HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2011/12. futam – Hungarokart Center

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság idei utolsó, három kategóriában sorsdöntő futamait a Hungarokart Centerben rendezték. Az előző versenyen a hármas kategória bajnoki címe elkelt, ám a többi csoportban az utolsó megmérettetésre maradt döntés. A versenyek még a vártnál is izgalmasabbak voltak. Lássuk, hogy mik történtek a vasárnapi évadzáró futamokon.

Országos Amatőr Gokart Bajnokság 12. forduló – Hungarokart Center

I-es kategória

A bajnokság harmadik helyezettje, Szetei Gergely nyerte a legkönnyebbek időmérő edzését. Mellőle indulhatott a bajnoki cím egyik várományosa, Mihály Krisztián. A második sorból Dömötör Patrik és a másik bajnoki aspiráns, Lencsés Bálint rajtolhattak. Szetei Gergely és Mihály Krisztián jó ütemben jöttek el a rajtnál, ám a mezőny többi része, ha nem is túl messzire, de leszakadt. Lencsés Bálint már az elején pozíciót veszített az ötödik helyről rajtoló Rónai Tamással szemben. Bálintnak a bajnoki címhez az kellett, hogy Mihály Krisztián előtt végezzen. Néhány körön belül újra összerázódott a mezőny, majd vonatoztak tovább a versenyzők Szetei vezetésével, aki kiválóan autózta a védekező íveket. A verseny feléhez közeledve Szetei meg tudott lógni, ezt követően pedig Mihály Krisztián vezette a kisvonatot. Lassú ütemben újra kezdtek szétszakadni a versenyzők, majd körülbelül 20 körön át változatlan maradt a helyzet. A csendet Lencsés Bálint törte meg, aki a visszafordítóban történő előzésével visszakapaszkodott a negyedik helyre és üldözőbe vette Rónai Tamást, aki Mihály Krisztiánt támadta. Nem is kellett néhány körnél több, már ott is volt mögöttük. A verseny hátralevő részében lekövette őket, mivel Rónai Tamás jól védekezett ellene. Bálint szeme előtt ott volt a bajnoki cím, körülbelül 5 méterre. A versenyt közben leintették, Szetei Gergely szelte át először a célvonalat, ezzel megszerezte idei harmadik győzelmét. Mihály Krisztián lett a második. Krisztián bezsebelte a kategória bajnoki címét ezzel az eredménnyel, hiszen Lencsés Bálint csak a negyedik helyen ért célba. Később kiderült, hogy Rónai Tamás verseny eleji előzése szabálytalan volt, majd Dömötör Patrik mögé sorolták. Így Lencsés Bálint lett a harmadik, azonban ez is kevés volt ahhoz, hogy megszerezze a bajnoki címet. Kérdés, hogy Krisztiánnal fej-fej mellett mire lett volna képes a bajnoki címért, ha Tamást hamarabb helycserére bírják. A negyedik így Dömötör Patrik lett, az ötödik Rónai Tamás. A további sorrend: Garamvölgyi Niki (6), Szabó Károly (7), Zsigri Márton (8), Ádám Tamás (9), Báldi Gergő (10) és Virágh Péter (11). A versenyben futott leggyorsabb kör Lencsés Bálint nevéhez fűződik.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Szetei Gergely

„Hol is kezdjem? Talán ott, hogy rájöttem, imádom ezt a pályát! Nagyon-nagyon bejön a burkolat, átlagon felüli csúszóssága és a dinamikus (bár nem túl nehéz) vonalvezetése. Ráadásul a tavalyihoz képest most nem szálltak el a gokartok abroncsai annyira hirtelen, pillanatok alatt, úgyhogy ez is örömteli dolog volt. Ritka nálam az olyan versenynap, ahol minden egyes pályán töltött percet annyira élvezek, és amikor kiszállok, alig várom a repetát. Ez most egy ilyen nap volt. Szuper élmény volt minden szabadedzés, az időmérő és még a futam is, ahol az elején azért igencsak bénáztam. De tényleg, még ott is fülig ért a szám. Gratulációt érdemelnek a bajnoki címért hajtó fiúk, remek csatát vívtak az idén, amit öröm volt nézni és nagyon nehezen lehetett tartani velük a lépést. Sajnálom, hogy nem sikerült triplázni, amiről kicsit a Kriszék is tehetnek, mivel túl jól mentek idén. De legfőképp magamnak „köszönhetem” ezt, amiért ilyen pocsék szezont futottam.”

