kategória

 

Nehezen indult az idei év az 1-es kategória, regnáló bajnoka számára, de az év felétől megrázva magát, újra tavalyi formáját hozta Szetei Gergely, akinek 2 századdal sikerült megelőznie Naményi Gergelyt, mellyel a pole pozícióból várhatta a kategória versenyének a rajtját. Gaál Zsófia és Szabó Károly a rajtrács második során osztoztak, 40 illetve 52 ezredes lemaradással, az 5. és 7. rajthelyről induló, a bajnoki címért küzdő Antal Dávid és Fühl Zoltán közé pedig Kis Gábor ékelődött pedig a 6. pozícióba. Gyuris Gábor a nyolcadik legjobb időt gokartozta, majd Bencze Tünde, Szabó Martin, Délceg Máté, Novák Bálint és Csernyánszki Mihály következtek.

12-1Hibátlan rajttal vette kezdetét az egyes kategória versenye, amely rendkívül látványos csatákat hozott és egészen az utolsó körökig láthattunk akciókat. Az élen Szetei Gergely és Naményi Gergely hamar elszakadtak a mezőnytől, de egymásra sem jelentettek veszélyt, hiszen Szetei folyamatosan, körről körre tudta növelni előnyét Naményihez képest. A verseny első felében elsősorban a mezőny végén láthattunk nagy csatákat, hiszen miután Novák Bálint és Csernyánszki Mihály is elmentek Délceg Máté mellett, egymással vívtak, időről időre helyet cserélve egymással. Miközben Bencze Tünde megpróbált előzési helyzetbe kerülni Gyuris Gábor mögött, Szabó Martin érkezett meg rá és előzte meg Tündét, aki azonban ennek következményeként kisodródott a pályáról és a gumifalnak ütközve az utolsó helyre esett vissza, de körökkel később már sikerült utolérnie a mezőnyt. Miközben Kis Gábornak egy nagy csatában sikerült megelőznie Fühl Zoltánt, addig a harmadik helyen védekező Gaál Zsófiáról lassacskán elkezdett leszakadni Szabó Károly, Gyuris Gábort pedig Szabó Martin vette össztűz alá. Fühl természetesen nem hagyta annyiban a pozícióvesztést és folyamatosan tapadva Kisre, végül visszaelőzte versenyzőtársát, Antal Dávid pedig feljött a negyedik helyre, amikor Szabó Károlyt tudta megelőzni. A verseny utolsó köreiben nem jött ki jól a lépés Gyuris Gábornak, akit először Szabó Martin, majd Novák Bálint is megelőzött, Bencze Tünde pedig szépítve a verseny elején történt kicsúszásán, két helyet tudott javítani, hiszen Délceg Mátét és Csernyánszki Mihályt is maga mögé tudta utasítani. A futamot végül hatalmas előnnyel nyerte Szetei Gergely, akit Naményi Gergely és Gaál Zsófia követtek a dobogó második és harmadik fokán. A népes mezőnyt felvonultató kategória befutójának a további sorrendje: Antal Dávid (4), Szabó Károly (5), Fühl Zoltán (6), Kis Gábor (7), Szabó Martin (8), Novák Bálint (9), Gyuris Gábor (10), Bencze Tünde (11), Csernyánszki Mihály (12) és Délceg Máté (13). A verseny leggyorsabb körét a 10-es gokarttal száguldó Antal Dávid futotta meg, ideje 23,412 lett.

Egy futammal a vége előtt, jelenleg 3 versenyző esélyes az 1-es kategória bajnoki címére: a legkedvezőbb pozícióból, a mostani győzelmével élre álló Szetei Gergely, majd Antal Dávid és Fühl Zoltán. Ha a legjobb 9 futam eredményeit vesszük alapul, akkor Szetei Gergely 8 ponttal előzi meg Fühl Zoltánt és 11-el Antal Dávidot, amely egy egészen izgalmas véghajrát vetít előre a hungarokarti megmérettetésre. A bajnoki 4., 5. illetve 6. helyek Gyuris Gábor, Naményi Gergely és Gaál Zsófia között fog eldőlni.

