HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

HCK 2011/02. futam – Nyilatkozatok

Light Kategória

1. helyezett – Sövér László

„Nagyon szeretem a Hungarokartot az egyik kedvenc pályám! A pálya nagyon csúszott de túl lehetett élni. Az időmérőn az első helyen végeztem, aminek nagyon örültem! A rajtot követően megtartottam az első helyet, de szorosan követtek az ellenfelek. Próbáltam összpontosítani és arra törekedni hogy ne hibázzak. Egyre jobb köröket tudtam futni és ezért le tudtam Levit magamról szakítani. A körözések nem mindig jól jöttek ki, de ettől függetlenül én láttam meg először a Kareszt és a kockás zászlót. Gratulálok még egyszer mindenkinek.”

2. helyezett – Nagy Levente

„Annak ellenére, hogy ez a pálya nem tartozik a kedvenceim közé, jól időmérőztem, azaz második helyről vághattam neki a megmérettetésnek. Több körön keresztül támadtam Lacikát, miközben engem is szorongattak hátulról. Végül sikerült megtartanom a rajtpozíciómat. A pálya sajátossága, hogy nagyon csúszik, ezért akárcsak a többiek, én is alaposan felsúlyoztam magam, a jobb tapadás érdekében.”

3. helyezett – Balázs Gergő

„Nagyon csúszós volt a pálya ezért az időmérőn 2 körben is rontottam ezért kicsit csalódott voltam. A verseny jól sikerült nagyon közel voltunk hárman egymáshoz de az előttem lévők nem hibáztak, hogy előzni tudtam volna, így hát maradtam harmadik helyen, de így is jól éreztem magam.”

I. kategória

1. helyezett – Dudás Bence

„Az időmérőn sikerült jól mennem és megszereztem az első rajthelyet. Pedig még az egyik mért körömbe fel is tartottak. A futamot már nagyon vártam az első helyről. A rajtom jól sikerült és megtartottam a pozíciómat. A rajt után első négy körbe voltak problémáim a gumikkal. Mert még nem érték el az üzemi hőmérsékletet. Csak arra figyeltem, hogy ne hibázzak és megtartsam a pozíciómat. Levente a nyomomban volt, de utána ötödik körtől el kezdtek jól működni a gumik és sikerült jó tempót mennem. Azt vettem észre, hogy Levente nem bírja követni a tempómat és körről körre maradt le egy picit. A lekörözések is jól sikerültek, nem tartottak fel. Végül a futamot sikerült megnyernem elégé nagy előnyel. Jó volt az első helyen áthaladni a célvonalon. A verseny nagyon jó volt és nem hibáztam. A futamon még sikerült behúznom a leggyorsabb kört is. Nagyon jó verseny volt. Jók voltak az ellenfeleim is. Gratulálok nekik is.”

2. helyezett – Nagy Levente

„Bár, ez a pálya nem tartozik a kedvenceim közé, remekül időmérőztem, vagyis a második helyről vághattam neki a megmérettetésnek. A futam során folyamatosan védekeznem kellett, így nem tudtam koncentrálni az előttem lévőre. 80 kilóra súlyoztam föl magam, hogy ne csússzon alattam a gokart.”

3. helyezett – Tábori Norbert

„Először indultam az I. kategóriában, nem is vártam előzetesen semmit magamtól, igaz a szabadedzések alatt döntöttem el, hogy el kéne indulnom ebben a kategóriában is.

Az időmérőn igazából a szokásos problémához tértem vissza, mégpedig ahhoz, hogy egyszerűen a váltások miatt (persze tudom, nagyon nehéz lenne másképp megoldani) elhűlnek a gumik és mire felmelegszenek már vége is. Meglepetésként ért a 3. hely. A verseny első körében rögtön támadtam az előttem lévőt, gyorsabbnak éreztem magam, de azért ésszel kellett mennem, mivel mögöttem szorgosan jöttek (utóbb kiderült, hogy azért mégse volt annyira szorgos az a jövetel, mert leszakadtak de nagyon). Elmondható, hogy 36 körből körülbelül 30-on tudtam támadni az előttem lévőt, így egy nagyon izgalmas futam kerekedett ki, aminek nagyon örültem. Egyszer volt olyan alkalom mikor már megelőztem, de egy remek támadással vissza is állt az eredeti sorrend. Nehéz összefoglalni a futamot, mert igazából nagyon erős vonatozás alakult ki. Az egyenesben Ő húzott el, az ún. csiki-csukis részen pedig visszazárkóztam rá. Nagyon jó csata volt. Az utolsó körben még egy totálisan reménytelen akciót indítottam el, kockáztattam, meg is forogtam, de tudtam, hogy veszíteni pozíciót nem fogok, mivel a mögöttem lévők cirka 10-15mp hátrányban voltak. Mindenkinek gratulálok! Sok sikert a továbbiakban!”