2. helyezett – Mihály Krisztián

„A Hungi egy kvalipálya, ráadásul a szemetebbik fajtából. Pillanatok alatt visszahűl egy szintre, ami megnehezíti az időmérőt. Másodiknak teljesítve az öt kört több esélyem volt Bálint előtt végezni, mintha én kezdtem volna a kvalit. Ezt sikerült megcsinálni és innentől nyugodt voltam. A pályán nagyon jól lehet védekezni, ha nem hibázik nagyot az ember, akkor megtartja a helyét. Így is történt. Második helyen értem be, amivel megszereztem az első bajnoki címem AGB-ben. Gratulálok Szetének a futamgyőzelemhez mindkét kategóriában, így kell zárni az évet.”

3. helyezett – Lencsés Bálint

„Ez picit hosszú lesz, előre jelzem! Talán ott kéne elkezdenem, hogy kvali! Az első pár rendesen zajlott, Krisz megvert az időmérőn, oké szép volt, gratula neki. De amikor Dömötör Patrik időmérőzött történt valami egészen furcsa. Űridőt ment. A szervezők ezt azzal magyarázták, hogy belelépett valamilyen mezőbe és hamarabb bemért az időmérő. Ugyan ez Rónai Tomikánál. Patrik 13 kört időmérőzött, pedig az elsőre is meg volt neki a szabályzatban leírt minimum 3 kör. Így elém kvalifikált. Persze ami dühítő, hogy nem akkor futhatta le a maradék 8 kört miután kiszállt a gépből, hanem több időmérőnek el kellett telnie, hogy ez megtörténjen. Szete pole! Ez szép volt. Egyébként nem is értem, hogy Rónai Tomi mit is keresett itt a mezőnyben, amikor ebben az évben egy HCK-AGB futamon sem indult! Hirtelen jóba lettek Krisz-szel. Tehát a rajtsorrend: Szete-Krisz-Patrik-Én-Tomika. Elrajtoltunk és Tomi már az első körben belém jött. Így vesztettem egy pozíciót. Dömötör Patrikot szintén letaszította az ívről. Szabálytalanul végiggázolt a mezőnyön. Majd amikor odakerült Krisztián mögé, visszavett. De vajon miért?! Megelőztem Patrikot és utolértem a Tomi-Krisz párost. Belém azért szorult valami lelkiismeret féle is, így nem löktem ki Tomit, aki egyébként jól védte az íveket! Egyenesbe lassú volt a gépem, azért nem tudtam odaérni féktávra. Mivel Krisz előttem ért be, így ő lett a bajnok! Persze gratuláltam neki, de nekem nem hagyná a lelkiismeretem azt, hogy „összejátsszak” egy emberrel, hogy forgasd ki az ellenfelem és állj be hátvédnek. Lehet, hogy második lettem a bajnokságban, de az olyan második hely, amire mindig is büszkén fogok felnézni!”

 