 

Nyilatkozatok

 

12-1tSzetei Gergely (1. hely):

„Három felejthető futam után, nehéz, de nem lehetetlen helyzetből várhattam a csömöri (majdnem) mindent eldöntő futamot, amit ezúttal nem akartam elrontani a korábbi futamokon bemutatott amatőr hibáimmal. Pedig az időmérőn úgy tűnt, hogy sikeresen ezt is elcs.szem… A legelső mért körömben tudtam csak vállalható kört produkálni, amivel bár a legnagyobb vetélytársaimat meg tudtam előzni, de nem hittem volna, hogy ez a végéig kitart. Meglepetésre hajszál híján, de elég volt az idő a polera. Ettől bosszús voltam, mert a szerencsére kellett hagyatkoznom. Végigbénáztam a kvalifikációt és ha összeszedettebb vagyok, akkor ebben több lett volna. A mázli viszont továbbra is mellettem állt. A géphúzásnál jó gokartot kaptam, míg a mellettem rajtoló Naményi Gerinek talán a legrosszabb gép jutott. Sokat nem akartam taktikázni. A terv az volt, hogy elhúzok és magányosan elgurulgatok, miközben fél szemmel Dávidékat figyelem. Hál’istennek így is lett. Unalmas volt a futam, de egyáltalán nem bántam. Ráfért ez a győzelem a korábbi futamokon megtört lelkivilágomra. Gratulálok a dobogósoknak! Hungarokartban dől el a bajnoki cím sorsa, számomra viszont az a legnagyobb kérdés, hogy indulok-e egyáltalán. Ha ott leszek, mindent bele fogok adni, de ha nem, akkor az élet más területén kívánok “bajnokságot” nyerni. :)”

Naményi Gergely (2. hely):

„A csömöri pálya nem tartozik a kedvenceim közé, viszont jól szoktam menni rajta. Az időmérőn magamat is megleptem,a második rajthelyre kvaliztam. A 3-as gépet húztam , amivel a szabadedzéseken mentem, és nem tetszett. Nem a tempóját éreztem rosszabbnak, hanem érdekes módon a bal oldalam nem tartotta, így már 10 perc alatt is fájdalmakat éreztem. A versenyen is kiütközött ez, ám nem álltam harcban senkivel. A szezonközbeni szenvedés után remélem újra a dobogóért fogok csatázni.”

 


 

 

II. kategória

 

Heten álltak rajthoz a kettes kategória mezőnyében, és bár gonoszok nem voltak, de mindenképp egy izgalmas versenyt hoztak össze. A pole pozíciót Szántó Tamás szerezte meg, hatalmas lépést téve ezzel pályafutása 2. OAGB-s bajnoki címének megszerzéséhez, míg a második pozícióból a 12 ezredes hátrányt elkönyvelő Vincze András indulhatott. Propszt Roland és Boldizs Bence a rajtrács harmadik és negyedik pozíciójából várhatták a rajtjelzést, előbbi 45, utóbbi 47 ezreddel maradva el a pole-tól, majd Reich Balázs, Molnár György és Antal Dávid következtek.

12-2Gördülékeny rajttal vette kezdetét a kettes kategória megmérettetése, ahol az első körökben Szántó Tamás már egy biztonságos előnyt tudott kigokartozni az őt követő Vincze Andrással szemben, miközben a harmadik helytől visszafele a versenyzők próbáltak fogást találni egymáson. Az első előzést Molnár György mutatta be, akinek Reich Balázst sikerült megelőznie, a következő helycserére pedig egészen a verseny második feléig kellett várni, ekkor azonban dobogós pozícióért zajlott a csata: Propszt Rolandnak sikerült lefaragnia hátrányát Vincze Andráshoz képest, majd a célegyenesre fordulva bebújt versenyzőtársa mellé és átvette a második helyet. Vincze még megpróbált egy ellentámadást, de utána már inkább arra fordította figyelmét, hogy az őt üldöző Boldizs Bencét maga mögött tudja tartani. Nem sokkal később, Molnár Györgynek köszönhetően, Vincze el tudott lépni az őt üldözőktől, hiszen Boldizs Bence kényszerült folyamatos védekezésre Molnárral szemben, mögöttük pedig Antal Dávid vette tesztelés alá Reich Balázs védelmét, melyen végül a verseny legutolsó körében talált egy rést és szerezte meg a hatodik helyet.

