HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

HCK 3. futam – Hungaroring

Négy hetes szünetet követően újabb állomásához érkezett az Országos Amatőr Gokart Bajnokság és a Hobby Cart Kupa. A helyszín ezúttal egy szabadtéri pálya, méghozzá a Hungaroring. Kitűnő idő fogadta a versenyzőket, mindkét napon 31-32 fok körüli hőmérséklet volt, napsütéssel mellékelve. Az ebédről Rozvadszky Csabi gondoskodott, így senki nem maradt éhesen szombaton. Vágjunk is bele szombati napon történtekbe…

Hobby Cart Kupa 2012 / 3. forduló – Hungaroring

 

Light kategória

Balázs Gery továbbra is tartja megállíthatatlan formáját, hiszen ő nyerte a Light kategória időmérő edzését, Fühl Zoli és Vincze Balázs előtt. A rajtot követően Gergő, Fühl Zolival a nyakában ellépett a többiektől, majd néhány kört követően Vincze Balázs is csatlakozott hozzájuk. A negyedik helyen haladó Tavali Dávid mögött torlódott a mezőny, de védekezése elég hatékony volt. A mezőny később több részre szakadt, de az élen haladó Gery nem nyugodhatott egy percre sem. Zoli szorosan követte őt, gyakran támadási közelségben. A harmadik helyen Vincze Balázs légüres térben körözhetett. Tavali Dávid mögött Virágh Peti és Balogh Zoltán próbálták előrébb ügyeskedni magukat. A következő bolyt Zsigri Marci vezette. A kockás zászlót végül Balázs Gergő láthatta meg elsőként, mivel remekül védekezett Fühl Zolival szemben, aki így a második helyet könyvelhette el. Ezzel az eredménnyel a bajnokságban mindketten nagyon jól állnak. A harmadik helyen Vincze Balázs érkezett, majd Tavali Dávid futott be negyedikként. Az ötödik Virágh Péter lett, hatodik Halász Péter, majd őket követte Zsigri Marci a hetedik helyen. A nyolcadik Naményi Gergely lett, Jerkó Patrik (9) előtt. A tízedik helyre Balogh Zoltán csúszott vissza, nem túl szerencsés versenyt követően. A leggyorsabb kört Fühl Zoltán futotta.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Balázs Gergő

„Kicsit tartottam ettől a pályától, hiszen tavaly itt értem el a legrosszabb helyezésemet. Három szabadedzést mentem és az időmérős gokartokat nem sikerült kipróbálnom. Az időmérő nagyon szorosan alakult, de sikerült megszereznem az első rajtkockát. A versenyre elég gyenge gépet húztam, de sikerült megvédenem az első helyezésemet.”

2. helyezett – Fühl Zoltán

3. helyezett – Vincze Balázs

 

Lány kategória

Garamvölgyi Niki nyerte meg a lányok időmérő edzését, a visszatérő bajnok, Hagyáné Kriszti előtt. A második sorból Fazekas Kitti és Gaál Zsófia vágott neki a huszonnyolc körös futamnak. Niki szépen rugaszkodott el a rajtnál, ezért az első körben le tudta rázni Krisztit magáról. Őt Fazekas Kitti támadta a második helyért. A verseny egyharmadánál a negyedik helyen haladó Gaál Zsófia támadást kezdeményezett Kitti ellen, majd meg is előzte őt. Ezt követően Kitti beleállt a gumifalba, de szerencsére tudta folytatni a versenyt, de csak az utolsó helyen. Néhány körrel később a mezőny második felében történtek csattanások, ezért Kitti vissza tudott zárkózni. A versenyt Garamvölgyi Niki nyerte, Hagyáné Kriszti előtt. A harmadik helyet Gaál Zsófia szerezte meg. A negyedik helyre Fazekas Kitti zárkózott vissza. Az ötödik helyen György Anett végzett, három pozíciót javítva a rajthoz képest. A hatodik Ungi Anette lett, hetedik Sotus Ágnes, majd a nyolcadik helyen Fehér Viktória érkezett. A leggyorsabb kört fél másodperces fölénnyel Garamvölgyi Niki futotta.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Garamvölgyi Niki

