Gyakori Kérdések - 2024

Gyakori Kérdések - 2024

Mi ez az Amatőr Gokart Bajnokság?
HCK-OAGB:

A professzionális motorsport méregdrága. Aki viszont szeret versenyezni, annak a lehető legtartalmasabb élményt a bérgokartozás nyújthatja.

Az Amatőr Gokart Bajnokság értük, miattuk és persze általuk létezik. 2001 óta szervezzük nagy népszerűségnek örvendő versenyeinket, melyek mostanra egy egymásra épülő, 3 szintű gokartbajnoksággá nőtték ki magukat.

Az ország legnépesebb amatőr gokartos mezőnye mindenki számára hatalmas kihívást jelent. Tudásod szerint különböző bajnokságok közül választhatsz. A kezdők a KARTING365 Gokart Kupában, a haladók a HCK-ban, a profik pedig az OAGB-ben mérhetik össze tudásukat.
Minden verseny más-más vonalvezetésű pályán kerül megrendezésre, teljes szervezéssel, és ésszerű szabályzattal az egyenlő esélyek jegyében. A versenyek testsúly alapján felosztott kategóriákban zajlanak.

Mi a különbség a KARTING365, a Hobby Cart Kupa (HCK) és az Országos Amatőr Gokart Bajnokság (OAGB) között?
KARTING365:

A KARTING365 Gokart Kupa a kezdő versenyzőknek szól. Ha már biztonságosan el tudod vezetni a gokartokat, de még nincs, vagy csak nagyon kevés versenytapasztalatod van, és elmúltál 14 éves, akkor itt a helyed. A versenyek 3×8 perc szabadedzésből, 5 perc időmérő edzésből (sorsolt gokartokkal) és kb. 15 perc versenyből állnak.

Az év folyamán 4 db 3 fordulós minikupa kerül megrendezésre, amelyekbe bármikor be lehet kapcsolódni. A legjobbak minden mini bajnokság után kiválasztásra kerülnek, és nem indulhatnak többet a KARTING365 egyéni kupában. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy megmaradjon a bajnokság kezdő jellege.
A kiválasztottak a HCK-ban folytathatják gokartos pályafutásukat, ahol az első futamukra egy ingyenes nevezést kapnak.
A KARTING365 Gokart Kupáról minden információt megtalálsz a karting365.hu oldalon.

HCK:

A HCK a kezdő és a haladó versenyzőknek ajánlott. Ha már van gokartos tapasztalatod, és egy erős mezőnyben szeretnél versenyezni, akkor itt a helyed. Kezdőként is el tudsz itt indulni, de számítanod kell rá, hogy kell egy kis idő, amíg a dobogós helyekért harcolhatsz. A versenyzőknek és a családias hangulatnak köszönhetően könnyedén beilleszkedhetsz a csapatba.

A 14 éven aluli versenyzők a Junior kategóriában mérhetik össze tudásukat.

A versenyek előtti napon, és a verseny napján is részt vehetsz a szabadedzéseken, ezeknek a díját a nevezési díj nem tartalmazza. Az időmérő edzés általában 3 körből áll, a kategórián belül mindenki ugyanazzal a gokarttal teljesíti a 3 mért kört. A versenyek kb. 15 percesek.

A szabályok segítségével arra törekszünk, hogy azok a versenyzők, akik már jelentős eredményekkel rendelkeznek az amatőr gokartozásban, ne indulhassanak el a HCK futamokon, ők az OAGB-n tudnak versenyezni.

OAGB:

Az itt indulók nagy része már rendelkezik bajnoki címmel valamelyik bajnokságban, vagy év végi dobogós hellyel a HCK valamelyik kategóriájában. Nem állunk messze a valóságtól ha azt állítjuk, hogy itt található Magyarország legerősebb amatőr gokartos mezőnye. Ebben a sorozatban bárki elindulhat, de a kezdők közül csak azoknak ajánljuk, akik rövid idő alatt szeretnének fejlődni, hiszen a legjobbaktól tanulhatnak. Persze nem elég az, hogy valaki kiváló versenyzőkkel mérje össze magát, a rengeteg gyakorlás elengedhetetlen a gyors fejlődéshez.