A futamot, és ezzel együtt a 2013-as OAGB 2-es kategória bajnokságát Szántó Tamás nyerte, aki így mostantól a kétszeres OAGB bajnokok táborát erősíti, melyhez ezúton is gratulálunk! A dobogó második és harmadik fokát Propszt Roland valamint Vincze András szerezték meg. A befutó további sorrendje: Boldizs Bence (4), Molnár György (5), Antal Dávid (6) és Reich Balázs (7). A verseny leggyorsabb körét Molnár György futotta meg az 1-es gokarttal, ideje 23,502 lett. A bajnoki cím sorsa ugyan eldőlt, de a bajnoki második helyért 4 versenyző is esélyes, mégpedig Boldizs Bence, Molnár György, Antal Dávid és Vincze András, a hatodik hely pedig Vitanov Tamás és Reich Balázs között fog eldőlni a szezonzáró futamon.

 

Nyilatkozatok

 

12-2tSzántó Tamás (1. hely):

„Azzal a tudattal érkeztem Csömörre, hogy ha 3. helyen célba érek, megvan a bajnoki cím. Az időmérőn sikerült pole pozíciót szereznem, így minden teher leesett rólam. Valószínű lett, hogy a célomat teljesíteni tudom. A versenyen kemény csatára számítottam, de szerencsére sikerült ellógnom Andristól, így már csak azért izgultam, nehogy megálljon alattam a gép. A győzelemmel pályafutásom 2. bajnoki címét is megszereztem. Grat a többieknek. A Hungarokartban találkozunk, nagy csatára számítok a többi bajnoki helyezésért.”

Propszt Roland (2. hely):

„Előző években jól szoktam szerepelni ezen a pályán, így úgy érkeztem hogy egy dobogós helyezést szeretnék összeszedni. Szabadedzések bizakodásra adtak okot. Időmérő edzés viszonylag jól sikerült, harmadik helyről indulhattam. Célom az volt hogy mindenképpen dobogón maradjak, így a futam elején a biztos védekezést választottam. Bence majdnem megelőzőtt a futam közepénél, így onnantól inkább arra törekedtem hogy meglépjek előle, ami végülis könnyen ment, mert Gyuri időközben támadta. Futam vége felé sikerült utolérnem Andrist és azzal a lendülettel ahogy utolértem sikerült is megelőznöm, majd elszakadtam tőle is. Tomi már messze volt így a második hely volt a maximum amit ki tudtam hozni a futamból. Gratulálok a dobogósoknak!”

Vincze András (3. hely):

„Az időmérőt éreztem, hogy jó kört sikerült összeraknom – ellentétben a hármas kategóriával, ahol csúnyán elszámoltam magamat –, és ez az időben is meglátszott: 12 ezreddel maradtam el Tomitól. Sajnos a 4-es gép nem volt egy acélos technika, a kerékvetőkön egész egyszerűen nem lehetett értelmesen átküldeni, mert pillanatok alatt visszalassult – ha pedig kerülöm a kerékvetőket, nagyobb utat teszek meg és azért lassú. Roland egy idő után utolért, majd a hosszú egyenesre kigyorsítást elrontottam és be tudott bújni mellém. Itt el is dőlt a dolog, onnantól arra koncentráltam, hogy legalább a 3. helyet megtartsam, ami szerencsére sikerült. Nem mentem bele nagyon a matekolásba, de ha minden igaz, kis szerencsével még az év végi TOP3-ban is végezhetek ebben a kategóriában, aminek nagyon örülnék, de elsősorban az a célom, hogy nyerni tudjak a szezonzáró futamon, a többit pedig meglátjuk. Gratulálok a többieknek, Szántó Tominak pedig külön is gratulálok a bajnoki címhez!”

