HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

HCK 1. futam – Eurocenter

A 2012-es versenynaptár első állomásához érkezett a felfrissült Hobby Cart Kupa mezőnye. A helyszín a tavalyi évhez hasonlóan az Eurocenter volt. A pálya lehetővé tette az izgalmas versenyzést, ezt a futamok is bizonyítják, ám a pálya időmérő rendszerére korántsem lehet pozitív jelzőket használni. Ezt még ragozhatnám, de térjünk ki inkább a szezonnyitó versenyek történéseire…

Hobby Cart Kupa 2012 / 1. forduló – Eurocenter

 

Light kategória

Balázs Gergő szerezte meg a pole-pozíciót a Light kategória idei első versenyén, több mint két tizedes fölénnyel. Érdekesség, hogy az egyes kategória időmérőjén ezredre ugyanennyivel volt gyorsabb a második rajtkockát megszerző versenyzőnél. Hogy tetézzem mindezt, a versenyben futott leggyorsabb körök tekintetében Gergő szintén ezzel a különbséggel győzött. Az időmérőhöz visszatérve, Gergő mögül Fühl Zoltán és Virágh Péter indulhattak. Az első, sikertelen rajtot követően újrarajtolt a mezőny, majd Gergő már az első körökben elszakadt a mezőny többi részétől. Fühl Zoli nyakán ott loholt Virágh Peti, de Zoli szépen védekezett ellene egész sokáig. A verseny közepe felé haladva Virágh Peti megelőzte őt, ám Balázs Gergő messze járt már. A futam további részében is védekeznie kellett Fühl Zolinak, de ezt már hatékonyabban tette, ennek köszönhetően dobogós pozícióban ért célba. A mezőny a dobogótól lefelé szinte teljesen egyben maradt, ezért jó csatákat láthattunk a különböző pozíciókért. A versenyen Balázs Gergő győzedelmeskedett, Virágh Péter lett a második, Fühl Zoltán pedig a harmadik. További sorrend: Vincze Balázs (4), Halász Péter (5), Balogh Zoltán (6), Walter Gergő (7), Naményi Gergely (8), Vincze Ádám (9), Zsigri Márton (10), Jerkó Patrik (11), Piros Ádám (12), Horváth Norbert (13).

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Balázs Gergő

„Három szabadedzést mentem és nagyon jó időket tudtam menni, így az időmérőt magabiztosan vártam. Az időmérőn a második körben megfutottam a pole-pozíciós időmet, amit akkor még úgy éreztem, hogy szűken lesz csak elég, mert a kettes gokarttal többen futottak hasonló időket a szabadedzéseken. A rajtom nagyon jól sikerült, és az első kör után nem kellett védekeznem, így kihasználhattam a pályát és nagyon jól éreztem magam a versenyen.”

2. helyezett – Virágh Péter

3. helyezett – Fühl Zoltán

 

Lány kategória

A lányok időmérőjén Kele Evelin bizonyult a leggyorsabbnak, mellőle Gaál Zsófia rajtolhatott. A második sort Fazekas Kitti és Ungi Anette bérelték ki. A verseny első körében, a visszafordítóban, Kitti hibáját kihasználva Ungi Anette feljött a harmadik helyre. A verseny során izgalmas párharcok alakultak ki a lányok között, mint például az élen Kele Evelin és Gaál Zsófia között. Evelin a verseny második felében jutott csak lélegzetvételnyi előnyhöz. Közöttük a sorrend végül nem változott, Evelin megnyerte a versenyt, Gaál Zsófia lett a második, Ungi Anette előtt, aki a harmadik helyen ért célba. A negyedik helyet Fazekas Kitti szerezte meg, az ötödik pedig Sotus Ágnes lett, aki két helyet is javított a rajthoz képest. A hatodik helyen György Anett, a hetediken Kész Tímea, a nyolcadikon pedig Fehér Viktória ért célba. A leggyorsabb kört Gaál Zsófia futotta.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Kele Evelin

„Már vártam ezt a versenyt, hiszen az Eurocenter a kedvenc pályáim egyike. Az időmérőn pole-pozíciót tudtam szerezni, aminek nagyon örültem. Az első helyet megtartani azonban nem volt egyszerű. Zsófi szinte végig a nyomomban volt, nagyon jó tempót diktált, ezért egy percre sem lankadhatott a figyelmem. A futam végén kezdett nőni köztünk a távolság és nagy örömömre én értem elsőként célba. Úgy gondolom élvezetes verseny volt és mindezt megkoronázta, hogy megszerezhettem első győzelmemet. Köszönet a CRG-s fiúknak, akik nagyon sokat segítettek a felkészülésben és szurkoltak nekem a versenyen is. Mindenkinek gratulálok!”

