HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

05.31 – A legrövidebb pályán folytatódott a bajnokság

Május 17.-én a Százhalombattán található gokart pályán rendezték az OAGB idei 4. futamát. A battai pálya mindössze 250 méteres hosszával a legrövidebb a bajnokságban, ugyanakkor technikás vonalvezetésű, több olyan kanyarja is van, ami számít egy gyors körön és 8-ast ír le, azaz keresztezi saját magát.

Izgalmas futamoknak lehetett tanúja az, aki kilátogatott a versenyre. Minden kategóriában volt valami izgalom, kicsúszás, ütközés, ami arra is visszavezethető, hogy nehéz előzési pontot találni ezen a pályán, valamint az egymást sűrűn követő kanyarokban könnyű veszíteni a koncentrációból. A versenytáv 40 kör volt, egy kör 18 másodperc körüli és ez alatt 8 kanyarral találja szembe magát a versenyző. Minden kategóriában rajt-cél győzelem született, és volt sok lekörözés. A legnépszerűbb előzési pontnak a hídról levezető jobbkanyar bizonyult, a vezetői hibák pedig a hídra felvezető és az utolsó kanyarban születtek, ez utóbbiban elhibázott előzési kísérletekből kifolyólag.

1-es kategória:

Az egyes kategóriában Szántó Tamás rajt cél győzelmet aratott. A második helyről Szetei Gergely indulhatott, aki Sefcsik Balázzsal akadt össze a hetedik körben, amely annyira szerencsétlenül jött ki, hogy végül mindkettejük kiállásához vezetett az ékszíj hibája miatt. A baleset a második kanyarban történt és többen is nekik mentek. A kavarodásból Veréczi Dániel jött ki a legjobban, aki a 7. helyről indult és ekkor megelőzte Huba Patrikot és a pályán lassan a boxutcába visszatérő Szetei Gergely miatt ritmust vesztő Furcsa Zsoltot. Szetei Gergely és Sefcsik Balázs végül a 8. és 9. helyeken lettek rangsorolva. Veréczi Dániel a verseny 2/3-ánál a hídról levezető kanyarban a 2. helyért megelőzte Szabó Károlyt, akit 3.-ként intett le a kockás zászló. Velük egy bolyban ért célba Furcsa Zsolt és Huba Patrik. Tőlük lemaradva a 6.-7. helyekért csatázott Kovács Zsolt Milán és Garamvölgyi Nikolett, a sorrend köztük nem változott. Szántó Tamás célegyenesnyi hosszal nyerte a futamot és 1 pontra felzárkózva Szabó Károlyra. A pontverseny rendkívül szoros, hisz az első négy helyezett versenyzőt mindössze 4 pont választja el egymástól.

Végeredmény:

1 Szántó Tamás 25

2 Veréczi Dániel 20

3 Szabó Károly 16

4 Furcsa Zsolt 13

5 Huba Patrik 11

6 Kovács Zsolt Milán 10

7 Garamvölgyi Niki 9

8 Szetei Gergely 8

9 Sefcsik Balázs 7

2-es kategória:

A kettes kategóriában Janecskó Adrián szerezte meg a pole-t, Pándy Zoltán előtt. Ők ketten elhúztak az üldözőktől. A verseny 1/3-áig nem történt semmi, a mezőny fokozatosan szétszakadozott. Aztán a 3. helyen Vass István túl szűken vette a 2. kanyart, gokartjának oldala beakadt a gumifalba és megpördült. A 4. helyen ekkor Riba Krisztián haladt, akit megelőzött Balogh Dávid, így ekkor ő vette át a 3. helyet, Riba Krisztián és Vass István közé pedig Fodor Ági jött fel az 5. helyre. A mezőny hátsó része is felzárkózott. Egy ideig vonatoztak, majd a verseny 10. perce környékén Riba Krisztián kipöckölte Balogh Dávidot egy előzési kísérlet közben, majd egy kör elteltével visszaadta pozícióját, ám ekkor már többen elmentek. A 3. helyet Fodor Ági örökölte meg, Deák Károly volt a 4. Vass István pedig az 5. őket követte Balogh és Riba. Riba Krisztián megelőzte Balogh Dávidot, Vass István pedig Deák Károlyt támadta, de végül kiforgatta, így Riba Krisztián jött fel a 4. helyre. Deák Károly a 7. helyre esett vissza, Vass Istvánt pedig mögé sorolták a szabálytalanság miatt. Arányi Attila egy gyenge rajtot követően, kihasználta ellenfelei hibáit és a 9. helyről a 6.-ra kapaszkodott fel. Benedek Viktor a verseny végén hibázott, így 9.-lett. Janecskó Adrián az egész mezőnyt lekörözve nyerte a futamot. A 2. helyen Pándy Zoltánt a 3.-on Fodor Ágit intették le.