 


 

 

III. kategória

 

Korai címvédés ide, korai címvédés oda, Lencsés Bálint változatlan motivációval küzd az OAGB hármas kategóriájában, amit mi sem mutat jobban, mint az a tény, hogy ő bizonyult leggyorsabbnak a kvalifikációs futam során, 4 századdal előzve meg a második helyről induló Bernula Istvánt. A rajtrács második sorából Molnár Tibor és a hosszú idő után visszatérő, 2004. év light kategória bajnoka, Schreiber Roland indulhattak. Vincze András és Molnár György a rajtrács harmadik sorából várhatták a verseny megkezdését, majd Pribilinszky Zoltán és Csáki Zoltán következtek.

12-3Fegyelmezetten és hiba nélkül jött el a hármas kategória mezőnye a rajtot követően, majd az első körök után egyértelműen kirajzolódtak azok a pontok, ahol csatákra számíthatunk: Az élen Lencsés Bálint és Bernula István hamar elléptek az üldözőktől, de egymásra sem jelentettek veszélyt. Molnár Tibor ezúttal is remek védekezőképességéről tett tanúbizonyságot. A legnagyobb harcot a mezőny végén vívták a versenyzők, ahol az első félidőben Csáki Zoltánnak sikerült megelőznie Pribilinszky Zoltánt, hogy aztán üldözőbe vehesse az előtte száguldó Molnár Györgyöt. A verseny második felében Schreiber Rolandnak okozott némi fejtörést Molnár Tibor védekezése, és a pillanatnyi megingást Vincze András azonnal kihasználta, így egy időre helyet cseréltek. Nem sokkal később azonban Vinczének is beletört a bicskája Molnár Tibor taktikájába, így Schreiber Roland könnyedén vette vissza pozícióját, a nagy kavarodásban pedig Csáki Zoltánnak sikerült megelőznie Molnár Györgyöt. A verseny utolsó köreiben a Csáki-Molnár párharc került a figyelem középpontjába, hiszen Györgynek sikerült elmennie Zoltán mellett, aki a leintésig újabb pozíciót veszített, hiszen Pribilinszky Zoltán is elment mellette, így a kalandos verseny végeredménye, végül megegyezett a rajtrácson elfoglalt pozíciókkal. A versenyt a tetemes fölényt felhalmozó Lencsés Bálint nyerte, akit Bernula István és Molnár Tibor követtek a dobogó második és harmadik fokára. A további sorrend: Schreiber Roland (4), Vincze András (5), Molnár György (6), Pribilinszky Zoltán (7) és Csáki Zoltán (8).

Hibátlanul zárva a kategória versenyét, a futamgyőzelem és pole pozíció mellé, Lencsés Bálint megfutotta a verseny leggyorsabb körét is, melyet a 11-es gokarttal teljesített és ideje 23,583 lett. A hármas kategóriában a bajnoki cím sorsa már a hungaroringi versenyen eldőlt, a bajnoki második helyezésért azonban jóformán az egész aktív mezőny versenyben van, így egész biztos, hogy a szezonzárón sem fogunk unatkozni.

 

Nyilatkozatok

 

12-3tLencsés Bálint (1. hely):

„A csömöri pályát fordított irányban sokkal jobban kedvelem,mint normálban. Az időmérő edzésen egy rendkívül jó utolsó kört raktam össze, így sikerült megszereznem az első rajtkockát, Bernula István előtt 0,040 mp-el. A 11. versenyen a 11-es géppel az 1. helyről várhattam a rajtot. Fokozatosan szakítottam le a mezőnyt, és ami érdekesség, hogy most teljesen a határokat feszegetve hajtottam ki a technika lelkét, egy pillanat erejéig sem lazulhattam, hiszen nem volt meg az a tempófölényem, ami az év során. Lehet, hogy látszatra igen,mert a végére csak sikerült kb. fél kör előnyt kiépítenem, de ezért most sokkal többet küzdöttem a gépben ülve. A kategória bajnokaként sikerült megszereznem ebben az évben a 6. győzelmem, amivel sikerült túlszárnyalni a tavalyi rekordot, mivel 2012-ben 5 futamgyőzelemmel lettem bajnok ebben a kategóriában.