2. helyezett – Gaál Zsófia

3. helyezett – Ungi Anette

 

I-es kategória

A Light kategóriában is remekelő Balázs Gergő szerezte meg az egyes kategória rajtelsőségét. A második helyről Véghelyi Ádám, a harmadikról pedig Raffay Kristóf rajtolhatott. Gery már a rajtot követően rettentően gyors volt, így egy kör után már két másodperces előnyre tett szert üldözőivel szemben. Mivel Véghelyi Ádám nem teljesítette a futamot, mindenki egy hellyel előrébb ugrott. Raffay Kristóf így a második helyért küzdhetett meg a komplett mezőnnyel. Védekezése azonban remek volt, így ez sikerült is neki, ezzel eddigi legjobb eredményét érte el. Gery elszakadását követően a többiek egy vonatban autóztak Kristóf mögött, egészen a leintésig. Történtek helycserék, izgalmas csaták. Közel egy körös előnnyel Balázs Gery diadalmaskodott, ezzel kettősgyőzelmet szerezve az idénynyitón. A második helyet Raffay Kristóf kaparintotta meg Fühl Zoltán (3) előtt áthaladva a célvonalon. A befutók sorrendje őket követően a következő: Naményi Gergely (4), Virágh Péter (5), Vincze Balázs (6), Nagy Levente (7), Miklósi Tibor (8), Halustyik Ferenc junior (9), Gaál Zsófia (10), Vincze Ádám (11), Csóka Ferenc (12). A versenyben futott leggyorsabb kör közel hét tizedes fölénnyel Balázs Gergő nevéhez fűződik.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Balázs Gergő

„Az időmérőn a hatos gokarttal mentünk, amivel a szabadeséseken nem mentem, ezért nem sikerült túl jó féktávokat venni, de az ötödik körre megszoktam így megszereztem az első rajtkockát. A versenyre az ötös gépet húztam, amivel egész jó időket mentek a szabadedzéseken, ezért nagyon örültem neki. A verseny hasonlóképpen alakult, mint a Light kategória. Ennél jobban nem is sikerülhetett volna az évadnyitó futam.”

2. helyezett – Raffay Kristóf

„Végre elérkezett az első verseny, amit már nagyon vártam. Az első verseny az Eurocenterben volt, ami az egyik kedvenc pályám. Mivel futam előtt nem voltam még itt az átalakított pályán, ezért 5 szabadedzést futottam. Ezeken sikerült begyakorolni a pályát és elég jó időket futni. Aztán jött az időmérő. A 6-os gokarttal mentünk, amit kíváncsian vártam mivel előtte még nem mentem azzal a géppel. Sikerült a 3. helyet megszereznem (mint kiderül később 2. hely volt mivel Ádám feladta a futamot). Tehát jó helyről várhattam a futamot. A húzásnál sikerült a legrosszabb gépet választanom. Ez a futamon meg is látszott. Miután elrajtoltunk szinte semmi esélyem se volt Balázst támadni mivel a gokart nem volt épp a legjobb. Ezt követően egy nagyon hosszú védekezés kezdődött a futam végig. Végül is senki nem tudott megelőzni, aminek nagyon örültem, mivel sikerült megtartanom a 2. helyet és eddigi gokartos pályafutásom legjobb eredményét elérni. Gratulálok minden résztvevőnek!”

3. helyezett – Fühl Zoltán

 

II-es kategória

Bubnó Márk szerezte meg a 75 kg-osak pole-pozícióját, három ezreddel Molnár Gyuri előtt. A harmadik helyről Klenovszki András indulhatott. A verseny rajtját követően nagyon egyben maradt a mezőny, az első visszafordítóban volt is csihi-puhi, de persze csak a szabályok keretein belül. Később néhány kör után Bubnó Márk és Molnár Gyuri megléptek a többiektől és privát csatát vívtak a győzelemért. Eközben Klenovszki Andrisba kapaszkodott mindenki. Andrisnak nem kevés dolga volt a futamon, folyamatosan védekeznie kellett. A középmezőny legszorgosabb versenyzői Molnár Tibor és Bubnó Lőrinc voltak, hiszen két-két helyet is javítottak a rajthoz képest. A verseny felét elhagyva változatlan volt a helyzet a mezőny elosztását illetően, azonban Gyuri sikeres támadását és Márk apró hibáját követően helycsere történt. Gyuri ezt követően el tudott szakadni, majd megnyerte a versenyt a sokáig hősiesen védekező Bubnó Márk előtt. A harmadik helyet komoly erőfeszítések árán Klenovszki András szerezte meg, Katona Kristóf Győző (4) előtt. Az ötödik Molnár Tibor lett, hatodik Dévényi Zoltán, hetedik Porcs-Makkay Ákos. Őket követték: Bubnó Lőrinc (8), Maxwell Andrew (9), Nagy Levente (10). A „B” döntőt Vincze András (11) nyerte. A további sorrend: Lajos József (12), Biriszló László (13), Auer Márton (14), Riba Gábor (15), Lendvai Kamill (16), Csizmadia Tamás (17). A verseny legjobb körét Vincze András futotta.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Molnár György