II-es kategória

A 75 kg-osak között Riba Krisztián és Szántó Tamás harcoltak a bajnoki címért. Az izgalmakat fokozta, hogy mindketten majdnem a mezőny végéről, pontosan a nyolcadik és kilencedik kezdték meg a futamot, Szántó-Riba sorrendben. Az időmérő edzést az egyes kategória futamának győztese, Szetei Gergely nyerte Balogh Dávid és Porcs-Makkay Ákos előtt. A rajtnál az élmezőny simán jött el, hátul azonban Riba Krisztián azonnal támadta Szántó Tomit, aki vissza tudta verni a támadást. Az élen haladó trió néhány kör alatt kellemes távolságot alakított ki a többiekkel és egymással szemben is. A negyedik helyen haladó Reich Balázst támadta Boldizs Bence. A mezőny másik felében Riba és Szántó úgy tűnt, hogy beragadtak. A verseny egyharmadáig semmi változás nem történt, majd szépen lassan megérkezett a mezőny az élen haladó Szetei Gergelyre, akit közben Balogh Dávid támadott minden egyes kanyarban. A tülekedésnek Riba Krisztián lett a nyertese, egy kanyarkombinációban több helyet is előreugrott, többek között Szántó Tomit is átlépve. Pár körrel később Szántó Tomi is előrelépett egy helyet, Boldizs Bencét előzte meg, aki közben visszacsúszott a mezőny második felébe. Kezdetben úgy tűnt, hogy Szetei Gergely sima győzelmet arathat, de végül Balogh Dávid a futam nagy részében ott loholt mögötte, és nehezítette meg a versenyét. Szetei nem törődve ezzel, haladt a leintés felé, majd a verseny végére lélegzetvételnyi előnyt is kovácsolt magának. Ezzel az egyes kategóriás győzelme után a kettes kategóriában is nyerni tudott, ami igazán szép eredmény. A második helyen Balogh Dávid végzett, a harmadik pedig Porcs-Makkay Ákos lett. Reich Balázs megtartotta a negyedik helyét, mögé pedig Riba Krisztián (5) zárkózott fel, remek előzési manővereket bemutatva. A további sorrend a következő: Molnár Tibor (6), Szántó Tamás (7), Csepregi Péter (8), Boldizs Bence (9) és Vincze András (10). A verseny leggyorsabb körét, ha hajszállal is Szetei előtt, de Balogh Dávid futotta. A bajnoki cím sorsa is megpecsételődött, miután Riba Krisztián Szántó Tomi előtt végzett, megszerezte a végső győzelmet.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Szetei Gergely

„Nyögvenyelősen indult a kvalifikáció, de végül sikerült egy jó kört „beívelnem”, így az egyes kategória után itt is pole-t szereztem. Azért azt tegyük hozzá, hogy míg az egyes kategóriában csak a bajnokesélyesek ellen volt a hideg pálya-meleg pálya előnyöm, addig itt, a 75 kg felettieknél gyakorlatilag mindenkinél jobb körülmények között mehettem, szóval volt szerencsém bőven. A géphúzásnál viszont nem annyira. Gyors gokartot kaptam, viszont az ötös kart hátsója önálló életet folytatott, így igencsak melós futamot tudhattam magam mögött. Pláne Dáviddal a nyakamban! Brutál nehéz volt tartanom a támadásait, és amikor végre kaptam egy szusszanásnyi szünetet, gyakorlatilag lehetetlen volt elmenekülni tőle. Nagyon kemény tized, század, ezredháborút vívtunk egymással a verseny második felében, igazi adrenalin-bomba volt. De végül a kockás zászló engem intett le elsőként, így végre sikerült az, ami miatt már évek óta reménykedek: egy nap alatt két futamgyőzelmet értem el. Örömömet tetézte, hogy ezt a szüleim előtt sikerült elérnem, fantasztikus élmény volt. Gratulálok Dávidnak és Ákosnak, valamint Ribának a mostani (amúgy számtalan) bajnoki címeihez!

A végére még egy kellemes statisztika: Az OAGB szezonzáró futamán a Green-Viola Team idei tagjai mind a négy kategóriában futamgyőzelmet arattak! Ezúton is gratulálok a két Hombre-nak, Chuckynak és Gabának! Jó volt Titeket a dobogó tetején látni.”

2. helyezett – Balogh Dávid – Hamarosan…

3. helyezett – Porcs-Makkay Ákos

“Nehezen indult a nap, a szombati eldobott harmadik hely után csak keresgéltem a helyemet a pályán. Ennek megfelelően a szabadedzéseken nem is találtam a ritmust és az időmérőnek úgy vágtam neki, hogy lesz ami lesz. Általában több körre van szükségem, hogy megszokjam az időmérő gépet és gyors kört tudjak futni. Azonban most elhatároztam, hogy megpróbálom megnyomni már az első kört is, hiszen a pálya adottságait figyelembe véve ezen kívül csak 2 gyors köröm lesz. Szerencsére második próbálkozásra már sikerült egy elég jó időt futnom és utána az utolsó körben mindent beleadtam, így jött össze ismét a harmadik hely.

