HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2009/10. futam összefoglaló – Vác

A váci Gokart Sport pályán rendezték az Országos Amatőr Gokart Bajnokság 10. fordulóját. A szűk pályának köszönhetően kevés előzést láthattunk és a versenyeken inkább vonatozás alakult ki, döntőnkét többnyire csak egy-két előzéssel.

Az egyes kategória futamát az élről induló Szetei Gergely nyerte, akit kényelmes előnnyel intett le a kockás zászló. Mögötte Huba Patrik egy kevésbé gyors gokarttal tartotta maga mögött az üldözőit, elsősorban Furcsa Zsoltot. Előzést egyedül Veréczi Dánieltől láthattunk, aki a verseny végén előzte meg Mickiewicz Mátét, aki mellé a 6. kanyarba szúrt be és a következő kanyarban sikerült őt megelőzni, megkaparintva ezzel az 5. helyet. A 2.-tól a 8.-helyig együtt maradt a mezőny, egyedül Szetei Gergely húzott el és a leglassabb gokartjának köszönhetően Kovács Zsolt Milán maradt le. Szetei Gergely ezzel a győzelmével 11 pontra növelte előnyét a bajnokságban Huba Patrikkal szemben.

1 Szetei Gergely 25

2 Huba Patrik 20

3 Furcsa Zsolt 16

4 Garamvölgyi Niki 13

5 Veréczi Dániel 11

6 Mickiewicz Máté 10

7 Szántó Tamás 9

8 Kovács Zsolt Milán 8

A 2. kategóriában az első kategóriához hasonlóan kevés előzést láthattunk. Az élről Benedek Viktor várta a rajtot Riba Krisztián és Janecskó Adrián elől és ennek a hármasnak a sorrendje a befutóig nem változott. Viktor szépen védte az íveket és bár ez a hármas végig szoros küzdelmet mutatott be Viktor nem hagyott helyet és idei első győzelmét szerezte. Adrián kétszer tudott Krisztián mellé menni, de mindkétszer kissé meglökte őt, ezért vissza is engedte maga elé. Helycsere a 4.-6. helyeken történt, egy gyengébb gokarttal Deák Károly haladt a 4. helyen, de egy idő után sikerült őt megelőzni Veréczi Dánielnek és Vass Istvánnak, így ők szerezték meg a 4.-5. helyeket. Győzelmének köszönhetően Benedek Viktor megelőzte a pontversenyben Vass Istvánt, ezzel pillanatnyilag ő vezeti az összetett 3. helyért folyó küzdelmet.

1 Benedek Viktor 25

2 Riba Krisztián 20

3 Janecskó Adrián 16

4 Veréczi Dániel 13

5 Vass István 11

6 Deák Károly 10

7 Reich Balázs 9

8 Lámer Zoltán 8

Elsőként a 3-as kategória versenyzői versenyeztek és már itt látszott, hogy ezen a pályán előzni szinte lehetetlen, ha az elől haladó versenyző jól védi az íveket. Az élről Csáki Zoltán indult és több mint a verseny feléig nem változott a sorrend és az első 8 helyezett egy sorban vonatozott. A 8. perc után Csáki helyet hagyott Riba Krisztiánnak, aki a 6-os kanyarban beszúrta a gokartját Csákié mellé, aminek következtében Németh Attila is elment mellette. Priblinszky Zoltán is megpróbálta, de 3 kanyarral később neki már nem sikerült. A két gokart egymás mellett volt, a kanyarban összeérve belassultak, az 5. helyezett Janecskó Adrián pedig rossz oldalról próbált kerülni. A külső oldalt választotta, azonban el kellett venni a gázt, aminek következtében, mivel a külső ívre került és a fél pályán keresztül nem tudott visszazárni, a 8. helyre esett vissza. Később még nyert 2 helyet, de végül hibázott és 7. lett. A futamot e közben Riba Krisztián nyerte, Németh Attila előtt. Győzelmének köszönhetően Krisztián 11 pontos előnyre tett szert a bajnokságban.

1 Riba Krisztián 25

2 Németh Attila 20

3 Csáki Zoltán 16

4 Priblinszky Zoltán 13

5 Bakonyi Ákos 11

6 Benedek Viktor 10

7 Janecskó Adrián 9

8 Vass István 8

9 Grabovszki Tamás 7

10 Lámer Zoltán 6

A négyes kategóriában szintén Csáki Zoltán szerezte meg a pole pozíciót, akár csak a hármasban. Azonban ebben a kategóriában már győznie is sikerült, igaz nem akárhogyan. A verseny első felében Bakonyi Ákos támadta Csákit, az ötödik kanyarban megpöckölve, majd a következő kanyarban visszaengedte, de ekkor mát Németh Attila ment el mellettük a belső íven. Ez a manőver Topor Kálmánnak is sikerült a 4. helyről, aki 3 kanyarral később a vezetést is átvette. Az történt, hogy Attila nem érezve szabályosnak az előzést, mivel kissé megtolta Csákit visszaengedte ellenfeleit, ám mivel a külső ívre került a célegyenes előtti nagy ívű kanyarban, még Somogyi Tamás is elment mellette, aki kanyarokkal előtte előzte meg Bakonyi Ákost. A sorrend ekkor Topor- Csáki- Somogyi- Németh- Bakonyi volt. Kálmán hosszú körökön át vezetett, még mielőtt a híres 6. kanyarban, a pálya egyik leghíreseb előzési pontján helyet hagyott és ketten megelőzték. A befutónál tehát Csáki Zoltánt intették le elsőként Somogyi Tamás és Topor Kálmán előtt.

1 Csáki Zoltán 25

2 Somogyi Tamás 20

3 Topor Kálmán 16

4 Bakonyi Ákos 13

5 Vörös Imre 11

6 Németh Attila 10

7 Sódar Zoltán 9

8 Nyuka Gábor 8

9 Fehér Kálmán 7

Szerző: Janecskó Adrián