HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB Endurance Bajnokság 2012 – a szezon

Utolsó állomásához érkezett évösszefoglaló cikksorozatunk, melyben ezúttal az OAGB Endurance bajnokság 2012-es évét vesszük górcső alá. A tavalyi, 2011-es szezonban a Team Hungary versenyzői taroltak, a 2012-es évben viszont már nem indultak a bajnokság futamain, így a nagy kérdés mindenképpen az volt, hogy a bajnoki címért egy szoros, az utolsó futamig tartó küzdelmet láthatunk majd, vagy egy másik csapat, a Team Hungary nyomdokaiba lépve, már a szezon vége előtt bajnokként ünnepelhet, mely kérdésre a lenti sorokban találhatjuk a választ.

 

A bajnokság végeredménye

 

Az összesített ponttáblázatból egyértelműen látszik, hogy csattanós választ kaptunk a fenti kérdésre: a 2012-es évben, az elmúlt két év Hobby Cart Kupa bajnokai, Dergez Bertalan és Lencsés Bálint egy csapatot alkotva, az összes olyan versenyen győzni tudtak, ahol elindultak és végül 2 futammal a szezon vége előtt megszerezték a bajnoki címet. Ugyan a hangár utcai versenyen Dergez Berci már nem tudott részt venni, de a helyére beugró Rátkai János segítségével végül egy nagyon izgalmas versenyt követően, ismét győzött a Prokart Racing Team, mely győzelemmel behozhatatlan előnyre tettek szert a bajnokságban. 4 pole pozíció, 2 leggyorsabb kör és 6 indulásból 6 győzelemmel, magabiztosan váltak a 2012-es év OAGB Endurance bajnokaivá. A bajnokság második helyétől kezdődően azonban már kicsit mozgalmasabban telt a szezon: Az első néhány futamot követően úgy tűnt, hogy a BRSZ csapata az újonc B &W Racing-el fog a bajnoki dobogó legalsó fokáért harcolni, a negyedik futamtól kezdődően azonban már egyértelművé vált, hogy a BRSZ fő ellenfele a KartFanatics, célja pedig a második hely megszerzése. A két csapat párharca az év második felében rajzolódott ki igazán, azonban a Csáki Zoltán, Nyuka Gábor, Topor Kálmán és Víg Attila alkotta formáció, a Prokart utolsó két futamon történt távolmaradását követően átvette a karmesteri pálcát és két győzelemmel gazdagodva, magabiztos előnnyel szerezték meg a bajnoki ezüstöt. A bajnoki második helyhez 2 pole pozíció, 1 leggyorsabb kör, 5 dobogó és 2 győzelem is társult, és a BRSZ-el együtt a KartFanatics csapata volt az, akik mind a 8 futamon részt vettek az idei szezonban. A Boldizs Bence, Reich Balázs, Szántó Tamás és az 1 futamra beugró Szabó Barna alkotta BRSZ csapata a nehéz indulás ellenére, az év második felében már hozta a tavalyi szezonban mutatott formáját és mondhatni könnyedén szerezte meg ismét a bajnoki harmadik helyet: 2 leggyorsabb kör, 3 második és 2 harmadik hellyel hagyták maguk mögött a 2012-es esztendőt.

A B&W Racing (Porcs-Makkay Ákos, Vincze András, a csapathoz az év második felében csatlakozó Nagy Koppány valamint az 1 futamra beugró Mihály Krisztián) az első 2-3 futamot követően mindenképp dobogó esélyesnek számított, azonban az azt követő versenyeken már nem tudtak lépést tartani az élmenőkkel és végül az utolsó futamon, a bajnoki 4. helyről lecsúszva, az ötödik helyen fejezték be a bajnokságot, pontegyenlőséggel a BTTH Racing mögött. A csapat idén 1 pole pozíciót és 1 harmadik helyet szerzett, és hasonlóan a BTTH Racinghez, hétszer indultak el idén. A BTTH csapatát a már jól ismert Hrenkó András és Lovassy Árpád mellett, 2 futamra Rátkai János is kiegészítette, Andrást helyettesítve, melyből mindkét versenyt a dobogón tudtak befejezni, amely kulcsfontosságúnak bizonyult a bajnoki negyedik hely megszerzése szempontjából, így 2 dobogós hellyel a nevük mellett egy nagyon szoros bajnoki hajrával zárhatták a 2012-es szezont. A most következő csapatok nem számítottak állandó résztvevőknek az Endurance bajnokság versenyein, de az idei év statisztikájába mindenképp beírták a nevüket. A Megapark Team csapata (Kocsi Zsolt és Kocsi Viktor) két futamon indult el az idei évben és már rögtön a bemutatkozó versenyükön dobogóra állhattak, mindemellett még egy pole pozíciót is elkönyveltek a 2012-es szezonban, végül pedig a bajnoki 7. helyet szerezték meg. A KLP csapata, a Prokart távolmaradását követően, 1 futamra állt össze a százhalombattai futamon, Kovács György, Lencsés Bálint és Propszt Roland részvételével, mely futamot a 2. helyen fejeztek be, a bajnokságban pedig a tabella 8. helyére kerülhettek ezzel. Szintén 1 dobogót és 1 indulást könyvelt el az idei évben a TéHá csapata, Herman Tibor, Rajnai Máté és Riba Krisztián részvételével, mellyel az összetett 9. helyet szerezték meg. Gaál Zsófia, Rozvadszky Csaba és Pribilinszky Zoltán alkotta formáció a Beauty and the Beast név alatt 1 leggyorsabb körrel, 4 indulással és 13 ponttal végül az összetett 6. helyen végzett. Szintén 1 leggyorsabb kört szerzett az idei évben az 1 futamon induló Tantrum csapata (Csáki Tímea, Racskó Adrián és Riba Krisztián), a bajnokságban pedig a 15. helyen végeztek.

OAGB_endu_dobogok

OAGB_endu_poleOAGB_endu_lk

 

 

 

 

A 2012-es, 8 futamból álló szezonban összesen 17 csapat mérettette meg magát az OAGB Endurance bajnokság versenyein, a végelszámolásba pedig a legjobb 7 futam eredménye számított bele. 2013 egyik nagy újítása mindenképpen az új géppark érkezése lesz, mely nem csak minőségi de mennyiségi előrelépést is jelent: egy futamon nem 8, hanem 11 csapat vehet majd részt. A 2013-as szezonra már több csapat is jelezte részvételi szándékát, így biztosak lehetünk benne, hogy az idei évben is remek összecsapásoknak lehetünk majd tanúi, a 3 órás csapatversenyek során. Aki esetleg kedvet kapott ahhoz, hogy többedmagával megmérettesse magát az Endurance bajnokság versenyein, az ne habozzon, és az első versenykiírást követően adja le jelentkezését az info@amatorgokart.hu címen.

 

Szerző: Vincze András