A rajt viszonylag jól sikerült, de Dávid jól zárta az ívet az első kanyarban. Ezután csak arra próbáltam koncentrálni, hogy a többieket magam mögött tartsam, mert kicsit szenvedtem a hideg gumikon. Amikor Dávid utolérte az élen haladó Szetét, nekem is lehetőségem adódott, hogy felzárkózzak rájuk, de előzési helyzetbe csak egyszer kerültem, amit nem sikerült kihasználni. Számomra ezek után jött a verseny legnehezebb része, hiszen az üldöző boly is felzárkózott és keményen próbáltak előrébb jutni a dobogós helyekre. Szerencsére Szete magasabb fokozatba kapcsolt és meghúzta az elején Dáviddal együtt. Egy ideig tudtam tartani a lépést velük, de a vége felé a biztos harmadik hely tudatában kicsit leszakadtam és csak a célbaérkezésre koncentráltam. Nagyszerű érzés volt harmadikként meglátni a kockás zászlót, hiszen ez volt az első dobogós helyezésem a hetedik AGB futamomon.

Gratulálok Szetének a győzelemhez! Dávidnak pedig külön köszönöm a sok támogatást és jó tanácsot, ami sokat segített az első dobogóm megszerzésében.”

5. helyezett – Riba Krisztián

„Nagyon paráztam a kvalitól. Csak arra gondoltam, hogy ha nem verem meg Tomit, akkor is csak egy hellyel lehet előttem. Na ez úgy nézett ki, hogy utolsó előtti lettem, de ő szorosan előttem volt, tehát feladat végrehajtva. Innen már tudtam, hogy Tominak nincs sok esélye arra, hogy előre menjen, mert ha ő megy, akkor megyek én is. Aztán megpróbált egy előzést, amiből lett egy kis gubanc, de nekem nagyon jól jött és egy kanyarban sikerült 3 gokartot előznöm. Akkor már végképp nyugodt lettem. Jókat harcoltam Tomival, nem csak jó ellenfél, de emberileg is nagyon kedvelem. Úgyhogy szép év volt ez. Vagy neki nem? J”

III-as kategória

A 85 kg-osak időmérőjén Csáki Zoltán bizonyult a leggyorsabbnak. Mellőle Vitanov Tamás rajtolhatott. A második sorból Szűcs Gergő és Topor Kálmán, a harmadikból pedig Riba Krisztián és Vincze András kezdték meg a versenyt. A rajtnál a Csáki-Vitanov páros jól kilőtt, mögöttük Szűcs Gergőt támadta Topor Kálmán. A második körben egy balul sikerült védekezési manőver miatt Szűcs Gergő értékes pozíciókat veszített. A harmadik helyre Topor Kálmán lépett elő, akit valamelyest leszakadva a kategória idei bajnoka, Riba Krisztián követett. Nem túl izgalmas körök következtek. Csáki Zoli elszakadt az élen, a második helyen Vitanov Tamás biztonságosan autózott. A harmadik helyen haladó Topor Kálmánra azonban szépen lassan megérkezett Riba Krisztián. Mögöttük Vincze András vezette fel a mezőny többi részét. Topor Kálmánnak akadt közben egyre nehezebb dolga Ribával, aki már percek óta folyamatosan támadásokat indított ellene. A verseny háromnegyedét is elhagyva már, Kálmi nem bírta a nyomást, Riba beesett mellé a célegyenesre ráfordító kanyarban, majd elment mellette. Ezt követően Kálmi próbálkozott utolérni Ribát, de nem volt elég ehhez a tempója. A verseny vége közeledett, Csáki Zoltán elsőként láthatta meg a kockás zászlót, magabiztos, gyors és precíz futamot követően. A második helyet Vitanov Tamás szerezte meg, a harmadik helyre pedig Riba Krisztián küzdötte fel magát, jelezvén, hogy nem véletlenül lett övé idén a kategória bajnoki címe. A negyedik helyen Topor Kálmán végzett, az ötödik Vincze András lett. A befutók sorrendje a hatodik helytől: Nyuka Gábor (6), Hrenkó András (7), Lovassy Árpád (8), Rátkai János (9) és Szűcs Gergő (10).