2. helyezett – Hagyáné Kriszti

„Jó pár hónap kihagyás után és jó sok plusz kilóval úgy döntöttem kéne egy jót kartozni a barátaimmal. Jó volt újra szabadedzeni, időmérőzni. Az időmérőm nagyon jól sikerült a második pozíciót szereztem meg Niki után. Izgatottan vártam a versenyt, hiszen Kitti mögöttem indult és féltem a súlyom miatt ott hagy. De elég jól rajtoltunk Nikivel próbáltam minél több előnyt szerezni a többiekkel szemben. A verseny közben többször is sárga zászló volt nem tudtam mi zajlik a pályán nem tudtam követni. Majd mikor jött egy kanyar hátranéztem és láttam Zsófi jön a nyakamra. Rá kellett kapcsolnom, hogy tudjam pozíciómat tartani, de hál istennek a lekörözések ellenére is sikerült. Jó volt kartozni: egy izgalmas és egy esemény dús verseny volt. Gratulálok a többi dobogósnak is.”

3. helyezett – Gaál Zsófia

“Az időjárást leszámítva nagyon szeretem a hungaroringi pályát. Az időmérőn a 4. helyre sikerült kvalifikálnom magam, innen a hármas géppel indulhattam, amit már a szabadedzésen nagyon megszerettem. Kitti megelőzése sajnos nem sikerült problémamentesre, így ezután a lemaradásomat próbáltam behozni a második helyen autózó Krisztihez képest. Ez már majdnem sikerült is, mikor a versenyt leintették. Így harmadikként értem célba. A győzteseknek gratulálok! ”

 

I-es kategória

Az egyes kategória időmérő edzésén Fühl Zoli felül tudott kerekedni Balázs Gergőn, aki ezúttal a második helyről várhatta a rajtot. A második sorból Miklósi Tibor és Csóka Ferenc indultak. Fühl Zoli meglépett a többiektől az első körben, de nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy Balázs Gergő és Miklósi Tibor felzárkózzanak rá. A negyedik helyen Csóka Ferenc védekezett Véghelyi Ádám ellen. Pár körrel később Fühl Zoli az élen haladva elvétette az első kanyart, így Gery be tudott menni mellé a külső íven. Lesipuskásként Miklósi Tibi is megérkezett, ő pedig a belső ívet választotta. Mindketten elmentek Zoli mellett, sőt Tibi majdnem be tudott bújni Gergő mellé, de Gergő hárította a támadást a sikánban. Ugyanitt történt, ráadásul ugyanebben a körben, csak néhány másodperccel később Véghelyi Ádám előzése is, amellyel Csóka Ferit utasította maga mögé, és jött fel ezzel a negyedik helyre. Miklósi Tibi az utolsó körökig harcban volt a győzelemért, ám Balázs Gery örülhetett a kockás zászlónak elsőként. Ezzel bezsebelt egy újabb győzelmet és jókora előnyt épített ki magának a bajnokságban. A második tehát Miklósi Tibi lett, aki remekül szerepelt ezen a hétvégén. A dobogó harmadik fokára a pole-ból rajtoló Fühl Zoltán állhatott fel. A további sorrend a negyedik helytől: Véghelyi Ádám (4), Csóka Ferenc (5), Naményi Gergely (6), Vincze Balázs (7), Gaál Zsófia (8), Raffay Kristóf (9), Halustyik Ferenc junior (10). A „B” döntőt Zsigri Marci (11) nyerte, Halustyik Ferenc (12) előtt. A leggyorsabb kör Miklósi Tibor neve mellé íródott.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Balázs Gergő

„Az időmérő itt is izgalmasan alakult 4 századdal maradtam el a pole-pozíciótól ezzel a második helyről rajtoltam. A 10-es gokarttal mentem, ami az egyenesekben nagyon jól ment, de a kanyarokban nehéz volt irányítani. A negyedik kör végén bementem Zoli mellé és átvettem a vezetést, de akkor Tibi majdnem megelőzött mind a kettőnket. A balos kanyarba azonban én jöttem ki jobban így megvolt az első helyezés. Ezt a verseny végéig meg tudtam tartani, ami sikerült így megszereztem a harmadik futamgyőzelmemet.”

2. helyezett – Miklósi Tibor

„A rajtot követően a harmadik helyet megtartva, a dobogós helyért nagyon nagy csata volt, és még a futam első pár körében a célegyenest követő jobbos kanyarkombinációban belső íven sikerült megelőznöm a másodikat, és így tovább harcolhattam az első helyért.