Az időmérő edzés itt 2 kör, a versenyek pedig 20 percesek. Külön kategória van a többszörös OAGB bajnokoknak (ahol nem csak a bajnokok indulhatnak), a SuperGP kategóriában 2 db 12 perces versenyt futnak a versenyzők, és 1 kötelező kiállás van mindkét versenyen.

Most indulnék először, hogyan tudok jelentkezni, nevezni, mit kell tennem?
HCK-OAGB:

Fontos, hogy elolvasd a szabályzatot, és tisztában legyél az ott leírtakkal. Ezután add le az előzetes nevezésed az info@amatorgokart.hu e-mail címen. Az e-mail-ben a neved, a választott kategóriád vagy kategóriáid, a verseny napjára tervezett 8 perces szabadedzések száma, és a bajnokság (HCK vagy OAGB) legyen benne. Ezen kívül írd le néhány szóban, hogy milyen gokartos múlttal rendelkezel, versenyeztél-e már, vagy most fogsz először indulni. Az előzetes jelentkezés ennyiből áll, minden mást a helyszínen intézünk, a verseny napján. Ekkor kell befizetni a nevezési díjat, és leadni a regisztrációs lapot is.

Milyen gokartokkal zajlanak a futamok?
HCK-OAGB:

A bajnokságnak saját gépparkja van, 20 db Sodi SR5 típusú, 270 ccm gokarttal rendelkezünk. A gokartokat csak a bajnokság által szervezett versenyeken és az ezekhez kapcsolódó edzéseken lehet használni, és minden futam után alaposan átnézzük, és szervizeljük őket.

Még csak 1-2 alkalommal ültem gokartban, elindulhatok így is a versenyen?
HCK-OAGB:

Egy-két alkalom még kevés ahhoz, hogy valaki biztonságosan elindulhasson bármelyik bajnokságban. Érdemes pár alkalommal elmenni valamelyik pályára gyakorolni, mielőtt valaki elindul a versenyeinken. Ha már egyenletes köröket tudsz gokartozni, és képes vagy figyelni a körülötted lévőkre, akkor érdemes belevágni a versenyzésbe. Az, hogy lassabb vagy a bajnokságban résztvevőknél az nem baj, hiszen sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy egyre gyorsabb legyél.

Indulhatok az Amatőr Gokart Bajnokságban és a Hobby Cart Kupán is?
HCK-OAGB:

Igen, el lehet indulni mindkét bajnokságban, figyelembe véve a HCK-s indulásokra szóló korlátozást, amelyet megtalálsz a szabályzatban.

Mennyire veszélyes az amatőr gokartozás?
HCK-OAGB:

Az autósport veszélyes. Persze a bérgokartozás közel nem azzal a sebességgel folyik, mint a magasabb kategóriájú versenyek, így ha mindenki (nézők és versenyzők) is betartják a biztonsági előírásokat, akkor nincs probléma. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a versenyeken ettől függetlenül saját felelősségére vesz részt mindenki.

Mennyibe kerülnek a szabadedzések, és mikor vannak ezek?
HCK-OAGB:

Szabadedzéseket a futamot megelőző pénteken délután, illetve a futam napján, a versenyek előtt tartjuk. Erről előzetesen a bajnokság honlapján lehet pontos infót olvasni. A menetek pénteken 30, a verseny napján pedig 8 percesek, és a nevezési díjon felül meg kell fizetni az alábbi összegeket:

  • 1x 8 perc edzés: 4.000 Ft.
  • 2x 8 perc edzés: 7.000 Ft.
  • 3x 8 perc edzés: 10.000 Ft.
  • 4x 8 perc edzés: 12.500 Ft.
  • 5x 8 perc edzés: 15.000 Ft.
  • 30 perces edzés: 10.000 Ft.
Mennyibe kerül a nevezés?
HCK:

Regisztrációs díj egész évre: 5 000 Ft.

Regisztrációs díj egyetlen futamra: 2 000 Ft.

Nevezési díj (előzetes nevezés esetén): 14 000 Ft.

OAGB:

Regisztrációs díj egész évre: 5 000 Ft.

Regisztrációs díj egyetlen futamra: 2 000 Ft.

Nevezési díj: 14 000 Ft.

Nevezési díj SGP kategória: 15 000 Ft.