II. Kategória

1. helyezett – Propszt Roland

“Az időmérő edzés kiválóan sikerült, utolsó körömben futottam meg a leggyorsabb kört. Ez az első rajtkocka kellett is, mert gyengébb gépet húztam, így a futam nagy része a védekezésről szólt. Bercivel és Zolival az elején elléptünk egy kicsit a mezőnytől. Nagy nyomás alatt tartott Berci, folyamatosan arra kényszerített, hogy behúzódjak a belső ívekre. A verseny közepe felé megpördült, így Zoli lépett elő az elsőszámú üldözővé. Szerencsére sikerült megtartanom a vezető helyemet a futam végéig.”

2. helyezett – Dévényi Zoltán

„Félve vártam a hétvégi megmérettetést, miután a pálya burkolatával finoman szólva sem vagyok kibékülve. Aztán ahogy javultak a körülmények, úgy az én teljesítményem is egyre biztatóbb lett. A jól sikerült III. kategóriás verseny után (4. lettem) a 3. helyről várhattam rajtot (ezúttal az ezredek az én javamra döntöttek), és elég jól sikerült a géphúzás is, miután a 3-as számú cetlit emeltem ki a “kalapból”.

A rajtnál Berci kicsit talán bealudt, mert Roland rögtön elhúzott, de aztán összetömörültünk elöl hárman. Próbáltam támadni, de ezen a pályán szabályosan előzni szinte lehetetlen, így inkább kicsit visszafogtam magam és a kivárásra autóztam. Jól tettem, mert Berci túlzott optimizmusának megforgás lett a vége, és rögtön a 2. helyen találtam magam. Megpróbáltam mindent elkövetni, hogy valahogy megelőzzem Rolandot, de ezen a napon a gyengébb gép ellenére verhetetlennek bizonyult. Tökéletesen és teljesen korrekten zárta az íveket, így emelem kalapom előtte a megérdemelt győzelem miatt. Összességében nagyon elégedett vagyok, mert ezen a pályán nem számítottam ilyen jó helyezésre. Minden résztvevőnek gratulálok! Találkozunk G1-ben!”

3. helyezett – Molnár György

„A kvalifikáción legalább a 3. hely volt a célom, de Dévényi Zoli ügyesen bejött elém. Nagyon stabil versenyzők indultak jobb pozícióból, ezért 4. helynél jobbra nem számítottam. Klenovszki András nagy nyomást gyakorolt rám, de szerencsére tudtam tartani a helyemet, sőt néha még támadtam is az előttem haladót. A futam közepén a visszafordító kanyar előtt arra lettem figyelmes, hogy Berci szemben áll a forgalommal, tehát valamiért megpördülhetett. Innentől már csak az volt a feladatom, hogy magam mögött tudjam tartani Gál Tamást, és ez sikerült is, amire nagyon büszke vagyok. A befutó után még biztonság kedvéért megkérdeztem Bercit, hogy ő csúszott-e ki, majd az „igen” válasz után elkezdhettem örülni életem első dobogós helyezésének. Remélem idén még sok hasonló élményben lesz részem! Gratulálok a többi dobogósnak!

9. helyezett – Dergez Bertalan

„Második helyről indultam, és szerencsére megint jó gépet húztam (6-os). Propszt Roland egy rosszabb gokarttal indult az élről, úgyhogy tudtam, hogy gyorsabb leszek és nem fog tudni elhúzni. A rajt után rögtön elkezdtem támadni őt, miközben engem Dévényi Zoli üldözött. Roland korábban látta, hogy hol előztem a 3-as kategóriában, úgyhogy ezen a részen úgy védekezett, hogy esélyem sem volt próbálkozni. Így nem maradt más, mint figyelni, hogy hol tudnék mégis előzni. A célegyenes utáni kanyart kicsit lassabban vette Roland, úgyhogy úgy döntöttem, hogy ott fogok próbálkozni. Pár körrel később elég közel kerültem ahhoz, hogy megpróbáljam. Előzés közben már láttam, hogy nem fog sikerülni, fékeznem kellett, hogy ne ütközzünk össze. A nagy fékezéstől megcsúszott a gokartom, ráadásul neki is csúsztam Rolandnak, úgyhogy a gép megforgott. Sajnos menetiránnyal szemben álltam meg, úgyhogy meg kellett várnom amíg mindenki elmegy. Okosabb lett volna megelégedni a majdnem biztos második hellyel, de én – a szezon elején legalábbis – inkább kockáztatok a győzelemért.”