A futam hátralévő nagy csata folyt az arany éremért, de sajnos egy nagyon szoros és tisztességes versenyben nem sikerült az első helyet megszerezni, így be kellett érnem a dobogó második fokával, amivel összességében elégedett voltam.”

3. helyezett – Fühl Zoltán

 

II-es kategória

A 75 kg-osak időmérőjén Miklósi Tibor bizonyult a legjobbnak, Halustyik Ferenc junior előtt. A második sorból Molnár Tibor és Balogh Hungit István, majd a harmadikból Porcs-Makkay Ákos és Klenovszki András rajtoltak. Az első, sikertelen rajtot követően új rajtot teljesített a mezőny, amely már zökkenőmentesre sikerült. Rögtön a verseny elején Porcs-Makkay Ákos tudott javítani egy pozíciót. Néhány körrel később komoly csetepaté alakult ki az egyes kanyarban, amelynek legnagyobb vesztese Halustyik Ferenc junior lett, a második helyről. Miklósi Tibi ekkor lélegzetvételnyi előnyhöz jutott az élen, Molnár Tibor előtt. Az esetet követően Porcs-Makkay Ákos visszaadta a pozíciót a sértettnek, majd később újra felzárkózott a mezőny első felébe. A versenyt Miklósi Tibi megnyerte, majd kis szünet után Molnár Tibi érkezett mögötte a második helyen. Őt szorosan követte Balogh Hungit István a harmadik helyen. A negyedik Klenovszki András lett. A további sorrend: Porcs-Makkay Ákos (5), Molnár György (6), Halustyik Ferenc junior (7), Vincze András (8), Ittzés Zsigmond (9) és Katona Kristóf Győző (10). A „B” döntőt Csizmadia Tamás (11) nyerte, aki hét helyet javított a rajthoz képest. Mögötte a következő sorrendben futottak be a versenyzők: Nagy Levente (12), Bubnó Lőrinc (13), Fehér Tamás (14), Riba Gábor (15), Sándor Balázs (16), Auer Márton (17), Lajos József (18). A leggyorsabb kört közülük Riba Gábor futotta. Az „A” döntő legjobb körét pedig Porcs-Makkay Ákos.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Miklósi Tibor

„A rajtot az első sor, első rajtkockájából vártam. Az rajtot követően jól jöttem el, de a mezőny hátsó részében történő ütközés miatt a mezőnyt visszaintették és új rajt következett.

A rajtot ezúttal is jól kaptam el, pozíciómat megtartva elsőként fordultam el az első kanyarba, majd ezt követően a gokartomnak is köszönhetően sikerült egy nagyon jó ritmust felvennem, és folyamatosan egyre nagyobb előnyre tettem szert.”

2. helyezett – Molnár Tibor

3. helyezett – Balogh Hungit István

„A IV. kategóriához hasonlóan itt is a 4. helyről kezdtem a futamot, de Ákos a második kanyar után az 5. helyre terelt – szerencsémre – mert így az előttem lévő tömegbalesetből így kimaradtam és a 3. helyre beelőztem magam. Utána már csak annyi volt a dolgom, hogy megtartsam a helyem, az első két srácot utolérni lehetetlen volt.”

 