 

A szezonzáró futam a Hungakart Centerben lesz megrendezve november 9 -én, ahol természetesen elindulok a 3-as kategóriában, hiszen ha 1. vagy 2. helyen intenek le, akkor sikerül megdöntenem az AGB történetében egy rekordot, amit jelenleg Gere Tamás vezet. Ez a rekord pedig nem más, mint a “legtöbb pontot szerző versenyző”, természetesen egy kategórián és éven belül. Gere Tomi egyébként ezt a rekordot 2006-ban állította fel, 256 ponttal!”

Bernula István (2. hely):

„A kategóriában még kiadó helyek szempontjából döntő versenyhez érkeztünk. Tudtam, ha el szeretném érni az összetett második helyet  – ami tulajdonképpen a bajnoki címmel ér fel, tekintettel a Bálint-féle különbajnokságra -, akkor ezen a pályán mindenképpen nyernem kell.

Miután egyeztettem Bálinttal és kiderült, hogy a kategóriában is elindul, némiképp módosítottam a terven…

A versenyhétvégén minden kedvezően alakult számomra: el tudtam indulni a szombati 30 perces edzésen (igaz, végigmenni nem sikerült), a vasárnapi szabadokon látszott, hogy tempó tekintetében nem vagyok lépéshátrányban, ráadásul minden riválisom előttem tudta le az időmérését, így nyitott kártyákkal ülhettem a gépbe és nagyon bíztam a jó pozíció elérésében.

A pálya sajátossága miatt látszott, hogy egy „bedobós” körrel nagyot lehet előrelépni, anélkül viszont szinte lehetetlen pole közeli kört teljesíteni. A közvetlen ellenfeleknek nem sikerültek túl jól a köreik, így jó előjelekkel indultam az időmérésre.

Elhatároztam, hogy az utolsó kört dobom csak be és belülről úgy éreztem, hogy pont ez a kör sikerült egyébként is a legjobban, így amikor kiszálltam, még a pole-ban is bízthattam! Nem is tévedtem nagyot, 4 századdal maradtam le Bálinttól, mögöttem Molnár Tibi, utána a beugró, de nagyon gyors Roli, majd a többiek.

Nem is kívánhattam volna ennél jobb rajtsorrendet!

A versenyre már nyugodtan készültem, tudtam, hogy Tibit hátulról kóstolni fogják ezerrel, így annyi volt a feladat, hogy az első néhány körben húzassam magam Bálinttal. A forgatókönyv működött, szépen szakadtunk el a többiektől, viszont Bálint is méterről méterre hajszállal növelni tudta az előnyét.

A gépemet nem éreztem túl jónak, küzdöttem a tapadással, de az is látszott, hogy nem ezért szakadtam le az első helyezettől, hanem egyszerűen nem tudtam kellő következetességgel autózni.

Ettől függetlenül nagyon jól éreztem magam, figyeltem a mögöttem két-három kanyarral dúló csatát a harmadik helyért és szorítottam, hogy a menet közben felborult sorrend álljon vissza az eredetire – sikerrel!

Nagyon várom a záróversenyt, ahol lépéselőnyből indulok. Ha sikerül megismételnem a tavaszi eredményemet, akkor elégedett leszek, ráadásul egy dobogóval nagy valószínűséggel az összetett célomat is elérhetem.”

Schreiber Roland (4. hely):

“Az időmérőn nem igazán tudtam összerakni egy ütőképes kört se, talán kicsit figyelmetlen is voltam nagyon a SuperGP-re koncentráltam, hogy ott jó rajtpozíciót tudjak megfogni ez által itt csak a 4.-re sikerült felérni. A rajtot követően hamar tisztává vált, hogy előttem egy lassabb gép közlekedik viszont én sem tudok elég gyors tempót kihozni a saját gépemből ahhoz, hogy ebből előzés legyen az előttem haladó nagyon szépen zárta az íveket szinte lehetetlennek éreztem ha csak nem történik valami, így minden lehetőséget megragadva támadtam és ennek következtében a verseny felénél valahol külső ívre szorultam és Vincze Andris betudott mellém érni ezt kb. félkör egymás mellett autózás követte amit megszakított egy kanyar ahol úgy éreztem kicsit kevesebb helyet hagytam Andrisnak mint kellett volna így az egyenes ráfordítóban visszaengedtem, onnan kicsit ellépett majd ő került feltartott helyzetbe ami a véghajrában nekem jött ki jól. A versenyt élveztem és ez a 4. hely is nagy büszkeséggel tölt el.”