A „B” döntőt Pribilinszky Zoltán (11) nyerte, Bernula István (12) és Magyari Beck Szabolcs (13) előtt. A verseny legjobb körét Bernula István futotta meg.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Csáki Zoltán

„A hármas kategóriában harmadiknak időmérőztem, és már a harmadik körben 21:1-et mentem. Az utolsó körmömben volt egy pici lendületvesztésem, ezért nem lett még jobb. A bajnokság 3. helyéhez Vitanov Tomi előtt kellett végeznem, és erre a pole-ból indulva elég jó esélyem is volt! A 8-as gép állítólag nem tartozott a jobbak közé, ezért még hideg gumikon, mindjárt az elején próbáltam egy kis előnyt kiautózni, hogy utána kímélni tudjam a gumikat. Az időket nem is figyeltem, csak annyit akartam kivenni a gépből, hogy a Tomi ne jöjjön túl közel. Ez sikerült is és a dobogó tetejére állhattam a futam után.”

2. helyezett – Vitanov Tamás – Hamarosan…

3. helyezett – Riba Krisztián

„Ez a kategória csak egy jó bemelegítés volt a fontosabb futamomra. 5. hely a kvalin, és semmi extra a versenyen. Kálmival jókat brusztoltunk, és addig ütöttem – vágtam, míg pszichésen ki nem készült. 🙂 Neki ez a gyengéje, és én ezt nagyon jól tudtam. Elnézést kérek tőle ezért, és ő el is nézi, mert vele is jóban vagyok nagyon. J”

6. helyezett – Nyuka Gábor

„A 3-as kategória időmérőjén az 5-ös gépet nem éreztem, nem mentem jól, csak a 7. helyre sikerült kvaliznom. A versenyre a 2-es gépet húztam, mely nem volt rossz, de az egész versenyen ingadozott a tapadás, kb. 5 körönként elkezdte nagyon tolni az orrát. A rajt utáni keveredésben megelőztek, de az egyik versenyző megpörgése miatt megmaradt a 7. helyem, majd Rátkai kollégát sikerült megelőznöm (elengedett) és a Vincze Andrissal csatázgattam. Sajnos ez a tapad – nem tapad szitu eldöntötte a versenyt és leszakadtam.”

 

IV-es kategória

A legnehezebbeknél a bajnoki cím fő várományosa, Csáki Zoltán szerezte meg az első rajtkockát. Fő riválisa, Topor Kálmán csak az ötödik helyről rajtolhatott. Ez részben el is döntötte a végső cím sorsát, hiszen Kálmi csak abban reménykedhetett, hogy valahogyan felküzdi magát Csáki Zoltán elé. Lássuk be, ez ebben a kemény mezőnyben elég emberes feladat. Csáki Zoli mellől, a második rajtkockából Nyuka Gábor indulhatott, akit Hrenkó András követett. A rajtnál az ötödik helyről rajtoló Topor Kálmán brillírozott, már az első körben feljött a harmadik helyre, Nyuka Gabi mögé. Az első körben történt egy kis tülekedés is, ami kicsit megkavarta a mezőny második felét. Az első helyét megőrizte Csáki Zoli, majd néhány kör erejéig el is tudott szakadni Nyuka Gabitól. Miután Kálmi utolérte Gabát, egyre jobban közeledtek Csáki Zoli felé, majd a verseny második felére utol is érték őt. Hármas harc alakult ki az élen. A negyedik helyen Kiss-Orbán László fogta a mezőnyt. Mögötte közvetlenül a kilencedik helyről rajtoló és remek versenyt futó Somogyi Tamás közlekedett. Már csak néhány kör volt hátra a versenyből, amikor Kálmi erőteljesen támadta Nyuka Gabit. Neki fontos momentumok következtek, hiszen ha meg tudja előzni Gabit, akkor közvetlen harcot vívhat a bajnokságért Csáki Zolival. Ennek ellenére nem ez történt. Talán az egyik legizgalmasabb befutót láthattuk az idényben. Az utolsó körben Nyuka Gabi egyik pillanatról a másikra megelőzte Csáki Zolit, majd hajtott a győzelem felé. A versenyt meg is nyerte! Ezután következtek a további izgalmak, hiszen Topor Kálmán megkapta magának a „kiszemelt húst”, de mivel csak néhány kanyar volt hátra, hogy eldöntsék a bajnoki cím sorsát, ezért belement bizonytalan manőverekbe. Ebben a helyzetben nem volt más választása, ha bajnokságot akart nyerni. Kétszer is koccantak Csáki Zolival, de végül Zolit intette le másodikként a kockás zászló, és ezzel megszerezte a bajnoki címet. Topor Kálmán (3) ezt néhány centiméteres közelségből „élvezhette”. A negyedik helyen Kiss-Orbán László végett, aki kiválóan tartotta pozícióját Somogyi Tamással (5) szemben. A további sorrend: Hrenkó András (6), Lovassy Árpád (7), Szűcs Gergő (8), Bernula István (9), Pribilinszky Zoltán (10) és Németh Attila (11). A versenyben futott leggyorsabb kör Somogyi Tamás érdeme.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Nyuka Gábor