III-as kategória

Molnár György vághatott neki a versenynek az első helyről, miután Rátkai János két leggyorsabb körét elvették. Jani ezzel a harmadik rajtpozícióba esett vissza, Kocsi Viktor és Ittzés Zsigmond közé. Az első rajt itt sem volt sikeres, de másodjára már minden rendben ment. Gyuri jól jött el a rajtnál, majd lassan el is szakadt Viktortól, akit Rátkai Jani támadott az első körben elég hevesen. A mezőny második felében nagy volt a kavarodás az első sikánhoz érkezve. Kocsi Viktor kiválóan védekezett Janival szemben, ennek következtében torlódott az egész mezőny mögöttük. Rendkívül jó csatákat és előzéseket láthattunk a következő körökben. Ittzés Zsiga feljött a harmadik helyre Molnár Tibor mögé, megelőzve Rátkai Janit. Ekkor Kocsi Zsolt még a hatodik helyen autózott, nem is sejtve, hogy mit rejteget számára még ez a futam. Egy újabb kavarodást követően feljött a harmadik helyre. Nem sokáig volt zavartalan ez a helyzet, mert mögötte érkezett Porcs-Makkay Ákos, sikerre éhesen. Néhány körrel a futam vége előtt egy előzést kísérelt meg Zsolt ellen, azonban ez nem sikerült neki, így a gumifalban végezte. Fő riválisa, Molnár Gyuri eközben haladt a győzelem felé, amit végül meg is szerzett, idén második alkalommal a kategóriában. A második helyen a kiváló, masszív teljesítményt produkáló Kocsi Viktor végzett, testvére, Kocsi Zsolt (3) előtt. A negyedik helyre a tízedik helyről rajtoló Vincze András érkezett meg. Az ötödik Balogh Hungit István lett, a hatodik pedig Nagy Koppány. A további befutók sorrendje: Rátkai János (7), Ittzés Zsigmond (8), Porcs-Makkay Ákos (9), Klenovszki András (10). Az egyedüli „B” döntős, Tavali Ferenc az egyes kategória „B” döntőseivel körözhetett. A leggyorsabb kör Porcs-Makkay Ákos nevéhez fűződik.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Molnár György

„A versenyt megelőző hetekben megpróbáltam leadni a súlyomból, ami sikerült, de még mindig nincs meg a kívánt eredmény. A csömöri hétvégére bízom benne, hogy plusz súly nélkül teljesíthetem a 75-kg-os versenyt is. De nem szaladok így előre… Jól indultak az edzések a délelőtt folyamán, már akkor észleltem, hogy versenyképes lehetek ezen a pályán. A korábbi időszakban nem értem el kiemelkedő eredményt a Hungaroringen, ezért már ideje volt valamit mutatni. Rátkai Jani büntetése után enyém lett az első rajthely. A nyolcas géppel mentem, ami egész délelőtt gyengén muzsikált, így zsákbamacska volt a gép. Persze szerelőink igyekeztek kihozni a legjobbat a helyzetből. Ez úton is köszönöm nekik, hogy fáradoztak a gépek összehangolásával. A versenyre egy nagyon masszív nyolcast kaptam, amivel élmény volt a pole-ból rajtolva körről-körre kiépíteni az előnyömet. Az első körtől kezdve autózhattam a saját tempómat, majd az utolsó néhány körben spórolósan begurultam a célba, megnyerve ezzel a versenyt. Az összetettben sikerült összegyűjtenem közel húsz pontos előnyt, ami némileg megnyugtat az elkövetkezendő futamok előtt, amelyeken általában nem teljesítek túl jól. Persze elsődleges célom megtörni a sikertelen sorozatot. Köszönöm a szervezőknek a kiváló lebonyolítást! Végül, de nem utolsó sorban pedig szeretnék gratulálni Balázs Gerynek, aki remek évadot teljesít, Miklósi Tibinek, aki kiváló formát mutatott a hétvégén, és Balogh Hungit Istvánnak, aki a tavalyi hihetetlen győzelme után két dobogós hellyel búcsúzik a ringről.”

2. helyezett – Kocsi Viktor

3. helyezett – Kocsi Zsolt

 

IV-es kategória

A Kocsi testvérek eddigi sikereit megtörve Rozvadszky Csaba megszerezte a legnehezebbek rajtelsőségét, Balla Gábor és Kocsi Viktor előtt. Már-már megszokottnak tűnhet az új rajt fogalma a Hungaroringen, mivel a négyes kategóriában is szükség volt rá. Az első köröken nagyon szoros csatát vívtak a versenyzők egymással, hiszen szinte teljesen egyben maradt a mezőny. Ahogy teltek a körök, Rozvadszky Csabi és Balla Gábor megléptek a többiektől. A harmadik helyen Kocsi Viktor jó néhány körön át zavartalanul autózhatott. Mögötte nagy volt a keveredés, ideiglenesen testvére követte, de Balogh Hungit István verekedte magát túl rajta néhány körrel később. Újra összerázódott az első hármas, majd Hungit is csatlakozott hozzájuk. Egészen az utolsó körig szorosan kergették egymást, amikor is Balogh Hungit István beszúrt Kocsi Viktor mellé az első kanyar után. A harmadik hely sorsa ekkor dőlt el. A futamot a kör végén leintették, elsőként Rozvadszky Csabi szelte át a célvonalat, idei első győzelmét megszerezve. A dobogó második fokára Balla Gábor állhatott fel, a harmadik hely pedig Balogh Hungit Istváné lett. A negyedik Kocsi Viktor lett, az ötödik György Gábor, a hatodik Kocsi Zsolt, hetedik Ittzés Zsigmond. Őt Szatory Józsi (8) követte, aki a futam során csatázott György Gáborral és Ittzés Zsigával is. Mögötte Kádas Zsolt (9) és Stenger Zsolt (10) érkeztek. A versenyben futott leggyorsabb kört Balogh Hungit István teljesítette.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Rozvadszky Csaba