III. Kategória

1. helyezett – Dergez Bertalan

„Csak harmadik lettem az időmérőn, de megint jó gépet húztam (7-es). Az első helyen Ittzés Zsiga a leggyengébb 10-es géppel várta a rajtot, mögüle a második helyről Klenovszki András a 9-es géppel rajtolt. Zsiga, ahogy vártuk küszködött a géppel és mindenkit feltartott, úgyhogy nem vesztettem időt azzal, hogy Andrással csatáztam. Jó néhány körön keresztül néztem hol tudnám megelőzni, de figyelnem kellett, mert Dévényi Zoli nagyon jött mögöttem a szintén gyors 2-es gokarttal. Aztán talán fél táv körül a hátsó visszafordítóban sikerült bebújnom András mellé. Elég kockázatos manőver volt, belülről nem is tudtam megítélni, hogy tiszta volt-e. Szerencsére utólag András sem ítélte szabálytalannak. Ezután a második helyen folytattam az üldözést. Itt könnyebb dolgom volt, mert nagyobb különbség volt a gokartok között. Szerencsémre Zsiga hibázott, ugyan abban a kanyarban, ahol Andrást megelőztem kívülre sodródott, így nem tudta időben védeni a belső ívet, úgyhogy befértem mellé féktávon. Az utolsó pillanatban még megpróbált védekezni, de ennek az lett az eredménye, hogy a kialakult kavarodásban András is elment mellette. Ezután már senkitől sem zavartatva a saját tempómban tudtam menni és lassan sikerült is egy kis előnyt kiautóznom, amit megtartottam a verseny végéig.”

2. helyezett – Klenovszki András

„Kellemes meglepetésként sikerült olyan jól ráéreznem az időmérős gépre, hogy picivel lemaradva a pole-pozícióról, a 2. helyről rajtolhattam. A húzásnál szerencsém volt és ugyanezt a gépet húztam és tudtam, hogy Zsiga az első helyen elég rosszat húzott. Ilyen is volt a verseny első fele, Zsiga feltartotta a mezőny elejét, de sajnos nem tudtam fogást találni rajta. Viszont rajtam Berci talált, aki közvetlenül mögöttem volt, így visszaestem a 3. helyre. Berci lendülete kitartott és komoly nyomást gyakorolt Zsigára. Aztán amikor akciót indított úgy alakult, hogy még nekem is sikerült feljönnöm a 2. helyre. Innentől csendes lett a futam, Zsiga feltartatta az üldözőket, Berci viszont lassan elhúzott tőlem, maradt az ezüstérem.”

3. helyezett – Ittzés Zsigmond

“Tartottam az időmérőtől, mert elsőként kellett indulnom, és Berci, Gál Tomi, András mind-mind később indultak. De mikor láttam, hogy Berci nem tudott jobbat menni nálam, akkor úgy éreztem, hogy nem is rossz idő. A 10-es gépnek hála, a versenyen egy régi álmom vált valóra és mintegy 10 percig mozdonyvezető lehettem 🙂 ekkor elrontottam az egyik kanyart és Berci betette mellém a gokartot, sajnos a harc hevében probáltam még leszorítani, de ezzel még Andris is elment mellettem. Gratulálok nekik.”