HCK-OAGB:

Amennyiben egy versenynapon két kategóriába is nevezel, úgy a nevezési díj 27.000 Ft a két kategóriába (28.000 Ft, ha az egyik kategória a SuperGP)

Mit lehet nyerni?
HCK-OAGB:

Az egyes futamokon minden kategória első három helyezettje serleget kap. Az év végi díjátadón kategóriánként az első hat helyezettet díjazzuk, valamint különdíjak is kiosztásra kerülnek. A kategóriák bajnokai pedig részt vehetnek a díjkiosztó után megrendezésre kerülő Bajnokok Tornáján.

Milyen felszerelésre van szükség?
HCK-OAGB:

A legjobb, valamilyen kényelmes, sportolásra alkalmas ruha viselése. A bukósisak és zárt cipő használata kötelező, ezen kívül nincs más előírás a ruházattal kapcsolatban. Sisakot tudunk biztosítani a helyszínen, de ha van saját sisakod, természetesen az a legpraktikusabb. Célszerű hozni saját maszkot, ami higiénikusabbá teszi a sisak viselését, mert ezeket más is hordta már. Nem szabad elfelejteni, hogy esőben sem állunk meg, és az esővizet felcsapja a gokart, ezért egy vízhatlan ruháról sem árt gondoskodnod. Nyáron rövidujjú póló, és rövidnadrág is megteszi, bőrre, testre az előírások betartásával nem jelent veszélyt a gokart. Ajánlott viselet még a kesztyű, és vannak, akik borda, térd és könyökvédőt is használnak.

Meddig tart az egész program?
HCK-OAGB:

A futamot megelőzően a honlapra felkerül egy időterv, ebből lehet nagyjából behatárolni az esemény időtartamát. Mivel ez nagy részben a résztvevők számától függ, így csak a tényleges résztvevők számának tudatában lehet meghatározni azt pontosan. Mindenképpen arra kell számítani, hogy akár reggeltől délutánig, vagy ha később van a kezdés, akár estig is eltarthat a program. Ennek ellenére azért pörgősen folyik le az egész rendezvény, és az idomérő után mindenki megtudja, hogy mikor fog kezdődni a versenye. Így be lehet osztani az időt, és akár el lehet menni egyéb dolgokat is elintézni. Fontos tudni, hogy a befizetett nevezési díjat nem tudjuk visszaadni, ha a nem tudod vagy nem akarod megvárni a futamod. Ezt akkor sem tudjuk megtenni, ha a kiírt időtervhez képest csúszás van.

Nincs meg a súlyom a választott kategóriához, mit kell tennem?
HCK-OAGB:

Ha nem éred el a kategóriádnak az alsó súlyhatárát, akkor használhatsz plusz súlyokat. A súlyokat mi biztosítjuk, a gokartokon lévő súlytartóba összesen 30 kg-ot lehet elhelyezni. A súlyokat 2,5 és 5 kilós egységekben lehet a tartókba tenni. Fontos, hogy arra, hogy a súlyok belekerüljenek a gokartba, neked kell figyelned, mi ebben nem segítünk. Az időmérő edzés és a verseny után is ellenőrizzük a súlyodat, ha nem éred el a kategóriád alsó súlyhatárát, akkor a szabályzatban leírtak alapján büntetést kapsz. Főleg a nagy melegben bele kell kalkulálnod, hogy a verseny alatt súlyt veszíthetsz, így annyival súlyozz a kategóriád felé, hogy ne kelljen büntetést adnunk.

Milyen korosztály vesz részt a versenyeken?
HCK-OAGB:

A versenyeken eddig a legfiatalabb induló 7 éves volt, a legidősebb pedig 55 év felett. A kora miatt senkinek sem kell izgulni, minden korcsoportból vannak versenyzők, így senki sem lóg ki a sorból a kora miatt.

Készülnek fényképek, videók az eseményről?
HCK-OAGB:

A futamokról készülnek fényképe és videó felvételek is. Minden versenyző sisakjára Gopro kamerát rakunk (ehhez egy tartót kell vásárolni), így a versenyzők saját szemszögükből is vissza tudják nézni az eseményeket. Az összes felvétel a versenyhétvégét követően felkerül a YouTube-ra, ahol mindenki videóját meg lehet nézni.