Végeredmény:

1 Janecskó Adrián 25

2 Pándy Zoltán 20

3 Fodor Ági 16

4 Riba Krisztián 13

5 Balogh Dávid 11

6 Arányi Attila 10

7 Deák Károly 9

8 Vass István 8

9 Benedek Viktor 7

3-as kategória:

A harmadik kategóriában a kettes kategóriához hasonlóan Janecskó Adrián dominált az időmérőn és a versenyen is. A második helyről Fábián Zoltán rajtolt. A második körben a 4. helyről startoló Riba Krisztián előzte meg a 3. Bakonyi Ákost a hídról levezető jobbkanyarban. Egy kör múlva a 7.-8. helyen Priblinszky Zoltán tessékelte ki Csáki Zoltánt az utolsó kanyarban, majd visszaadta pozícióját, ekkor Szabó Dávid ért a 7. helyre. A hatodik körben Bakonyi Ákos visszaelőzte Riba Krisztiánt, aki túl szélesen vette a híd utáni kanyart. A tízedik körben Bakonyi Ákos ugyan abban a kanyarban, ahol előzőleg előzött, átvette a 2. helyet Fábián Zoltántól, akit 5 körrel később Riba Krisztián is megelőzött ugyanott. Így a 2.-3. helyeket Bakonyi Ákos és Riba Krisztián szerezték meg. A 4. helyen Fábián Zoltánt végig kitartóan üldözte az 5. Németh Attila és a befutónál szinte csak egy hajszál választotta el őket egymástól, egymás mellett értek célba, de végül a sorrend nem változott. A 6. helytől lefelé egy négyes boly alakult ki, ahol a 9. percben történt dráma. A sorrend Pinkert György- Szabó Dávid- Csáki Zoltán- Priblinszky Zoltán volt, majd 2-2 versenyző egymás mellett haladt a hídon. Pinkert Gyurit a falba tolták, mögötte Szabó Dávid haladt a külső íven, aki nem tudta kikerülni és neki ment.

Végeredmény:

1 Janecskó Adrián 25

2 Bakonyi Ákos 20

3 Riba Krisztián 16

4 Fábián Zoli 13

5 Németh Attila 11

6 Csáki Zoltán 10

7 Szabó Dávid 9

8 Pinkert György 8

9 Priblinszky Zoltán 7

4-es kategória:

A negyedik kategóriában Bakonyi Ákos szerzett rajt-cél győzelmet, Somogyi Tamás előtt. A verseny elején Tamás még szorosan a nyomában volt, ám a verseny későbbi szakaszában Ákos növelte előnyét. A 9. helyről induló Bérdi Tamás remekül kapta el a rajtot, két helyet nyerve és még egyet előzött az első körben. Topor Kálmán viszont két helyet veszített a 6. helyről, Bérdin kívül Németh Attila is megelőzte, így ekkor ő volt a 8. A rajt utáni körökben a mezőny három részre szakadt, egy 2, 3 és egy 4 fős bolyra. A harmadik helyen az Oros Ferenc, Csáki Zoltán, Sódar Zoltán trió haladt. Az állóvizet Németh Attila kavarta fel, aki a 7. helyről próbált előretörni, de végül hibázott és keresztbe állt az utolsó kanyarban, a 9. helyre visszacsúszva. Már a verseny felénél is túl voltak, amikor Sódar Zoltán próbálta megelőzni Csáki Zoltánt a 4. helyért, de az utolsó kanyarban ő is a belső gumifalban végezte, a döntő utolsó helyére csúszva vissza. Bakonyi Ákos és Somogyi Tamás mögött Oros Ferencnek is sikerült lerázni Csáki Zoltánt, ők végeztek a 3.-4. helyeken. Az ötödik helyet Sódar Zoltán kicsúszása után Bérdi Tamás szerezte meg, szorosan a nyomában Topor Kálmánnal és Szabó Dáviddal a 6.-7. helyeken. A 8.-és 9. helyeken, Németh Attila és Sódar Zoltán végeztek.

Végeredmény:

1 Bakonyi Ákos 25

2 Somogyi Tamás 20

3 Oros Ferenc 16

4 Csáki Zoltán 13

5 Bérdi Tamás 11

6 Topor Kálmán 10

7 Szabó Dávid 9

8 Németh Attila 8

9 Sódar Zoltán 7

A bajnokság június 7.-én Kiskunlacházán folytatódik, a legrövidebb után a leghosszabb, Speedway nevű pályán, amely először szerepel a versenynaptárban. A pályáról tudni érdemes, hogy igazi épített kerékvetős füves pálya, egy hosszú egyenessel 7-10 méter szélességgel. Gyors, lendületes és élvezetes.

Szerző: Janecskó Adrián