 


 

 

IV. kategória

 

Az előző futamokhoz hasonlóan, ezúttal is Topor Kálmán bizonyult a leggyorsabbnak a „nehézfiúk” kategóriájában, aki több mint 1 tizeddel előzte meg a második helyről induló Somogyi Tamást. A harmadik helyről induló Csáki Zoltán a már bajnok, Kovács Györgyöt előzte meg, majd Kocsi Zsolt, Murvai Tamás, Szatory József, Márton Balázs, Pomázi Gábor és Németh Attila következtek a 10 versenyzőt felvonultató rajtrácson.

12-4A szokottnál is jóval izgalmasabb és mozgalmasabb összecsapást hozott a négyes kategória versenye, ahol már a rajtnál helycserére került sor, hiszen remekül startoló Szatory Józsefnek sikerült megelőznie Murvai Tamást, majd Murvai további pozíciókat veszített először Márton Balázs, majd Németh Attilával szemben. Az élen haladó Topor-Somogyi kettős hamar ellépett a defenzív üzemmódra kapcsoló Csáki Zoltántól, akit Kovács György próbált maga mögé utasítani, kevés sikerrel. Csáki vehemens védekezését mi sem mutatta jobban, mint az a tény, hogy a verseny felénél már a komplett mezőnyt vonatoztatta maga mögött, Pomázi Gábornak pedig Murvai Tamást sikerült megelőznie, kicsivel később Németh Attilát is, ám Attilának végül sikerült visszavennie helyezését. A 8 fős vonatban szinte folyamatosan csatáztak a versenyzők, az élen haladó Topor Kálmánnak pedig sikerült egy biztonságos előnyt kiépítenie Somogyi Tamáshoz képest, így a leintésig egy pillanatra nem került veszélybe elsősége. A hihetetlenül látványos és izgalmas futamot végül Topor Kálmán nyerte, aki ezzel zsinórban harmadik győzelmét szerezte az idei évben és bebiztosította év végi második helyét a bajnokságban. A dobogó második fokára Somogyi Tamás állhatott fel, akit Csáki Zoltán követett a harmadik helyen. A befutó további sorrendje: Kovács György (4), Kocsi Zsolt (5), Szatory József (6), Márton Balázs (7), Németh Attila (8), Pomázi Gábor (9) és Murvai Tamás (10).

A verseny leggyorsabb körét Topor Kálmán jegyezte az 1-es géppel, ideje 23,759 lett, mellyel, mesterhármassal hagyta maga mögött a csömöri 4-es kategória versenyét. A bajnoki első és második hely már biztos, ezt Kovács György és Topor Kálmán birtokolják. A harmadik hely szinte biztosnak tűnik Csáki Zoltán számára, de matematikailag még esélyes a tavalyi év bajnoka, Nyuka Gábor, aki betegség miatt nem tudott részt venni a csömöri megmérettetésen. A bajnoki negyedik, ötödik és hatodik hely sorsa Nyuka Gábor, Somogyi Tamás, Szatory József és Kocsi Zsolt között fog eldőlni.

 

Nyilatkozatok

 

 


 

 

Super GP kategória

 

Népszerűnek bizonyult a Super GP kategóriája, hiszen összesen 11 versenyző mérettette meg magát az időmérő edzésen és állt rajthoz a versenyen. Topor Kálmán átmentve négyes kategóriában nyújtott teljesítményét, a Super GP-ben is a leggyorsabbnak bizonyult és 16 ezreddel előzte meg a második helyről induló Schreiber Rolandot. Vincze András a harmadik helyen a bajnoki cím várományosát, Lencsés Bálintot előzte meg, majd Kocsi Viktor, Somogyi Tamás és a még címért harcoló, Kovács György következtek. A nyolcadik helyről induló Csáki Zoltánt, Kocsi Zsolt, Rátkai János és Márton Balázs követték.