„Fantasztikus nyári napra ébredtünk. Már reggel érezhető volt, hogy napsütésben, és izgalomban nem lesz hiány.

A “Ring-i” pálya mindig is a szívem csücske volt. Egyszerűen imádom.

Lefutottuk a szabadedzéseket. Puszta szerencse volt, hogy az első két edzést a 10-es géppel futottam, ami a későbbiekben szerepet kapott az időmérőnkre. Nagyon jó kis gép volt, ez látszott is a versenyek során. Negyedikként futottam neki a kvalifikációnak. Ami talán a legideálisabb volt a gumik szempontjából. Vagy lehet, hogy én voltam ilyen jó?? Mindenesetre sikerült megfutnom az addigi legjobbat. Majd ezután, nem kis izgalmat hozott Balla Gabi, aki másfél tizedre megközelített. Egyre jobb ez a srác. De hál’ istennek megmaradt a pole. Jött számomra egy röpke szünet. A kolbászok gyönyörűen pirultak, meg mi is.

Következett a gépek sorsolása. Elsőként húztam. Sikeresen az 1-es gépet szereztem meg magamnak. Ezzel még nem mentem aznap egy métert sem. De még pozitívan sem nyilatkozott senki sem. Egy kicsit gyanús volt, hogy nem kis örömujjongás volt a versenyzőtársaim körében, amikor benyögtem, hogy: 1-es. Na ennek fényében izgatottan vártam a 2-es kategória futamát, ahol Molnár Tibi ment a géppel. Láttam, hogy nem egy űrhajó, viszont ellestem tőle egy-két trükköt, amit később a versenyen sikerült alkalmaznom. Nem szégyen a jobbtól tanulni alapon.

Jött a versenyünk. Az első rajt szuper volt, kb a 4. kanyarig. Majd új rajt következett. Itt már sokkal jobban rajtam maradt a mezőny. Majd pár kör elteltével mi “első 3” picit leszakadtunk a többiektől. És jött a folyamatos védekezés. Itt is szeretném megköszönni Balla Gabinak a sportszerű üldözést. Egyetlen pillanatra sem ért hozzám, pedig nem kicsit gyorsabb volt nálam. A verseny felén túl már úgy gondoltam, hogy csak az életem árán adom át az első helyet bárkinek is. Még jó volt, hogy Gabit is piszkálgatták hátulról, így nem tudott 100%-osan rám koncentrálni. Majd egyszer csak hihetetlen élmény volt meglátni Karesz kezében az 5 kört jelző táblát. Onnantól számoltam visszafelé a métereket. Végül sikerült a rajt-cél győzelem, megismételve a tavalyi futamomat. Száz szónak is egy a vége. Fantasztikus verseny volt, mint mindig. Minden versenytársamnak gratulálok! Nekünk is és “Kocsiéknak” is csak így tovább!”

2. helyezett – Balla Gábor

3. helyezett – Balogh Hungit István

„A futamot a 4. helyről kezdtem a 10-es gokarttal, aminek őrületes végsebessége volt, de ennek ellenére nem tudtam előzni, mivel az előttem haladó Kocsi Viktor nagyon jól zárta az íveket, egészen az utolsó körig. Valószínűleg az idegeire mentem és a cél utáni második kanyarban hagyott egy gokartnyi helyet a belső íven, így a következő kanyart már én tudtam hamarabb bevenni. Kemény menet volt!”

 

A következő versenyt három hetes szünetet követően Csömörön, a Kart Farmon rendezik, amelynek a nem túl bonyolult, ám mégis trükkös vonalvezetése még a legjobbaknak is fejtörést tud okozni.

 

Szerző: Molnár György