„Remek szezonkezdetre vágytam a téli szünetben, amire az Eurocenterben végre lehetőséget is kaptam. Az időmérőn a tavalyihoz hasonlóan megfutottam a második időt. Sokáig azt hittem, hogy enyém lesz a pole, de az utolsó pillanatokban Márk a lovak közé csapott, és megvert 3 komoly ezreddel. Emiatt nem kicsit lettem frusztrált. A versenyen nagyon jót meccseltünk egymással, majd elkövetett egy apró hibát, amit nem tudtam kihasználni. Ekkor elkezdtem még jobban figyelni, hátha megint előfordul ilyesmi, és igen, megtörtént megint. Talán ez a két hibája volt egész futam alatt, de szerencsére ki tudtam használni a helyzetet és meg tudtam előzni. Fantasztikus érzés volt áthaladni a célvonalon elsőként, azok után, hogy megnyertem a hármas kategória versenyét is. Ennél szebb szezonkezdetet nem is kívánhattam volna. Viszont nagyon jól tudom, hogy Hungarokartnál jó eséllyel vágnak vissza majd a srácok! Gratulálok mindenkinek, aki célba ért a versenyen!”

2. helyezett – Bubnó Márk

“Vidám hangulatban, és két bélműködés-megindító kávéval feltöltve kezdtünk neki a (hajnali) 30 perces edzőfutamnak, ami, meg kell, hogy mondjam, nagyon jó kis hasznos dolog. Sikerült egy-két elfogadható kört menni, ami persze mérföldekkel elmaradt a helyi bérgokartokkal futott legjobb időktől, de kellőképp magabiztosnak éreztem magamat ahhoz, hogy ne nevezzek több szabadedzésre és el tudjak menni próbálni időközben. Az időmérő elején képtelen voltam jó köröket futni, hiába mondogattam magamnak, hogy “nyugi, most nincs idő kapkodni”, csak elkapkodtam, és amikor tudtam, hogy már csak egy kör van hátra, eléggé elkeseredtem, és egy minden mindegy lendülettel futottam, egy egészen elfogadhatót. Mivel nem néztem az előttem futók idejét, ezért csak akkor szembesültem azzal, hogy az addigi leggyorsabb kör az enyém, amikor az öcsém odajött gratulálni. Molnár Gyuri hitetlenkedő fejére most is jól emlékszem, főleg mivel 3 ezred volt kettőnk között a különbség (ez a pályán 4.5 cm-nek felel meg). Ezután sok minden történt, volt baleset, kórházba szállítás (másik kategóriában), végre mi is rajthoz álltunk. Elég sima versenyem volt, Gyuri végig a sarkamban, és a huszon x-edik körben a 2-es visszafordítóban történt hibámnak köszönhetően meg is előzött, így másodiknak értem célba, amivel kellőképpen elégedett lehetek.”

3. helyezett – Klenovszki András

 

III-as kategória

Molnár György nyerte a hármas kategória időmérő edzését Porcs-Makkay Ákos előtt. A második sorból Klenovszki András és Kocsi Viktor indultak. Gyuri és Ákos néhány kört követően elhúztak a többiektől. Ákos megpróbált nem leszakadni Gyuriról, sikeresen. Mögöttük Andris tartotta harmadik helyét, de ez nem sikerült neki túl sokáig, többen is elmentek mellette. Kocsi Viktor, Vincze András és Bernula István. István nem érte be ennyivel, egyenesen a harmadik helyig küzdötte fel magát a versenyen. A futam során a mezőny több részre szakadt, majd párharcok alakultak ki néhány versenyzőpáros között. A kockás zászlót elsőként Molnár Gyuri látta meg, minimális lemaradással mögötte érkezett Porcs-Makkay Ákos. A harmadik helyet a remekül versenyző Bernula István szerezte meg. A befutók további sorrendje: Vincze András (4), Kocsi Viktor (5), Klenovszki András (6), Kocsi Zsolt (7), Miklósi Tibor (8), Jókay Attila (9), Farkas Csaba (10) és Bíró Botond (11). A hármas kategória versenyében Bernula István futotta meg a leggyorsabb kört, az egyes géppel.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Molnár György

