HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

03.12 – Megkezdődött a 2009-es OAGB

Immár kilencedik idényét kezdte meg az Országos Amatőr Gokart Bajnokság a Material Center alatt található G1 Kart Centerben, és harmadikat a Hobby Cart Kupa, amely 2006-ban csatlakozott az OAGB-hez. A versenyek szorosan alakultak, a mezőny többnyire együtt maradt.

Az verseny programja 3 napos volt, péntek éjjel szabadedzés, szombaton 20 perces verseny az erre jelentkezetteknek és a Hobby Cart Kupa, vasárnap pedig az Országos Amatőr Gokart Bajnokság.

A szabályok terén nem történt változás. Négy súlykategóriában lehet nevezni és lehetőség van súlyozásra, illetve több kategóriába való nevezésre is. 5 körös időmérők döntik el a rajtsorrendet, melyet egy súlykategória egy géppel fut le és a bajnokságban vezető versenyző kezdi, ez esetben a tavalyi bajnokok. Az időmérő után derül ki, hogy ki melyik döntőbe kvalifikálta magát és ez után kerülnek lefutásra az A-B-C döntők. A versenyek továbbra is 15 percesek.

Megújult a technika, az elmúlt három szezonban használt 200 köbcentis 8,5 lóerős Michael Schumacher Kartokat 270 köbcentis 13 lóerős Rimo gokartok váltották, melyből kilenc darab áll a versenyzők rendelkezésére. Ez a gép nehezebb, és nagyobb kihívás vezetni őket. Gyorsabbak is, ezen a pályán nagyjából 1 másodperccel a tavalyi gépeknél, valamint a helyi Sodi Kartokra is 1-1,5 másodpercet vernek körönként. Igazi kihívást jelent a hátuljának a pattogás, a 270-es Rimo ugyanis nem csúszik, hanem pattog, méghozzá nem ritkán 10-15 centit is elemelkedik a belül lévő hátsó kerék. Azt pedig a versenyzőnek kell éreznie, hogy az adott kanyarba inkább lassabban megy be és nem pattog, vagy kékre-zöldre veri magát, mert úgy érzi így gyorsabb.

Az 1. kategóriában (65 kg felett) a Nagyváradi versenyző, Szabó Károly szerezte meg a rajtelsőséget. Mindez meglepetésnek számított a tavaly bemutatkozó versenyzőtől, aki akkor mindössze 2-szer került az A döntőbe és így persze óriási fejlődést mutatott. Karcsi már az elmúlt hónapban a 3 órás versenyen is remek tempót diktált. Az élről indulva nem volt könnyű dolga, mögüle a tavalyi bajnok, Nagy Bence várhatta a rajtot. Az élen vonatozás alakult ki, Karcsi azonban cseppet sem illetődött meg és végig megőrizte vezető pozícióját, hogy aztán első OAGB győzelmét ünnepelhesse Nagy Bence és Szetei Gergely előtt. A legeredményesebb női versenyző a B döntőt megnyerő, 8. helyezett Pavuk Patrícia lett.

Végeredmény:

1 Szabó Károly 25

2 Nagy Bence 20

3 Szetei Gergely 16

4 Huba Patrik 13

5 Sefcsik Balázs 11

6 Miklósi Tibor 10

7 Kovács Zsolt Milán 9

8 Pavuk Patrícia 8

A 2. kategóriában nagyon erős mezőnye gyűlt össze. Olyan versenyzők is beneveztek, akik már 1 éve nem mentek ebben a bajnokságban, hanem külföldön kamatoztatták tudásukat. Elindult például a 2008-as Terem gokart világbajnokság 15. helyezettje, Masát Márton, a 23. Herman Tibor, akik nem mellékesen a Team Hungary versenyzői. Karl Gábor 4-szeres amatőr bajnok, Nagy Bence, aki az egyes kategória mellett ide is nevezett és még sokan mások. A tavalyi bajnok Janecskó Adrián a 3. helyről indulva nyerte a futamot, az utolsó kanyarban, a pálya egyetlen előzési pontján megelőzte a verseny elején előbb a másodikként startoló Masát Marcit, majd az éllovas Karl Gábort. Gábornak ezután nem volt szerencséje, mert az őt ekkor harmadikként üldöző Herman Tiborral akadt össze, aminek kiforgatás lett a vége, így a 7. helyen ért célba. Herman Tibor manővere szabálytalan volt, így a 7. helyre sorolták vissza. A már korábban említett Nagy Bence Herman Tibi kizárását követően a 3. helyen zárt.

Végeredmény:

1 Janecskó Adrián 25

2 Masát Marci 20

3 Nagy Bence 16

4 Riba Krisztián 13

5 Benedek Viktor 11

6 Karl Gábor 10

7 Herman Tibor 9

8 Balogh Dávid 8

A 3. kategóriában most először induló Janecskó Adrián szerezte meg a polet, a tavalyi bajnok és a 4. kategóriában is induló Bakonyi Ákos, valamint a szintén két kategóriába nevező (2-3) Riba Krisztián előtt. Az első rajt nem volt balesetmentes így új rajtot rendeltek el. Ezt Riba Krisztián használta ki a legjobban, aki a belső íven megelőzte a másodikként startoló Bakonyi Ákost. Az első három versenyző szorosan követte egymást, még nem Riba Krisztián az utolsó kanyar előtt megelőzte Adriánt, akinek a rövidebb íven – mivel nem tudott visszazárni – Ákos is befért. Aztán még egyszer elnézve ezt a kanyart Priblinszky Zoltán jött be harmadiknak.

Végeredmény:

1 Riba Krisztián 25

2 Bakonyi Ákos 20

3 Priblinszky Zoltán 16

4 Janecskó Adrián 13

5 Fábián Zoli 11

6 Kárpáti Zoltán 10

7 Benedek Viktor 9

8 Fehér Kálmán 8

A 4. kategóriában Szécsényi Tamásnak jutott az első rajtkocka, majd a tavalyi utolsó futamon, nagy kihagyás után visszatérő Vízkeleti János előzte meg Bakonyi Ákost. A versenyen is ez volt a befutó, de Szécsényi mögött nagy csata alakult ki, ahol Vízkeleti és Bakonyi többször is helyet cseréltek egymással. 4. Németh Attila lett, az 5. helyen pedig egy újonc, a legutóbbi 3 órás versenyen bemutatkozó Topor Kálmán lett, a tavalyi bajnok Zsibrita Krisztián a 8.

Végeredmény:

1 Szécsényi Tamás 25

2 Vízkeleti Jani 20

3 Bakonyi Ákos 16

4 Németh Attila 13

5 Topor Kálmán 11

6 Vidó Dani 10

7 Somogyi Tamás 9

8 Zsibrita Krisztián 8

Legközelebb március 29.-én a szabadban, a Hangár utcában folytatódik a sorozat.

Szerző: Janecskó Adrián