12-sgpAz eddigiekkel szemben egy meglehetősen izgalmas és eseménydús versenyt hozott a Super GP futama, ahol a taktika mellett ezúttal a test-test elleni küzdelemnek is jutott szerep. Rögtön a verseny elején Rátkai János tudta megelőzni Kocsi Zsoltot, majd egy jól időzített kiállással és remek tempót gokartozva lépte át a mezőnyt. A verseny első felében Schreiber Roland tudta megfogni az élen haladó Topor Kálmánt, és ezt kihasználva az őt követő Vincze András is elment Kálmán mellett, majd néhány körrel később kezdett egyértelműen kirajzolódni, hogy a győzelem kettejük között fog eldőlni. A futam leglátványosabb harcát a Kocsi testvérek és Kovács György valamint Csáki Zoltán négyese szállította, akik két körön keresztül egymás mellett fordultak a kanyarokban, végül azonban Csáki Zoltán nyerte ezt az összecsapást, akit Kocsi Viktor, Kovács György és Kocsi Zsolt követtek. Egy elhibázott kiállásnak köszönhetően Vincze András jelentős hátrányba került az élen haladó Schreiber Rolandhoz képest, ezzel szemben Rátkai János egy hibátlan kiállással feljebb lépett egészen a harmadik helyig, miközben Topor Kálmán leszorulni kényszerült a pódiumról. A harminc perces viadalt végül Schreiber Roland nyerte, akit Vincze András és Rátkai János követtek a dobogóra. Mögöttük, a többi versenyző Topor Kálmán (4), Somogyi Tamás (5), Lencsés Bálint (6), Csáki Zoltán (7), Kocsi Viktor (8), Kovács György (9), Kocsi Zsolt (10) és Márton Balázs (11) sorrendben értek célba.

A verseny leggyorsabb körét Schreiber Roland jegyezte, melyet a 2-es gokarttal teljesített és ideje 23,586 lett. A befutóval eldőlt a bajnoki cím sorsa is, melyet Lencsés Bálint szerzett meg, aki immáron a háromszoros OAGB bajnokok sorát erősíti, ehhez ezúton is gratulálunk! A bajnoki második, harmadik és negyedik hely Rátkai János, Kovács György és Topor Kálmán között fog eldőlni. Az ötödik és hatodik pozíciókért Somogyi Tamás, Pribilinszky Zoltán és Vincze András szállnak harcba a szezonzáró versenyen.

 

Nyilatkozatok

 

12-sgpt

Schreiber Roland (1. hely):

“Az időmérő úgy gondolom jól tükrözi a mezőny keménységét nagyon szoros volt a rajtrács. Szerencsémre a 1,5-mp –es összkülönbség elejébe tartozhattam egészen pontosan a 2. helyre volt elég az időm. Szinte minden úgy kezdett alakulni mint a 3-as kategóriában, ugyanaz a gép volt Kálmi alatt mint az előttem haladó alatt az előtte lévő futamban viszont itt talán erősebb volt az én gépem mint korábban így már a 2. körben éreztem, hogyha odafigyelek és összerakom a versenyt akkor ebből még 1. hely is lehet. Azt hiszem a 3. vagy a 4. körben sikerült külsőíven maradnom Kálmi mellett ami kiadta a célegyenes ráfordító belsőívet az egyenes végére megvolt a 1. hely kezdődött a gyorskörfutás, hamar feltűnt, hogy Vincze Andristól nem tudok elszakadni sőt időnként közelít. Tudtam, hogy ő rá kell legjobban figyelnem nem szabad, hogy megelőzzön és hamar kell reagálnom a BOX kiállására is. Andris kijött majd a következő körben én. Ahogy visszatértem a pályára Rátkai Jani elé jöttem be aki még nem teljesítette a kiállást. De Andris sehol? Mint később kiderült Andris a Box-ban sokat bukott, így már fél lábbal a célvonalon túl voltam. Izgalmas futam volt Gratulálok mindenkinek!”