„Izgalmas futamnak ígérkezett a hármas kategória, mert megszereztem a pole-t. Mögülem Ákos indult, rendkívül nagy lelkesedéssel. Tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, de tavaly Dergez Berci már megtanított kezelni a hasonló szituációkat. A verseny teljes egészében nyomás alatt voltam, de az irányítást nem adtam át másnak, ezért magabiztosan, de korántsem verejték nélkül szelhettem át elsőként a célvonalat. Gratulálok mindenkinek, főként Ákosnak, aki kiváló versenyt produkált mindkettőnknek! Ez úton szeretnék gratulálni minden győztesnek, aki aznap nyert, valamint Dergez Bercinek, aki vasárnap általam elvárt eredményeket produkált J .”

2. helyezett – Porcs-Makkay Ákos

“Nagyon vártam már a szezon kezdetét, főleg mert ez a pálya a kedvenceim közé tartozik. Bár az eddigi legjobb időmérőmet futottam, de sajnos egy picivel lemaradtam a pole-ról. A rajt jól sikerült, Gyurival hamar elszakadtunk a mezőnytől, de a verseny nagy részében megmaradt közöttünk az első körben kialakult távolság. A vége felé láttam, hogy fáradni kezd, s azonnal fel is tudtam zárkózni. Azonban igazi előzési helyzetbe már nem sikerült kerülnöm a leintésig. Gratulálok Gyurinak, szép győzelmet aratott és persze mindenkinek, aki indult a futamon!”

3. helyezett – Bernula István

 

IV-es kategória

A legnehezebbek időmérő edzésén a Kocsi-testvérek taroltak, Viktor-Zsolt sorrendben megszerezték az első sort. A második sorból Szatory Józsi és Rozvadszky Csabi indultak. A rajtot követően kellett kis idő, de Viktor el tudott húzni, majd Zsolt is ugyanezt tette. Szatory Józsi némi tempót vesztett amiatt, hogy védekeznie kellett Rozvadszky Csabi ellen. Ebbe a csatába csatlakozott Dévényi Zoli is. A futam előrehaladtával a mezőny több részre szakadt, egyes versenyzők között pedig kényelmes távolság alakult ki, mint például Viktor és Zsolt között. Kocsi Viktor magabiztosan nyerte meg a 95 kg-osak versenyét, Kocsi Zsolt (2) előtt. A dobogó harmadik fokára Szatory Józsi állhatott fel. A negyedik Rozvadszky Csabi lett Dévényi Zoltán (5) előtt. Az őket követők sorrendje: György Gábor (6), Kádas Zsolt (7), Nagy Attila (8), Balla Gábor (9), Riskó András (10). A „B” döntőt Vida János (11) nyerte, László Attila (12) előtt, aki az időmérőn való minimum súly elérése híján került a „B” döntőbe. A tizenharmadik helyen Mihályi Dezső végzett. A versenyben futott leggyorsabb kör a győztes, Kocsi Viktor érdeme.

Dobogósok, nyilatkozatok:

1. helyezett – Kocsi Viktor

„A szabadedzéseken nem mentem jó időket, nem tudtam megbarátkozni a pályával. Az utolsó edzéseken sikerült megtanulni az íveket. A 4-es kategóriában a vége felé mentem az időmérőn, ami szerintem előny volt a gumi melegedése miatt. Az időmérő gépet nagyon éreztem sikerült is megfutni az első rajthelyet érő időt a negyedik körben, egy tizeddel megverve Zsoltit. Lehet tudtam volna jobb időt menni, de sajnos az utolsó körben feltartottak. A versenyre az 1-es gépet húztam, ami az egyik legjobb volt, Zsolti az 5-öst húzta, ami ugyanúgy jó gép volt. Nagy csatára számítottam a versenyen, de nem így lett, a verseny elején sikerült eltávolodnom, így nem lett egy izgalmas verseny, csak a lekörözéseknél volt egy kis izgalom, mert nem kék zászlóztak. Végül sikerült az első helyen beérni a célba. Ahhoz képest, hogy csak kipróbáltam a 4-es kategóriát, nagyon jól sikerült a verseny.”

2. helyezett – Kocsi Zsolt

3. helyezett – Szatory József

 

A második futamot március utolsó hétvégéjén, a Hungarokartban rendezik majd, külső-belső pályaviszonyok között. Ez jelentősen megnehezíti majd a versenyzők dolgát, ezért biztosan izgalmas versenyeket láthatunk majd.

 

Szerző: Molnár György