IV. Kategória

1. helyezett – Dergez Bertalan

„Nem sikerült túl jól az időmérő, elsőként mentem és nem voltam elégedett az időmmel. Meglepetésemre végül mégis megszereztem az első helyet. A változatosság kedvéért ismét jó gépet húztam, ráadásul ugyanazt, amivel a 2-es kategóriában már mentem. Ittzés Zsiga és Szatory Józsi szintén jó géppel indultak mögülem, úgyhogy fel voltam készülve egy kis izgalomra. A rajt jól sikerült, főleg mivel rendhagyó módon a hátsó egyenesből rajtoltunk és a rajtvonalig nem lehetett előzni. Zsiga az első körökben a nyomomban volt, a féktávokon rám esett, de az egyenesekben elég előnyöm volt, úgyhogy nem igazán kellett védekeznem. 3-4 kör után láttam a kijelzőn, hogy pár tizeddel lassabb köröket megy nálam, úgyhogy lassan sikerült eltávolodnom tőle. Ez után arra figyeltem, hogy biztonságos távolságban tartsam Zsigát és simán menjenek a lekörözések. Örülök a mai győzelmeknek, különösen mert ez a pálya nem nagyon fekszik nekem – a helyi gokartokkal legalábbis – és nem számítottam jó eredményre.”

2. helyezett – Ittzés Zsigmond

“Sikerült a 2. helyet megfuttnom az időmérőn, ennek őrültem nagyon. A versenyen kb. 2-3 körig tudtam a lépést tartani Bercivel, de sajnos neki még volt egy fokozat a gokartjában (remélem abban, mert ha a kezében, akkor nem lesz egy izgalmas szezon). Összeségében egy elég szürke verseny volt, az én szemszögemből. Józsitól sikerült ellépni, Bercitől meg lemaradni, szóval nem volt semmi esemény. Örülök a 2. helynek, és gratulálok a többieknek.”

3. helyezett – Szatory József

“Az időmérőn későn kerültem sorra az előző versenyen való rossz szereplésem miatt. Így az esélytelenek magabiztosságával indultam neki a köröknek. A vakszerencsének köszönhetően az edzéseken kétszer is tudtam menni az 1-es gokarttal, így voltak emlékeim a vezethetetlenségéről. Borzalmasan túlkormányzottnak tűnt nekem és a féke is gyenge volt. De a Hungarokart “tükörsima jégpályáján” melyik gokart számít jónak? Két körön keresztül csak drifteltem és kerestem az ideális kanyarsebességet. A negyedik körben megtaláltam az ideális ívet, csak végig kellet rajta mennem. az utolsó körben kipréseltem magamból a legjobb időt, amit csak tudtam, és sikerült. Csak egy hajszál választott el Zsigától és a második helytől, amit nagy örömmel vettem tudomásul.”

Verseny: Ez a repülőrajt egy kicsit megbolondította a szokásokat. Viszont a csúszkálások miatt talán ez volt a legbiztonságosabb. Az elején egy kicsit sokat várakoztunk a rajtrácson, így a felvezetőben bemelegített gumik teljesen kihűltek. Zsiga és Berci szinte kirobbantak a rajt után és csak néztem, ahogy eltűnnek a távolban. Az első 3-5 körben küzdöttem a pályán maradással és a nyakamban lihegő Csabival. Szerencsére a 7-es gokart jó volt a kigyorsításokban, így miután felmelegedtek a kerekek már csak a pontos ívekre kellet figyelnem. Csabi leszakadt rólam és lassan beértem a lekörözötteket. Könnyű harmadik hely volt, de meg kellett érte küzdeni a szerencsével is. Remélem lesznek még ilyen jó versenyeim az évben. Túl sokan vagyunk, és csak hárman férünk el a dobogón.”

Lány Kategória

1. helyezett – Vörös Orsi

Hamarosan…

2. helyezett – Sas Szilvia

„Az időmérő szerencsésen sikerült számomra, a 2. rajthelyet szereztem meg. A verseny elején azonban a “repülő rajt” után Orsi nagyon elhúzott, őt nem tudtam utolérni, viszont legalább végig meg tudtam tartani a második helyemet. Sajnos az egész futam folyamán egyedül körözgettem, se előttem, se mögöttem nem volt senki látótávolságban, így az izgalmat csak a lekörözések jelentették. Összességében jó verseny volt, gratulálok a többieknek!”

3. helyezett – Fazekas Kitti

„Magamhoz képest nagyon jól sikerült az időmérőm, a harmadik helyről várhattam a rajtot. Ehhez kellett nem kis szerencse is, hiszen a Vikit csak 5 századdal előztem meg.

A versenyen a Szilvi gyorsan elhúzott előlem, a Vikivel viszont nagyon nagyot csatáztunk. Aztán a Kriszti megelőzte a Vikit, és ő támadott nagyon keményen. Szerencsére sikerült megőriznem a harmadik helyemet, pedig az utolsó két körben már minden erőm elhagyott.”