Vincze András (2. hely):

„Meglepően jól sikerült a SGP-s időmérő, de a gépet is éreztem: a súlytartóba helyezett 12,5 kg-val érezhetően jobban tudtam a jobbos kanyarokat venni. Meglepett, hogy ilyen jó eredményt tudtam elérni ebben az erős mezőnyben. Kálmán gépe nem volt valami acélos, így Rolival folyamatosan tapadtunk rá, majd amikor ő bebújt Kálmi mellé, én is tudtam vele menni. Onnantól kezdve pedig egymással meccseltünk egy jót. Sokat tűnődtem fejben, hogy mikor kellene kiállni, végül egy viszonylag korai kiállást választottam, két okból: nem szerettem volna időt veszíteni Roli mögött, másrészt pedig a hétvégi versenyek után már nagyon elfáradt a kezem és féltem, hogy elszúrom a kézügyességi boxkiállás. Sajnos a félelmem beigazolódott (legközelebb másra kell összpontosítanom fejben…) és messze a mezőny leglassabb kiállását teljesítettem. Utána folyamatosan a határon próbáltam menni, hogy ledolgozzam a hátrányom, és a leintés után először nem akartam elhinni, hogy meglett a dobogó, ráadásul a második foka, de végül meglett. Bár idén 3 futamot is kihagytam SGP-n, de nagyon örülök ennek az eredménynek. Gratulálok Rolinak és Janinak, valamint Bálintnak az újabb bajnoki címéhez!”

Lencsés Bálint (6. hely):

“Bár, most nem kell nyilatkozatot írnom, gondoltam megosztok veletek egy pár gondolatot erről a versenyemről is:

-Tény: a kvalifikációs gépben pontosan annyit hagytam, amennyi a polera elég lett volna, ezért csak a rajtrácson a 4. helyet foglalhattam el. 

-A felvezető körön már kezdtem érezni, hogy zavar van az erőben, de igazán csak a rajt pillanatában tudatosult bennem, hogy van baj elég.

Amikor elkezdtem védekezni és Kocsi Viktor bebújt mellém féktávon akkor döntöttem úgy, hogy kijövök a kötelező gyógypedagógiai képességfejlesztő boxkiállásomra, amit aránylag jól sikerült teljesíteni. Pár üresen megtett kör után Viktort, Zsoltit, Csákit, Gyurit, Somogyi Tomit kaptam meg a nyakamba. Utóbbi meg is előzött. Csáki előzte meg a mögöttem kartozó brigádot, és innentől kezdve tudtam a saját tempómat gurulni…vagyis inkább a négyeske tempóját. Rolinak gratulálok a futamgyőzelméhez, Andrisnak az első SGP-s dobogójához, és végül Janinak is, aki fel tudott állni a dobogó legalsó fokára a 11. helyről rajtolva.

A 6. pozíció elég volt ahoz, hogy megnyerjem a bajnokságot, és már a 11. futamon az új kategória bajnokának mondhassam magam. Örülök neki, hiszen ebben az évben minden kategóriában ahol elindultam bajnok lettem! A Hungarokartban már nem leszek ott a rajtrácson , viszont sok sikert kívánok mindenkinek az utolsó futamra. Gyurinak és Janinak még van egy le nem játszott meccse a 2-3. helyért!”

 


 

 

Két új bajnok, és megannyi megszámlálhatatlan izgalmas pillanat – summázhatnánk a csömöri versenyt, amely ezúttal is az év legizgalmasabb versenyeinek szolgált helyszínéül. A szezonzáró futamra már csak egy kategóriában kiadó a bajnoki cím sorsa, szám szerint az 1-esben, de a különböző bajnoki pozíciókért még mindenhol kiélezett csata zajlik, így egészen biztosan izgalmas finálé elé nézünk. Aki nem szeretne lemaradni erről, azt szeretettel várjuk November 10-én a mogyoródi Hungarokart pályájára, az indulók pedig ne felejtsék el időben leadni nevezésüket a már ismert elérhetőségeken.

 

Szerző: Vincze András