„Az időmérőn a 7-es gépet se éreztem, de az utolsó köröm egész jól sikerült és sikerült egy olyan időt menni, amivel a 2. helyre kvaliztam magam. A 4-es kategóriában a versenyre a 7-est húztam, mely egy közepes gép volt. A rajtnál simán eljöttünk, Csáki Úr nagyon nagy tempóval kezdett, aztán kb. 10 kör után sikerült utolérni, de jól védekezett és így Kálmi utolért minket. Egy nagyon komoly 20-30 körös hajsza következett, mely szerintem az egyik legjobb volt az évben. Tizedre, századra azonos köröket futottunk mind a hárman, majd az utolsó körben elkövette Chucky a futama egyetlen hibáját, melynek köszönhetően be tudtam tolni a vasat a visszafordítóban és elsőnek fordultam. Fantasztikus győzelem volt, nagyon örültem, hiszen az év folyamán párszor nagyon közel voltam a győzelemhez, de nem sikerült nyerni.

Nagyon sok nüanszon múlt az idei bajnokság megnyerése, ami most Chucky kollégának sikerült, gratulálok neki! Hogy megérdemelte-e? Nem tudom. Nehéz kérdés. Ha a stabilitást nézzük, akár én is lehettem volna bajnok, ha legalább még egy futamot nyerek, hiszen a 10 legjobb eredményben 4. helyek a legrosszabbak. Lehetett volna a Kálmán a bajnok, ha nem egy inkorrekten gyors géppel nyer a Zoli a 4. helyről a G1-ben. Lehetett volna a Zoli már sokkal hamarabb bajnok, ha nem forgatja ki Oros Feri Battán, stb. Szóval mindenki döntse el maga, de ugye a “ha” az olyan, mint ahogy apum mondaná: “Ha a nagyanyámnak p_cse lett volna, ő lett volna a nagyapám! J”

2. helyezett – Csáki Zoltán

„Edzéseken hat géppel mentem, de a két időmérő gép nem volt közte, ennek ellenére a négyesben is 21:1-et sikerült összehoznom, ami szintén jó volt az első rajtkockához. Versenyre a 10-es gépet húztam, ami edzésen hamar elüvegesedett és nem volt hajlandó a balosokban elfordulni. Ez elején sikerült eltávolodni Gabától, de a vártnál hamarabb elkezdte tolni az elejét a tízeském, és miután ő utolért már nem tudtam az ideálisnak vélt íveken autóznom. Sajnos az utolsó körben már az első balosban is megúszott a gépem a másodiknál pedig már a kanyaron is túlmentem mire a gépet sikerült kanyarodásra bírni. Természetesen a mögöttem jövő Gaba ezt azonnal ki is használta, hiszen ő is győzni jött a Hungarokartba! Boldogabb lettem volna egy kettős győzelemmel, de nem bánkódtam, mert Kálmán mögöttem ért célba és így 3 OAGB-s év végi összetett második helyezés után összejött a végre BAJNOKI CÍM is!”

3. helyezett – Topor Kálmán – Hamarosan…

 

A futam utáni nyilatkozatokhoz hasonlóan mindenkinek lehetősége van „évértékelő” nyilatkozat írására is, ami később egy új cikkben kikerül az oldalra.

 

Szerző: Molnár György